HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Tegnap zajlott az American Academy of Neurology (AAN) éves konferenciája, ahol a CCSVI kiemelt szerepet kapott, tekintettel a nagy érdeklődésre. (Figyelem! Az egyik legfontosabb neurológiai konferenciáról beszélünk!) A National MS Society is a szervezők között van, honlapjukon összefoglalják a konferencia eseményeit.

Olyannyira kiemelt a téma, hogy egy 110 perces internetes adásban is közvetítették dr. Zamboni és dr. Zivadinov előadását. Az eredeti adás rögzített verziója is elérhető még, ám mivel nagyon hosszú, külön rögzítettem és a youtube-on is elérhetővé tettem dr. Zivadinov előadását:

Az előadásban dr. Zivadinov ismerteti a buffaloi tanulmány eredményeit, méghozzá az első 500 beteg adatait (amit már egyszer egy szűkszavú sajtóközleményben is megtett).

Előadásából megtudjuk, hogy miért olyan sok a borderline eredmény: mert technikai problémáik adódtak és az 5 Zamboni kritériumból a kettes számút nem tudták vizsgálni. Ezért akinek a maradék 4 kritériumból egyet megtaláltak, az mind borderline lett (mivel a nem vizsgált kettes kritérium még "bejöhet" neki). 

Zivadinov szerint (lásd a következő kép) tehát az első 500 páciens eredménye: CCSVI -t az SM betegek 62,5% -ában találtak (nem számolva a borderline páciensekkel), az egészséges pácienseknek pedig 25,5%-ában. Azaz a CCSVI erősen összefügg az SM-mel.

Mint tudjuk, Zamboni az első tanulmányában 100%-ban talált CCSVI-t SM páciensekben. Mint az Zamboni doktor előadásából (hamarosan feltöltöm!) kiderült, az lehet az eltérés oka, hogy míg Zamboni venográfiát és color duplex ultrahangot is használt, Buffaloban nem használtak venográfiát.

Zamboni szerint a venográfia használata erősen javasolt, mivel az az elfogadott eszköz a véna hemodinamikájának felmérésére. Ez azonban beavatkozással jár, be kell vezetni a beteg vénájába az eszközt. Ennél kényelmesebb de rosszabb hatásfokú az ultrahang, az MR-t pedig nem javasolják egyedüli diagnosztikus eszközként, mert pl. az azygos vénát nem nagyon lehet vele vizsgálni. (Az MR rossz találati arányáról CCSVI-ben született egy külön tanulmány is)

Íme Zivadinov prezentációja a számokkal:

 

 

 

 

Címkék: tanulmány sm ms buffalo ccsvi zamboni orvosoknak zivadinov

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr311924441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalmon ella 2010.04.16. 08:53:13

Vajon erre mit mondanak az itthoni orvosok?

SpyNet (törölt) · http://ccsvi.freeblog.hu/ 2010.04.16. 10:43:46

@szalmon ella: a szokasosat: varjunk vele nehany evet, mert kamunak tunik. az erek nem jatszanak kozre az sm-ben! ezt hajtogatjak
süti beállítások módosítása