HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Frissítve 2013. április 6.

A szerb kormány által támogatott független kutatások (nem fizetős magánpraxis!) eredménye megszületett és megjelent a Phlebology -ban, valamint a pubmeden is: 

72 SM/CCSVI beteget vizsgáltak (44 relapszusost, 4 primer progresszivet, 20 másodlagos progresszivet, és 4 jóindulatú SM-est). A beavatkozást követően egy/hat hónappal, és egy évvel vizsgálva a betegeket a következőket találták:

  • semmilyen komplikáció nem lépett fel a műtétből kifolyólag,
  • szignifikáns javulást mértek a vénákon átfolyó vérmennyiségben,
  • a vénák újra bezáródását összesen a betegek 5.3%-ánál tapasztalták.
  • az EDSS skála értékét lefelé mozdítja, azaz javítja az SM tüneteit.
  • A betegek mintegy fele is a klinikai tünetek közepes vagy jelentős javulásáról számoltak be, senki nem rosszabbodott

Megjelent egy újabb anyag a Phlebology-ban a szerb orvosoktól, melyben az SM és CCSVI betegekben azt találták, hogy a vénán kívüli dolgok okozzák a vénaszűkületet. 

Frissítve 2012. június 5.

A szerb kormány által támogatott független kutatásoknak köszönhetően Szerbiában az egészségügyi szervezetek, centrumok utasítást kaptak a szerb Egészségügyi Minisztériumtól, hogy a jövőben minden SM beteget meg kell, hogy vizsgáljon érsebész is.

Itt látható a miniszteri rendelet:

szerb.jpg forrás

A belgrádi kutatások kutatások kizárólag UH eredményeken alapulnak. Úgy tűnik Szerbiában a radiológusok, neuroszonológusok képesek megtalálni azokat az eltéréseket ultrahanggal, amit a világ majd mindegyik országában megtaláltak már. Nálunk még erre nem képesek az orvosaink. 

Részlet a belgrádi államilag finanszírozott kutatásból:

The main finding of this study was to demonstrate a significantly higher prevalence of morphological and Doppler haemodynamics abnormalities in patients with MS in relation to healthy subjects.

 

Our study showed that 42% of the patients with MS had Doppler haemodynamic evidence of venous flow abnormalities as compared with 8.1% of the healthy controls. These data not only indicate that venous flow abnormalities were significantly associated with the presence of MS but also indicate that it can be seen in the population not suffering from MS, yet the difference remains statistically significant (P , 0.001).  forrás Phlebology, 2011

 

Ez pedig a Nis -ben elvégzett szerb kutatás eredménye: 

Szerintük javulnak a tünetek a CCSVI vénatágítás után, ami nem az SM okozója lehet, hanem egy tőle független kórkép

forrás Journal of Vascular Surgery, 2012 január  

 

Frissítve 2010. okt. 3

Újabb hírek a szerb kutatásokról: a Nis Clinical Centerben (Szerbia, Nis) megalakult a radiológusokból, érsebészekből és neurológusokból álló multidiszciplináris orvoscsapat, és összeállították a vénatágítási kutatás programját, valamint kiválogattak 164 SM beteget, akiket meg fognak műteni. A várólistán további 700 ember található Szerbiából valamint Európa szinte minden országából. 

- Még a kutatási fázisban vagyunk, a megalapozott tudományos eredmények 2012-re várhatóak. Ez az új kezelés azonban néhány betegnél jól látható pozitív eredményekkel járt azonnal a kezelés után, többüknél pedig napokkal a kezelés után. Vannak olyan betegek is akiknél nem lettek jobbak a tünetek. - mondta prof. Petar Bosnjakovic a Radiológiai Intézet igazgatója.  (forrás

----------------------------

2010. Június 22. SZERBIA, NIS - Lengyelország, Bulgária, Kuvait és Szlovákia után Szerbiában a Nis Clinical Center-ben is megkezdik a CCSVI műtéteket egy kutatás keretei között. Egy multidiszciplináris csapat tanulmányozni fogja a Zamboni dr. által felfedezett vénatágító műtétek hatását az SM kezelésében - jelentette be dr. Dragan Milic érsebész.

