HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Dr Tariq Sinan annak a CCSVI team-nek az orvosa, akikről már beszámoltunk régebben, Kuvaitban állami támogatással gyakorlatilag minden SM beteget megműthetnek, aki vállalkozik rá. A következőben ismerteti eredményeit:


• Ő személyesen 120 SM beteget műtött meg.
• Példaként elmagyarázza, hogy a vénaszűkület milyen problémákat okoz a lábban. Ehhez képeket mutat. Feldagadt, elüszkösödött alsólábszárakat. Ugyanez a folyamat megy végbe az agyban is vénaelzáródáskor, azaz ugyanúgy tönkremegy az agy is.
• Veszélyesség: 17 éve csinálják világszerte az angioplasztikás beavatkozásokat az intervenciós radiológusok. Az egyik legbiztonságosabb eljárásnak mondható. CCSVI kezeléseknél egyetlen eset volt idáig a Stanford egyetemen, ahol a stent kimozdult a helyéről, és komplikációt okozott.
• Kuvaitban erősen megemelkedett az SM-esek száma az elmúlt időszakban, nem tudják egyenlőre, hogy miért, de ez inditotta el az ottani kutatásokat.
• Először csak teszteléseket végeztek, mind SM-es mind egészséges embereken. Az egészséges embereknek 93% nem volt vénaproblémája, 7 %-ban találtak kisebb, de egyáltalan nem súlyos szűkületet. Egyetlen egészséges beteget találtak, akinek súlyosabb elzáródása volt, akiről kiderült hogy a bátyja SM-es, megnézték az agyát ennek a hölgynek, és kiderült, hogy agyi léziói vannak. Azaz Ő is SM-es de még nem voltak tünetei.
Betegek között 87% ban találtak erős szűkület, (Zamboni ezt 100%-osnak, Simka Lengyelországban pedig 90%-osnak találta), tehát Ők is erős összefüggést találtak a CCSVI és az SM között
• Pilot study után lezárták őket is mint az összes többi helyet, ahol ezt csinálták a világon( 2010. juliusi az adat)
• Elösször kis méretű ballont használtak, miután féltek a nem ismert következményektől
Tapasztalataik alapján egy hónappal a beavatkozások után a fáradtság, látási panaszok, memória gondok, fejfájás, inkontinencia, zsibbadásos tünetek jelentős javulásáról számoltak be a betegek. Két esetben a lábfejbénulás is javulásnak indult már egy hónap után. 
• Akiknél nem igazán találtak ilyen mértékű változást, azok azok, akik már előrehaladott állapotban voltak. Ezek a már tolószékes, ill. ágyban fekvő betegek. Náluk a nyelés, lélegzés, fáradtság javult, bár igaz, hogy a tolószékbol nem voltak képesek a későbbiekben sem kikelni.
• Egyértelműen kimutatták az agyi vaslerakódás összefüggését a CCSVI-vel, és igy egyben az SM-el is. 
• Nem használhattak stentet, és nem is korrigálhattak semmit stentel, erre nem volt engedélyük
• Sziv problémákhoz gyártott francia Balt Ballont alkalmazták. Kisérleteik során rájöttek a következőkre a ballonozással kapcsolatosan: Nagyobb méretű ballonokat kezdtek el használni mint mások. Az egyes méreteket folyamatosan növelve érték el a végső tágult állapotot. Egyes alkalmakkor 2 percen át alkalmazva egy ballont, azt háromszor ismételték, majd a kövekező, eggyel nagyobb méretű ballonra tértek át. Minden lépés után ellenőrizték a vénát, és annak szűkületét, és utánna újabb balloncsere után léptek tovább az egyel nagyobb átmerőjű ballonra. Igy minden egyes beteg legalább két órát töltött a műtőasztalon, mire valóban sikeresnek mondható az adott stenozis tágitása. A jobb oldali juguláris véna tágitását, amely normális esetben a domináns véna, 12 mm-es balonnal kezdték, majd fokozatosan emelik 14, 16, 18 sőt egyes esetekben még nagyobb méretűre. A bal oldali szűkebb jugulárisnál a 15 mm-es ballon a legnagyobb amit használtak. Tapasztalatuk szerint nem lett semmilyen probléma abból, hogy nagyobb méretet használtak mint mások, ellenben a újra stenozisal szinte egyetlen esetben sem találkoztak másokkal ellentétben.
• Ezek a nagyobb méretű ballonok tulajdonképpen a véna belső struktúráját tönkreteszik, a bennük levő haló szerű részt kiszakitják, és ezzel azt átjárhatóvá teszik, valamint a gyűrűszerű fali beszűkűlést hatékonyabban tagitják szét.
• Azok a betegek akiknél beszűkülnek az erek az eljárás utan, a tünetek azonnali visszatéréséről szamolnak be. A Kuvaiti gyakorlat alapján 3-4 hónappal a beavatkozások befejezése után erre egyetlen eset sem adódott. 
Minden betegnél kevesebb leziót láttak 4 hónapos kontrollon 
• az azygos véna tagitásához 12 mm-es Bowlflex ballont találták a legjobbnak, mert ez a legflexibilisebb, és a legkönnyebb vele az azygos hajlatába bejutni.

