HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A CCSVI Alliance cikke, Haubert Péter fordítása

A CCSVI diagnosztizálása magas felbontású képalkotó technológiákkal történik, hogy láthatóvá tegyék azokat a vénákat melyek elvezetik a vért az agyból és a gerincvelőből (központi idegrendszer avagy CNS). Ennek a képalkotásnak a célja a CCSVI kulcs jellemzőinek felderítése:

  • Szűkületek vagy egyéb deformációk a CNS-t ürítő elsődleges vénákon. A szűkületek, melyek a vénás áramlást akadályozzák
  • és a rendellenes vénás hemodinamika (például a reflux vagy megnövekedett átlagos áthaladási idők) potenciális tényezők a CCSVI-nél.

Az új technológiák rendelkezésre állásának ellenére az Egyesült Államokban működő képalkotó központok elsősorban az artériákra fordították figyelmüket, és csak korlátozott gyakorlatuk van, vagy egyáltalán nincs gyakorlatuk a vénásrendszerrel kapcsolatos képalkotásban. A pontos CCSVI diagnózis felállítását tovább bonyolítja az a tény, hogy a CCSVI diagnosztikai protokollja nincs teljes mértékben dokumentálva, és ezért nem minden központban alkalmazzák egységesen azokat. 

 

A pontos diagnózis felállításában közrejátszó tényezők

 1.) A szűkületek típusai

 Néhány szűkület típust relatíve könnyű „észrevenni”, és ezért könnyű megbízhatóan diagnosztizálni. Például néhány SM beteg vénája annyira nyilvánvalóan atipikus, hogy ilyen esetben kevés hely van az egyet nem értésre a megfigyelők körében. Ebben az esetben a vénák vagy teljesen hiányoznak, vagy nyilvánvalóan deformáltak (nem fejlődtek ki, hyplopláziásak, elzáródtak, vagy megcsavarodtak). Ebben az esetben nincs finom megkülönböztetés: az érrendszeri probléma nyilvánvaló még a kevesebb tapasztalattal rendelkező orvosok vagy a kutatók számára is. Az olyan nem invazív CCSVI diagnosztikai eszközök, mint a duplex ultrahang, Mágneses Rezonanciás Venográfia (MRV) és CT Venogram képes felderíteni ezeket a nagyobb vénás problémákat. 

Ezzel szemben a rendellenesen működő billentyűket, rendellenesen elhelyezkedő válaszfalakat vagy membránokat, vagy hálószerű szövetformációkat, melyek gátolják a véráramlást, gyakran nehezebb diagnosztizálni a gyakrabban alkalmazott nem invazív vizsgálatokkal.

 

2.) Képzés és Technológia

A duplex ultrahang alkalmazását klinikai körülmények között tesztelték, és hatékonynak bizonyult a rendellenes érrendszeri állapotok, különösen a véráramlási arány és a reflux diagnosztizálására (pdf letöltése). A Duplex Ultrahang szonográfia használatát a CCSVI kimutatására Dr. Zamboni és kollégái fejlesztették ki Olaszországban a ferrarai egyetemen. Azonban a duplex ultrahang használata specializált eszközöket, és ami a legfontosabb átfogó képzettséget és gyakorlatot igényel. Mindazonáltal, a megfelelően képzett orvosok és technikusok kezében a duplex ultrahang használata kitűnő diagnosztikai eredményeket képesek produkálni.

 

Diagnosztikai Technológiák

A következő részben a CCSVI diagnosztizálásánál alkalmazott alapvető technikákat mutatjuk be, mindegyik módszernél feltüntetve a mellettük és az ellenük szóló érvekkel.

·        CT Venográfia –egy sorozat különböző szögből készült röntgenfelvétel kombinációja, hogy létrehozza az emberi test részletes keresztmetszeti képét. A vizsgált páciens vénáiba fecskendezett kontraszt anyagok alkalmazásával, a CT felvétel pontos képet képes alkotni a keringési rendszerről, beleértve a központi idegrendszerrel összefüggésbe hozható vénákat is. Mivel a CT röntgensugarakat alkalmaz, ezért a páciens radioaktív sugárzásnak van kitéve. A CT venográffal készült képek hatékonyan képesek kimutatni az olyan nagymértékű vénás problémákat, mint az elzáródást/ki nem fejlődött vénát, csavarodást, csakúgy, mint a kollaterális vénákra utaló bizonyítékokat, melyeket gyakran hoznak összefüggésbe a CCSVI-vel.