Két érsebész, két neurológus és három radiológus fog megvizsgálni és műteni 50-100 SM pácienst a Nis Clinical Center-ben. dr. Milic egyébként nemrég nyerte el az American Association of Vascular Surgens nemzetközi díját, melyet Bostonban vesz át júniusban.

dr. Milic régóta ismeri Zambonit, már 2006-ban is dolgoztak együtt. a Nis clinical Center a világon az első volt, ahol a genetikai kutatásokat végeztek SMesekkel. Zamboni azonban más irányba indult el: felfedezte, hogy az SM betegeknek a vénás keringése akadályoztatott, a nyaki juguláris és az azygos vénái szűkültek.

A floridai érsebészeti kongresszuson (American College of Phlebology) kijelentették: a Zamboni protokollban van lehetőség, az SM és a véna szűkület összefügg. Az SM páciensek 2/3 - 3/4 részében találtak vénaszűkületet. De óvatosságra is intették egymást az orvosok. Nem szabad csoda gyógyulásnak beállítani a CCSVI műtéteket, mely minden gondot megold. Sok dolgot kutatni kell még.

Szerbiában 50-100 SM pácienst szeretnének megműteni, hogy megvizsgálják annak hatását az SM-re. Ha bebizonyosodik, hogy Zamboninak igaza van, akkor a szerb érsebészek a világ élvonalába fognak tartozni a CCSVI elmélet igazolásával.

Eddig a szerb SMesek külföldre mentek kezelésért, most a világ minden részéről jönnek hozzánk, hogy részt vegyenek a kutatásban - mondta dr. Milic.

a CCSVI csapat:

  • két érsebész: (Mr med. Sc. Sasa Zivic, PhD and MD. Sc. Dragan Milic)
  • két neurológus: (Professor Slobodan Vojinovic and Dr. Anđelka Ilic)
  • három radiológus: (Professor Peter Bošnjaković, doc. Dragan Stojanov and Vesna Milojković)

FRISSÍTVE:

A szerb híradó is beszámolt az eseményről, a lenti felvételen a következők hangzanak el:

2010 februárjában a szerb egészségügyi miniszter engedélyezte a CCSVI műtéteket. Azóta dr. Milic és dr. Zivic bámulatos eredményeket értek el: a vizsgált SM betegek 100%-ában megtalálták a véna szűkületet. 32 pácienst meg is műtöttek, 31-nél ballonnal 1 esetben stent alkalmazásával. Mindegyik páciensnél jelentős javulást tapasztaltak a műtét után és dr. Zivic invitáltal a többi szerbiai kórházat, hogy vegyenek részt a kutatásban. Szerinte mindegyik fajta SM-ben hasznos a műtét, például volt egy páciensük, aki 10 éve tolószékben ült, és 15 nappal a műtét után mankóval elkezdett járni. Kifejtette hogy természetesen minél jobb a páciens állapota a műtét előtt, annál jobb lesz a műtét utáni regenerációja a páciensnek. Egyelőre Szerbiai állampolgárokat műtenek (ami térítésmentes) ám tervezik a külföldiek bevonását is.

A híradó szerbül, angol felirattal:

 

 

 forrás: Politika Online eredeti cikk (szerb, cirill betűs) - gépi fordítás angolra

a híradó szövegének fordítása innen van

Címkék: média szerbia tanulmány vizsgálat műtét ms ccsvi zamboni orvosoknak

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr472097437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalmon ella 2010.06.21. 15:50:15

Milyen felelősség terheli az itthoni orvosokat, amiért az sm betegek állapota romlik, holott a kezeléssel tünetek javulhatnának?
Tudjuk jól, hogy nem fognak meggyógyulni, de az életüket jobbá és elviselhetőbbé tenné ez a kezelés. Nem kéne annyi gyógyszert szedniük és kevesebb segédeszköz kellene.
Miért nem lépnek azok akik megtehetnék?
Miért hallgatnak?