Kathleen(akinek a videója többször fönt van a you tube-on, és pár napja itt is szoltunk róla, Ő az aki a kerekesszékből felállva táncol) megy föl a pódiumra, és bemutatja Dr Sinant Ő is, mint a kezelőorvosát, és akinek köszönheti, hogy visszakapta az életét. Dr Sinan munkájával maximálisan elégedett. Kathleen 6 évvel a diagnózisa után már abban a helyzetben volt, hogy faltol falig közlekedve a lakasában volt kénytelen bezártan élni. A beavatkozás után 28 szimptómája enyhült , pl: szemét becsukva hátra tudja dönteni a fejét, egyensúlya sokat javult, fáradtsága eltűnt, fejben tud újra számolni, úgy érzi újra helyén van az esze, a látása jobb lett, úgy érzi visszakapta az életét. Mindezt magassarkú cipőben állva magyarázza.

Dr Sinan ezek után esettanulmányok sorát veszi sorra…
• ezeken belül nagyjából azt magyarázza végig, hogy miért fontos, hogy az egyes ballonozásoknál a szükségesnél nagyobb ballont használjanak.A kivetitett ábrán jól látszik a 20 mm-es ballon használatánál pl, hogy a kitágitott véna az adott szűkületnél még mindig csak kb. 16 mm-esre tágul ki. Ha ugyanezt a szakaszt csak egy 12 mm-es balonnal tagitották volna, akkor a benne levő gyűrű szerű stenózis struktúrája nem nyúlhat meg akkorára, hogy a későbbiekben ne okozna ismét jelentős szűkületet
• a lényeget a reflux jelenség megállitásában látja, azaz, addig kell a vénát tágitani, amig a reflux teljesen megszűnik, és a hálószerű átszövődése a véna belsejében megszűnik, és háló tönkremegy.
• ha már nem lehet tovább ballonozni, akkor jön az ugynevezett ‘cutting ballon’ használata, amelynél alacsonyabb nyomáson még mindig tovább tágitható az ér
Stentekkel kapcsolatosan:
• egyenlőre nincs megfelelő mennyiségű adat a biztonságos használathoz
• csak a komplikált esetekben ajánlja, és akkor, ha a fokozatosan menő ballonozás sem vezet eredményre
• nem aggódik a stent migrációján, hiszen az elmozdulás lehetetlen, amennyiben jó helyre van valóban az behelyezve, azaz oda, ahol a billentyű van, mert az biztonságosan helyén tartja a stentet
• egyenlőre a stentek nem vénákra vannak gyártva, hanem artériák tágitására
• a kicsit tölcsér alakú stentek alkalmazását ajánlja, mivel ezek alakjuknál fogva jobban beleakadnak az érfalba, és igy még kisebb az esély az elmozdulásra
komplikációk:
• egy trombozisos esetük volt egy nappal a műtét után. Mivel korán találták meg, igy azonnal kezelhető volt, és teljesen rendbejött 2 hét alatt
• egy embernek volt allergies reakciója a venogrammnál alkalmazott festékanyagra

forrás: magyar Facebook CCSVI csoport

Köszönjük Szabó Katalinnak a fordítást!

Címkék: tanulmány sm vizsgálat műtét ms zamboni orvosoknak sinan

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr942424580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elitebear 2010.11.06. 11:44:18

Ez nagyon érdekes! Ha tehát ha a vénaszűkület az SM látható tünetei előtt már ott van akkor ez lehetne egy olcsó szűrővizsgálat alapja. Mármint nem Magyarországon mert itt ugyebár nem hisszük el, hogy van kapcsolat a vénák állapota és az SM között. Úgy értem nálunk sokkal fejlettebb országokban.
süti beállítások módosítása