HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A cikk az oldal alján frissítve Palkó András Professzor Úr véleményével és a Kanadai Intervenciós Radiológiai Társaság támogató reakciójával! 
 
A Society of Interventional Radiology (Intervenciós Radiológusok Társasága) támogatja az SM kezelésének új módszereire irányuló kutatásokat. 
 

(Haubert Péter fordítása) 
A Journal of Vascular and Interventional Radiology szeptemberi számában megjelenő álláspont (angol pdf) bejelentés felvázolja a Társaság hozzáállását, melyben aktívan támogatják és sürgetik a szükséges kutatásokat, és egyben elismerik az intervenciós kezelési lehetőségek potenciális értékét.
 
A részletesebb szakmai ismertető itt található meg (angol, pdf)
 

FAIRFAX, Va. – Felismerve, hogy a vénás intervenciók potenciálisan lényeges szerepet játszhatnak számos SM beteg kezelésében a Intervenciós Radiológusok Társasága (SIR) kiadott egy álláspont bejelentést, melyben támogatásukról biztosítják a minőségi klinikai kutatások elindítását, hogy meghatározható legyen az intervenciós SM kezelések biztonságossága és hatásossága. A SIR álláspont bejelentését a Kanadai Intervenciós Radiológiai Szövetség is magáévá tette, és a Journal of Vascular and Interventional Radiolgy szeptemberi számában kerül publikálásra.
 
- Az Intervenciós Radiológusok Társasága aktívan részt kíván venni a bizonyítékokra alapozott terápiák kifejlesztésében szklerózis multiplexes betegek potenciális kezelésére. - mondta a SIR elnöke Dr. James F. Benenati. - Minőségi kutatások végrehajtásával a CCSVI (az agy és a gerincvelő vénás ürítésének jelentett és már ismert rendellenessége) és az intervenciós SM kezelések – magas kutatási prioritással kell, hogy bírjanak a kutatók, a támogató szervezetek és SM közösségek szószólói számára - tette hozzá.
Benenati 4.700 orvost, tudóst és velük szövetséges egészségügyi szakembert képvisel, akik mind elkötelezték magukat a minimális mértékben invazív beavatkozások mellett.
 
Mintegy 500.000 SM beteg él az Egyesült Államokban, és a SIR megérti a nyilvánosság kívánságát, hogy előre lépés történjen az SM kezelésében, melyre általában, mint autoimmun megbetegedésre tekintenek, melyben a test támad a saját a sejtjeire. Jelenleg a gyógyszerek csak lelassítják a betegség progresszióját, és segítenek kontroll alatt tartani egyes tüneteket.
- A CCSVI szerepe az SM-ben és endovaszkuláris kezelése fontos lehet a páciensek számára és aktív vizsgálatok tárgya. A vénás faktor ötlete az SM etiológiájában (vagy annak okaként) SM betegeknél egy radikális elmozdulás a jelenlegi orvosi felfogástól - jegyezte meg Benenati.
 
- A SIR felismeri az kihívást és egyben a lehetőséget, melyet az ígéretes korai tanulmányok jelentenek az SM kezelésének intervenciós megközelítésében - mondja Benenati. - A SIR gyorsan halad előre a szükséges tanulmányok előkészítésében, összehozva a szükséges szakmai területek szakembereit - tette hozzá. - Bár a ballonos angioplasztika és a stent alkalmazását egyelőre nem lehet az SM rutinszerű klinikai kezelésének tekinteni, a SIR elkötelezett a nemzeti vezető szerep mellett, a szükséges erőfeszítések megindításában - mondta Benenati.
A SIR álláspontja egyetért az SM szószólókkal, orvosokkal, és egyéb gondozókkal, hogy bármilyen SM betegeket érintő kezelést (gyulladás gátló, immunmoduláns, intervenciós, vagy egyéb) az érintett SM beteg állapotára, a korábbi kezeléseire, a meghatározott kezelés tudományos alátámaszthatóságára, és a kezelést alátámasztó klinikai bizonyítékok erősségére, módszertani minőségére alapozva egyénileg kell értékelni. - Amikor azonban ezek a döntő bizonyítékok hiányoznak, a SIR szerint ezeket a gyakran nehéz döntéseket legjobb, ha a betegek a családjukkal és a kezelőorvosukkal együttműködve hozzák meg.
 
- Amennyiben az intervenciós terápia hatásosnak bizonyul, az SM pácienseket olyan orvosoknak kell kezelniük, akik rendelkeznek a megfelelő tapasztalatokkal és szakértelemmel a képfelvételekkel támogatott vénás intervenciós beavatkozások területén - jelentette ki Benenati. - A stenteket és a ballon angioplasztikát intervenciós radiológusok fejlesztették ki és használják nap mint nap páceinsek ezrein, különböző vénás tágításokra, úgy, hogy csak minimális legyen a beavatkozás mértéke.  
 

Eddig az álláspont ismeretése.   