Nelly74 2010.06.22. 10:02:24

Nem minden orvosnak lenne jó, ha az sm betegek jobban lennének. Hiszen írtad is, kevesebb gyógyszer, kevesebb segédeszköz és így kevesebb "beteg", kevesebb jutalék ... stb. A gyógyszeripar egy hatalmas üzlet. Természetesen vannak kivételek, de úgy látszik egyenlőre ők vannak kevesebben ...

Ketel 2010.06.22. 14:16:18

A mi orvosunk lemaradnak az élvonalból.Pedig ez a Szerb bevatkozások is nagyon biztatóak.Sőt mi több....
De a pénz, nagyobb úr doktoraink számára.
Az is meglepő mindezt ingyen csinálják szerb betegekkel.
Egyre türelmetlenebb vagyok,és várom újabb Magyarok eredményeit.Talán akkor elindul itt is valami,nem csak igérgetések.:((

szalmon ella 2010.06.23. 11:19:34

Tisztelt Neurológusok!

" képességem és szándékom szerint a betegek hasznára fogom elvégezni, nem pedig ártalmára és kárára. És halált okozó szert nem fogok senkinek sem kiszolgáltatni, még kérésére sem, sőt ilyenféle tanácsot sem fogok adni,"

Emlékeznek a fenti szövegre?

Ha igen, akkor érthetetlen számunkra az a hozzáállás amit a sclerosis multiplexes betegekkel kapcsolatban tanúsítanak.
Igen, érthetetlen és megmagyarázhatatlan.
Önök diagnosztizáltak és kimondták...SM. Szédülés, egyensúlyzavar, látásproblémák..stb nem baj a szteroidok, interferon készítmények és a gyógyszerek majd segítenek. Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy NEM segítenek. Sőt idővel a mellékhatások miatt újabb és újabb gyógyszerekre van szükség, ez végülis a csendes eutanáziához vezet.Igen Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Olvassák el a fenti idézetet "ártalmára és kárára".

-Végeztettek Önök oly vizsgálatokat ami a tünetek alapján esetleg más irányba vezetne? NEM.
-Elgondolkodtak azon, hogy az agyi vénák vizsgálatával bebizonyosodhat az a tétel amiről ebben a blogban hónapok óta olvasni lehet?NEM.
-Tudják Önök, hogy az SM betegeknek minden perc számít? IGEN.
-Tudják, hogy aki ma még járni tud segítséggel az már holnapután nem fog? IGEN.
-Aki ma még lát, az jövő hétre megvakul, tudják ezt? IGEN.

Nem folytatom, mert a vérem felforr attól a magatartásról amit Önök tanúsítanak.

Megéri a betegekkel szemben a gyógyszergyárak oldalára állni?
Ha valóban oly felelősséggel viselkednének, ahogy gondolom oktatták Önöket akkor örülniük kellene, hogy Zamboni módszere ha nem is gyógyít, de javít a betegek állapotán.
Miért nem ez történik? Miért nem tudják a betegek érdekeit képviselni? Miért nem hatnak oda, hogy szeretet kis hazánkban is hozzájuthassunk az életminőségünkön javító ellátáshoz?
Ha tegnap elkezdték volna, sokak számára az is késő. Ha holnap kezdik az még sok betegen segítene!

Mitől félnek?
Kiderül, hogy felesleges volt a több éves mantra és szégyenbe maradnak? Ha semmit sem tesznek az lesz szégyen, ha segítenek felnéznek Önökre.
De ez a mellébeszélés amit sok neurológus folytat, az valóban szégyen.
Ha én a munkámat megszokásból végzem és valaki felvilágosít, lehet jobban, hatékonyabban, annak örülök és nem utasítom el.
Ezt kéne tenniük!!!!

Emlékeznek az eskü szövegére?

Erre én válaszolok ha megengedik. NEM! Nem emlékeznek, hiszen minden mondatuk, reakciójuk nem a betegek érdekeit szolgálja

Tisztelettel kérem a Neurológus társadalmat SEGÍTSENEK!!!"

endre69 2011.03.10. 23:15:21

Valaki tudja esetleg, hol és hogyan lehetne jelentkezni a szerbiai vizsgálatra? Egy SM-ben szenvedő rokonomnak szeretnék segíteni. Köszi előre is.
süti beállítások módosítása