Azonban a CT venográfiának számos komoly hátránya is van. Először, a CT venográfia nem minden esetben képes kimutatni a rendellenes billentyűket, válaszfalakat vagy membrános szöveteket. Szintén, a CT venográfia nem mutatja ki a rendellenes hemodinamikát, ami központi téma a CCSVI-nél, beleértve az átlagos átfolyási időket vagy a refluxot.

·        MRV – Mágneses Rezonanciás Venográfia egy módszer, mely MRI (Mágneses Rezonanciás Leképezés) technológiát használ a közpinti idegrendszer vénás anatómiájának ábrázolására. Az MRI-k mágneses tereket és rádióhullámokat használnak, hogy részletes képet készítsenek a test szöveteiről.

Ezek a képek képesek kimutatni a szűkületek és vénás rendellenességek nagyon sok formáját, beleértve a ki nem alakult vénákat, a hypopláziát, az elzáródásokat, a csavarodásokat, a kollaterális vénák csomóit, és a visszafordulásokat. Vizuálisan, az MRV a vénás rendszer részletesebb 3 dimenziós ábrázolására képes, mint egyéb általánosan elérhető, technológiák. Továbbá, specializált MRV módszerek, különösen az áthaladási idő (TOF) kompenzáció, képes kimutatni a véráramlási arányt és mintákat, potenciálisan felfedve a rendellenes átlagos átfolyási időket és a refluxot. (Részletesebben a véráramlás mennyiségi meghatározásáról az MRFQ részben szólunk.)

Azonban az MRV-nek is vannak komoly korlátai. Először is, az MRV-k, egyelőre nem képesek megfelelő részletességgel ábrázolni minden rendellenes billentyűt, válaszfalt vagy egyéb membrános akadályt. Másodszor, az MRV-t hanyattfekvő helyzetben kell elvégezni, és ezért nem képes olyan szűkület vagy rendellenes véráramlás kimutatására, mely olyan esetekben fordul elő, amikor a páciens felegyenesedett helyzetben van (míg a duplex ultrahang vizsgálat, például, képes ábrázolni a páciensek véráramlását bármilyen testhelyzetben, akár hanyattfekvő, akár felegyenesedett helyzetben).

Míg az MRV képalkotási és adatszerzési módszerek megbízhatóak, és az MR berendezések gyakoriak, a legtöbb MRI technikus nem ismerős az MRV végrehajtásában. Mindazonáltal, tapasztalt orvosoknak, akik követik a jóváhagyott CCSVI diagnosztikai protokollt, az MRV eredmények fontos eszközök lehetnek sokféle vénás elzáródás és rendellenességek diagnosztizálásában. 

Dr. Haacke és munkatársai további kutatásairól: http://www.nice-mri.com/. Dr. Haacke javasolt MRV/SWI protokollja a http://www.ms-mri.com/potential.php oldalon található.

·         MRFQ – Mágneses Rezonanciás Véráramlás Mennyiségi Meghatározás egy MRI alkalmazási módszer véráramlási arány és irány információk adatainak gyűjtésére. Mivel a rendellenes hemodinamika nagymértékben korrelál a vénás akadályoztatott-sággal, a véráramlással kapcsolatos információk megszerzése kritikus része a CCSVI diagnózisának. Azonban, mint minden más MRV technológiánál, az MRFQ is korlátozottan alkalmazható, mivel a pácienseket csak hanyattfekvő testhelyzetben lehet vizsgálni; mennyiségi áramlás meghatározás ülőhelyzetben lévő pácienseknél egyelőre nem lehetséges MR alapú módszerekkel.

·         MRI/SWI –egy különleges típusú MRI, mely az anyag mágneses változását használja, amikor mágneses térnek van kitéve, hogy olyan képeket készítsen, melyek különösen érzékenyek a vénás áramlásra, és még inkább a vaslerakódásokra. A vaslerakódásokat nagymértékben hozzák összefüggésbe mind a CCSVI-vel, mind az SM-es plakkok jelenlétével.

Az SWI képes kimutatni a vastartalmat az idő előre haladásával, és hogy a vaslerakódás miképpen látszik a különböző struktúrákban az agy különböző részein. Az SWI értékes eszköznek bizonyulhat a CCSVI felderítésében, és a CCSVI-vel kapcsolatos károsodások alátámasztásánál. A legjobb gyakorlatként, néhány kutató megköveteli MRI/SWI elvégzését bármilyen CCSVI kezelés előtt és után, vagy akár DMT hozzáadásakor vagy változtatásakor, annak érdekében, hogy követni lehessen vaslerakódás mértékét a központi idegrendszerben, mind a javasolt változtatás előtt, mind utána.

·         Duplex Ultrahangvizsgálat – Ez a nem invazív teszt magas frekvenciájú hanghullámokkal bombázza a vörös vértesteket, így mérve a véráramlást és vérnyomást. A CCSVI megfelelő diagnózisához specializált ultrahang szonda, úgynevezett „transcranial szonda” is szükséges, melynek haszjálata nagy gyakorlatot igényel. A CCSVI diagnózishoz, mind „extracarinal”, mind „transcranial” ultrahang elvégzése is javasolt, mivel ez a megközelítés lefedi a vénákat, a fejben, a nyakon, és a mellkas felső részén is.

Egy duplex ultrahang használatában gyakorlott szakember pontosan tudja értékelni, hogy a vér visszaáramlik-e a központi idegrendszerbe vagy sem, vagy rendellenes sebességgel áramlik. Azonban, még a megfelelő ultrahang berendezéssel is a pontos adatgyűjtés és értelmezés nagymértékben függ a kezelő gyakorlatától. 

Született egy tanulmány, mely megmutatta, hogy az ultrahangos vizsgálatokat hiába végzi egy amúgy jó képzettségű szonográfus, ha nem lett speciálisan kiképezve a CCSVI diagnosztikára, akkor sokkal kisebb hatékonysággal találja meg azokat. (pdf letöltése)

Az esaote cég kifejezetten CCSVI diagnosztikára kifejlesztett ultrahangos berendezést fejlesztett ki, mely a Zamboni féle paramétereket képes mérni.

 

·         Katéteres Venogram – Ennél a diagnosztikai beavatkozásnál, egy hosszú, vékony, flexibilis műanyag csövet (katéter) vezetnek be a testbe, általában az ágyéknál egy vénán keresztül. A katétert egy vezetődrót segítségével ezt követően a keringési rendszeren keresztül felvezetik a vizsgálandó területre. Miután megfelelően feljuttatták, festékanyagot fecskendeznek a katéteren keresztül, és gyors egymásutánban röntgenfelvételeket készítenek, melyekkel részletesen láthatóvá tudják tenni a gyanús véredényeket. Néhány orvos használ intervaszkuláris ultrahang eszközöket is, melyeket szintén a katéterhez csatlakoztatnak, így lehetővé téve az ultrahang képek készítését a véredények belsejéről. A véráramlást is lehet értékelni a katéteres venográfia során, általában a katéterhez csatlakoztatott manométeren keresztül.

Megjegyzendő, hogy ugyanezt a katéter-alapú endovaszkuláris beavatkozást alkalmazzák a CCSVI kezelésénél is. A valóságban, a katéteres venográfia általában kíséri a CCSVI kezelést, és rögtön a kezelés előtt alkalmazzák annak érdekében, hogy meggyőződjenek a nem invazív eljárásokkal (mint MRV, duplex ultrahang) feltárt szűkületek pontos helyéről.

Mivel a szűkületekről és meghatározott véna szegmensek rendellenességeiről képes képet nyújtani, ezért időnként úgy említik ezt az eljárást, mint a „gold standardot” a CCSVI diagnózisánál és igazolásánál. 

 
  Hivatkozások:

 A cikkben elhelyezve + az összes CCSVI tanulmány elérhető itt.

Címkék: vizsgálat alliance ccsvi zamboni orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr902219475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása