HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A CCSVI-vel nagyon nagy probléma volt eddig, hogy igazán jól ultrahanggal lehetett diagnosztizálni, az ultrahang kezelése pedig nagyon operátor függő, azaz függ attól, melyik orvoso hogyan használja a készüléket. Erről külön született is egy felmérés, hogy igazán jól csak az tudja diagnosztizálni, akit erre oktattak.

Jól látható volt ez a nemzetközi, sőt a magyar ultrahangos vizsgálatokon is: Pánczél doktor több tucat beteg egyikénél sem tudta megtalálni a szűkületeket, olyanoknál sem, akiknél napokkal később Lengyelországban vagy Alexandriában a tágítást is elvégezték. 

Erre a bizonytalanságra született meg Zamboni válasza a nyaki pletizmográf (cervical plethysmography). Az új eszközzel egy a nyakra helyezett "gallér" segítségével mérik az átfolyt vér mennyiségét.

A vizsgálatokat kettősvak módon végezték el. A vizsgálatokból azt lehetett megfigyelni, hogy ha fekvésből felültetnek egy egészséges és egy SM beteget, az SM betegnek sokkal tovább tart, amíg a vénái kiürítik a vért. Zamboni képes volt ezzel a módszerrel vak módon 84 betegből kiválasztani az SM betegeket!

(forrás: Journal of Vascular Surgery: Assessment of cerebral venous return by a novel plethysmography method )

Azért ez nem semmi. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kedves neurológus orvosaink mit szólnának, ha a saját szemükkel kellene végignézniük, hogy 84 ismeretlen ember közül valaki percek alatt egy nyaki gallérral felszerelekezve egyesével kiválasztja az SM betegeket. 

Sajnos még ott sem tartunk, hogy ezek az orvosok egyáltalán kíváncsian felkapnák a fejüket ezekre a hírekre. Sajnos a magyar neurológusok számára nem fontosak a külföldi kutatások és nem érzik úgy, ezeket itthon is reprodukálni kellene. Vagy hogy egyáltalán el kellene olvasni a cikkeket. 

Sajnos mi csak betegek vagyunk, akik beveszik a legújabb méregdrága csodapiruláikat, melyeket egereken kísérleteztek ki. 

Szánalmas a magyar SM kutatás és a magyar SM orvosok elzárkózása. 

László, SM beteg

msccsvi@gmail.com

Címkék: tanulmány ccsvi zamboni orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr124471449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása