HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

22.
március2010

Tyúk vagy a tojás?

ccsvi  |  1 komment

Mi volt előbb? a tyúk vagy a tojás?

Mi indítja be az agyi roncsolódást az agyban SM esetén? az immunrendszer saját magát megtámadja valamilyen ismeretlen okból? Vagy valami más végzi el a pusztítást és az immunrendszer csak ezután jelenik meg? SM esetén sosem volt tiszta ez a sorrend, de az első verziót tartották a legjobb magyarázatnak.

(A tanulmányt próbálom hétköznapi nyelven ismertetni, sajnos nem vagyok szakértője a témának, örömmel várom szakértők véleményét, kommentjeit, korrekcióját)

A Sydney Egyetem tudósai  közzétettek egy tanulmányt, melyben ismertetik a kutatási eredményeiket az SM korai szakaszában történő eseményekről. Azt figyelték meg, hogy legelőször az oligodendrociták pusztulnak el az agyban, még azelőtt, hogy az immunrendszer a helyszínre érkezne. (Az oligondendrociták felelősek a mielin termeléséért, mely az idegsejteket védi)

Háttér: Az SM közkeletű oka az immunrendszer támadása az agy és a gerincvelő ellen. Jelenleg is kutatások folynak a folyamat pontosabb megértése érdekében, melynek egyik legújabb ága az agyi elpusztult területek mikroszkópikus elemzése. Jelen kutatás szerzője dr. Prineas többek között arról nevezetes, hogy ő volt az első aki leírta, hogy az agyban levő mielin, mely az idegsejteket veszi körbe, hogyan pusztul el SM-ben, és szintén ő volt az első, aki megmutatta, hogy a mielin képes regenerálódni is.

Jelen tanulmányról: A kutatók 11 olyan SM páciens agyából vettek mintát, akik az SM korai szakaszában hunytak el. Szintén mintát vettek nem SM-es és stroke-os páciensek agyából is. (7 olyan páciens mintáját elemzték, akiknek éppen aktívan zajlott az agyi roncsolódás az agyában.) 

Eredmény: Az újonnak kialakult SM-es agyi roncsolódások környezetéből vett szövetmintákban a kutatók oligodendrociták pusztulását figyelték meg, anélkül, hogy jelen lettek volna az immunrendszer gyilkos sejtjei (T és B sejtek), melyeket eddig a roncsolás okozójának tartottak.

Ezek az immunrendszer jelenlétére utaló T, B és egyéb sejtek viszont jelen voltak az agyi roncsolódás időben későbbi fázisaiban, valamint a remielinizáció, azaz a mielin újraképződés során is.

Ezek és egyéb nem várt megfigyelések miatt a kutatók azt  következtetést vonták le, hogy az eddig megfigyelt korai immunrendszer aktivitás pusztán egy eltakarítási művelet az emberi immunrendszer részéről, melynek során az az elhalt mielin sejteket takarítja el.

A kutatók végső következtetése, hogy az SM-ben megfigyelt agyi roncsolás első körben valamilyen eddig  ismeretlen folyamat eredménye és nem az immunrendszer támadása miatt keletkezik, az csak később jelenik meg.

Ez a provokatív tanulmány (PubMed, angol) többek között a National MS Society támogatásával született és az Annals of Neurology 2009 decemberi számában publikálták a kutatók: John W. Prineas, Andrew P. D Henderson és kollegáik.

---

Eddig a tanulmány ismertetése, ez pedig már egy saját megjegyzés: dr. Zamboni és a CCSVI eddigi kutatói úgy vélik, hogy az elszűkült nyaki vénák miatt az agyból nem tud normális tempóban kijutni az elhasznált vér, ami egyrészt oxigénhiányos állapotot teremt, másrészt olyan túlnyomás is keletkezhet emiatt az agyi vénák bizonyos területein, melynek során sérül az agy-vér gát és mérgező vegyületek (pl. vas) kerülnek a vénából az agyszövetek közé. Az agyi roncsolódást ez okozza és az immunrendszer csak eltakarítani szeretné ezeket az elhalt sejteket, ám az eltakarítás során még nagyobb roncsolást végez. 

 

Címkék: immunrendszer mielin

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr161861097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lám csak 2010.07.26. 13:18:37

Van több ilyen tanulmány is, többek között olyan is.
süti beállítások módosítása