A szerk. megj.: Vajon a Magyar Radiológusok Társasága, Intervenciós Radiológia szekciójának mi a hivatalos szakmai állásfoglalása? 

Frissítve:

Megkeresésemre Palkó András Professzor Úr a Radiológiai Szakmai Kollégium elnöke a következő rövid tájékoztatást tette és jóváhagyta, hogy az megjelenjen itt a blogon (kiemelések tőlem):

Örömmel vettem tájékoztatását a SIR állásfoglalásáról, hiszen az abban olvashatók midenben megegyeznek a mi álláspontunkkal, mely szerint intenzív kutatásokat kell végezni annak tisztázására, hogy van-e összefüggés a CCSVI és az SM között. Amint korábban írtam, ha ez az összefüggés igazolódik, természetesen el fogjuk végezni a szükséges beavatkozásokat. Az elmúlt időszak hazai fejleménye: megkértem a Magyar Neuroradiológus Társaság és a Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság szakértőit, hogy lehetőségeikhez mérten itthon is végezzék el azokat a kutatásokat, melyek alapot teremthetnek a végleges döntéshez.

 
Üdvözlettel:
Prof. Palkó András

A Kanadai Intervenciós Radiológiai Társaság (Canadian Interventional Radiology Association - CIRA) is csatlakozott a SIR álláspontjához és támogatják azt állásfoglalásukban. (pdf angol)

 

 

Címkék: magyar sm vizsgálat műtét ms palkó ccsvi zamboni orvosoknak

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr522260035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elitebear 2010.09.01. 09:01:32

Nagyon örülök neki, főleg a Professzor úr megjegyzésének, de akkor ez most takar? Itthon is megkezdik a műtéteket, és kutatnak közben, vagy két évig törik az okos buksijukat egy íróasztalnál, hogy mi lenne a legjobb? Bocs ha egy kicsit szarkasztikus voltam!

szalmon ella 2010.09.01. 09:14:08

Köszönjük nektek!!! Csodálatos amit csináltok!
@Elitebear: Csak pozitivan:) Reménykedjünk mást úgy sem tehetünk.

szalmon ella 2010.09.01. 09:40:13

Nem ide szól, de remélem töltést ad mindenkinek.
Latinovits Zoltán levele Ruttkai Évához...

(részlet)

"...Nincs nyugalom. Én is várok. Várlak, hogy elmondhassam: légy nyugodt, vagyok és leszek Neked. Elvégeztetett. Ne hajtson hallgatásom és szomorúságom zajos helyekre, ne hajtson el gyötrődésem, várakozásom, töprengésem. Minden értünk fog történni, mert akarom. Mert Isten is igy akarhatja.
Kilazult karom a derekad körül, de a kezedet fogom. Ne siess, ne kapkodj, ne térj ki. Újraszüljük magunkat. Te is akard. Hogy együtt legyen jó. Ha talán nem is úgy, mint régen.
Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. Ne engedjük kihűlni magunk. Mert egyedül, mert egyedül olyan iszonyatos. Olyan nehéz. Ha nem buggyan fel úgy, mint régen a vágy, élesztgessük. Nem lehet másolni a voltot, mert már mások vagyunk...
Úszom a vizben: a múlt fájdalmas simogatása. Kék könnyek tava. Benne a mi szerelmünk, a mi könnyeink is. Benne a régi szép sudár árbocok, a régi vitorlák tükörképe. Kagylók a nyakadról. A viz csillogása szived csillogása. A szél hártyája a vizen: kezed nyoma. Lúdbőrzik a viz, mint a bőr. Mindenütt a mi tükörképünk. Mint a lidérc kóvályog a vizben, viz felett, a balatoni égen. A móló köveiben. Az utakon. A nádzizegésben. Szerelmünk itt jár, itt kisért, itt időz, igéz. Hordja ki a homokra a hullám szerelmünk szikrázó kavicsait. Nyomunk keresztalakban a homokban.
Ha a múltamra emlékszem, Te is öleled az életemet, belefonódtál, rám szőtted életed hálóját, beleszőtted a hitbe a szerelem fonalát!
Merre vagy? Hiányzol. Rettenetesen hiányzol.
Már régóta hiányzunk egymásnak. És mégsem a szokás, a betegség éltetett tovább. A szenvedés újraszüli a szép lehetetlent. Kell, hogy kelljünk egymásnak. Hát kicsit kellessük magunk egymásnak.
Töltsük meg a házat szeretettel. Rakjuk újra a kályhát, újra a tüzet. Éljük egymásnak a napokat. Költözzön vissza az ölelés, valamely késői józanabb, de maradóbb szerelem. Költözzünk vissza egymásba.
Fáj a hiányod.
Úgy hiszem, szárnyverdesve, topogva, ágaskodva,szeretlek. Ha még vagy. Ha neked ez elég. Ha Te is igy akarod.
Ha van még idő..."

lám csak 2010.09.01. 10:39:43

A neurológia lesz az utolsó, aki beáll a támogatók közé.
süti beállítások módosítása