HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Bemutatok pár tanulmányt, amik mostanában jelentek meg tudományos szakfolyóiratokban. Elképzelhetőnek tartom hogy egy átlagos SM beteget ezek annyira nem érdekelnek, de merem remélni, hogy bátor és nyitott orvosok is olvassák ezt a blogot, esetleg számukra lehet érdekes az összeállítás. A tanulmányok persze orvosok számára teljes terjedelemben hozzáférhetőek a linkeken, én sajnos csak az absztraktokból tudtam dolgozni, és próbáltam meg a lényeget kihámozni.

Megjegyzés: Az International Angiolgy április 29-edikei száma majdhogynem kizárólag a CCSVI-vel foglalkozott, több tanulmányt is onnan vettem.

Vascular comorbidity is associated with more rapid disability progression in multiple sclerosis. (Marrie RA, Rudick R, Horwitz R, Cutter G, Tyry T, Campagnolo D, Vollmer T. ) 

  • A kutatók 8983 SM páciens adatait vizsgálták meg (nagyon nagy szám!) és azt tapasztalták, hogy akinál valamilyen érrendszeri probléma is fennált az SMmel együtt, annak jóval nagyobb volt az esélye súlyosabb SM tünetek megjelenésére. Minél több érrendszeri problémája volt a páciensnek, annál nagyobb volt ez az esély. 

 

Iron stores and cerebral veins in MS studied by susceptibility weighted imaging. (Haacke EM, Garbern J, Miao Y, Habib C, Liu M. ) 

  • 14 SM pácienst vizsáltak meg SWI MR  technológiával, mely a vasat képes érzékelni. A 14ből 12 páciensnek magas vastartalmat mértek az agyában, méghozzá kizárólag azokon a helyeken, ahol a vénák futottak és a reflux, nagy nyomás hatására a vérből kiváló vas rakódhatott le az agyban. A kutatók szerint a vas mennyiségének mérését lehet használni az SM állapotának jellemzésére.

 

Is chronic fatigue the symptom of venous insufficiency associated with multiple sclerosis? A longitudinal pilot study. (Malagoni AM, Galeotti R, Menegatti E, Manfredini F, Basaglia N, Salvi F, Zamboni P.)

  • 31 SM páciens, akiknél CCSVI volt kimutatható, és akiknek krónikus fáradtság tünetei voltak, alávetette magát a felszabadító műtétnek. A páciens által tapasztalható fáradtság nagyságát mérték a vénatágító műtét előtt és után is. A kutatók szerint a műtét után jelentősen csökkent a beteg fáradtság érzete, azaz a krónikus fáradtság a CCSVI egyik tünete, mely a véna tágításával megszüntethető.

 

Hemodynamic patterns of chronic cerebrospinal venous insufficiency in multiple sclerosis. Correlation with symptoms at onset and clinical course. (Bartolomei I, Salvi F, Galeotti R, Salviato E, Alcanterini M, Menegatti E, Mascalchi M, Zamboni P. )

  • 65 SM páciens adatait vizsgálva egyértelműen kijelenthető hogy a páciensek tünetei (szem gyulladás, mozgatóideg vagy érzőideg zavarok, progresszivitás stb) összefüggenek az adott páciensben talált véna szűkület helyével (!)

 

The reproducibility of colour Doppler in chronic cerebrospinal venous insufficiency associated with multiple sclerosis. (Menegatti E, Genova V, Tessari M, Malagoni AM, Bartolomei I, Zuolo M, Galeotti R, Salvi F, Zamboni P.)

  • A kutatók megvizsgálták, hogy a Zamboni által felfedezett kritériumok, melyeket ultrahanggal vizsgálnak, mennyire függenek az ultrahang vizsgálatot végző orvos speciális képzettségétől. Amelyik orvos nem lett speciálisan kiképezve a nyaki vénák szűkületének keresésére, az jóval kisebb arányban találta meg a szűkületeket, mint a kiképzett orvos.

 

Use of neck magnetic resonance venography, Doppler sonography and selective venography for diagnosis of chronic cerebrospinal venous insufficiency: a pilot study in multiple sclerosis patients and healthy controls. (Hojnacki D, Zamboni P, Lopez-Soriano A, Galleotti R, Menegatti E, Weinstock-Guttman B, Schirda C, Magnano C, Malagoni AM, Kennedy C, Bartolomei I, Salvi F, Zivadinov R. )

  • A kutatók megállapították, hogy az MR készülékkel végzett CCSVI diagnosztika sokkal pontatlanabb, mint az ultrahanggal, vagy venográfiával végzett, ezért önmagában nem tanácsos diagnosztikára használni.

 

 

Címkék: ultrahang tanulmány ms ccsvi zamboni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr171888338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása