HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Amikor a CCSVI elméletet kell támadni, sokan hivatkoznak a Doepp és mtársai által készített tanulmányra, melynek során 56 SM beteget vizsgáltak meg ultrahanggal és egyikükben sem találtak CCSVI-t.

Ezzel az anyaggal sok baj van, dr. Sclafani is kifejezte már kétségeit a tanulmányt illetően, dr. Zamboni pedig most válaszolt a tanulmány készítőinek az Annals of Neurology hasábjain keresztül.

Válaszában dr. Zamboni kifejti, hogy a Doepp és mtársai által készített anyag valójában támogatja az ő elméletét, nem pedig cáfolja azt. Doepp és mtársai azt találták, hogy ha egy nem SM beteg páciens fekvésből ülésbe változtatja a pozícióját, akkor a juguláris vénán mérhető véráramlás mennyisége kevésbé változik meg, mintha ezt egy egészséges ember tenné. Zamboni szerint ugyanis az egészséges emberek juguláris vénájában sokkal nagyobb mértékben megváltozik a mért véráram mennyisége, amikor ilyen pozícióváltást végeznek el, mint egy CCSVI betegében.

Ez éppen az egyik Zamboni kritérium, amit ezek szerint ki sem szúrtak a cáfoló tanulmány készítői, valamint Zamboni szerint rosszul is értelmezték a többi kritériumait is. Nem részletezem tovább az eredeti anyag elolvasható a lap alján is.

Válasza végén Zamboni felajánlja, hogy csapatával szívesen elutazik Berlinbe, hogy a vizsgálatokat együtt végezzék el. Azt hiszem ilyen felajánlások nem sűrűn hangzanak el vitázó felek között, kíváncsian várjuk hogy vajon Doepp és mtársai élnek -e a lehetőséggel?

Ahogyan azt is kíváncsian várjuk, hogy a magyar orvosok, intervenciós radiológusok, neurológusok, neuroszonográfusok mikor fognak dr. Zambonihoz vagy dr. Simkához oktatásra menni végre, mikor nyitják ki elméjüket az új dolgok felé és főként mikor kezdik el végre itthon is a kutatást.  

Az eredeti levél:

 

Címkék: olasz tanulmány ms zamboni orvosoknak

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr182442090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2010.11.11. 22:59:14

Nem szeretem előre lelőni a poént, de az egyik dolog, ami nálam a műtétem hatására változott, hogy fekvő helyzetben pár perc és némi szívzavargás után leesik a "koszos kesztyű" érzet a kezemről. És majdnem teljesen "jó" lesz. Amikor mondtam a profnak a kontroll CT előtt, akkor megerősítette, hogy bizony az meglehet még a magamfajta enyhe példánynál is. Felülésre/kelésre persze visszajön a kesztyű. De még kazánfűtőnek sem mehetek el, mert a hőérzet akkor is tökéletes. :-)

Elitebear 2010.11.12. 09:08:31

Szerintem ez egy tipikus példája annak, hogy ha egy kutatónak "kiadják" erre kellene írni egy cáfolatot. Néha ha nagyon erősen akarunk megcáfolni egy bizonyított tényt akkor a saját kardunkba dőlünk. Zanboni pedig mint egy bölcs tanár elmagyarázza a diáknak, hogy jól látod csak nézd a másik oldalról fiam:-)
süti beállítások módosítása