HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Őszintén megdöbbentő a Barsi doktorral készített alábbi interjú, melynek során elmondja, hogy még egy olyan területen is, mint pl. a stroke diagnosztikája harcot kell vívnia a radiológusoknak azért, hogy a modern tudomány eszközei jelentőséget kapjanak egy stroke beteg kezelésében. Egy átlag ember, (mint pl. én) alapvetőnek gondolná ezt. Hadd tegyem fel egyből a kérdést: Ha egy akut stroke betegnél harcolni kell a neurológussal azért, hogy modern képalotó eszközökkel megvizsgálhassák a beteget, akkor mégis mit várunk mi, CCSVI betegek?

Miért van az, hogy a neurológia ennyire magának való, begyöpösödött és maradi? Miért híresek a neurológusok világszerte arról, hogy nem képesek rugalmasan, az új megoldásokra nyitottan gondolkodni? Sok betegtárs meséli, hogy az ő neurológusa nyitott lenne a CCSVI felé, azonban nem akar ellentmodani a "főnökének".

Biztos, hogy ez a felülről történő kézivezérlés a betegek érdekeit szolgálja? Nem lenne itt az ideje annak, hogy a neurológiában is hangot kapjanak a fiatal lelkes kutató kedvű orvosok, akik kellő lendülettel tudnának belevágni az új, modern dolgok kutatásába és alkalmazásába?

És akkor álljon itt pár megdöbbentő részlet az akut stroke kezeléséről Magyarország egyik legjobb és legemberségesebb radiológusától, dr. Barsi Pétertől

 A terápiás neuroradiológiai módszerek folyamatos fejlődéséhez a magyar szakértők az alapvető kóros elváltozások, így az értágulatok (aneurysmák) és az érfejlődési rendellenességek (vascularis malformatiók) keringési tulajdonságait, illetve a kezelésük sikerét meghatározó tényezők kutatásával járulnak hozzá.

A modern CT és MR módszerrekel, így az MR diffúzióval, CT vagy MR perfúzióval és angiográfiával már kimutatható a penumbra, ami az esetek túlnyomó részében az akut stroke kezelés célterülete, az alapvető szakmai ajánlások mégis az egyszerű CT vizsgálatra hagyatkoznak, amelynek egyetlen célja az agyvérzés kizárása.

Alapvető ellentmondás van a modern képalkotó módszerek nyújtotta információ és az akut stroke kezelésével foglalkozó orvosi testületek ajánlásai között. A legfontosabb feladat ennek megfelelően az, hogy bebizonyítsuk: a modern képalkotó módszereknek szerepe lehet az akut stroke-betegekkel kapcsolatos orvosi döntéshozatalban és a kezelésben" vélte Barsi doktor.

A radiológus meg van győződve arról, hogy az új képalkotó módszerek fontosságát igazoló tudományos bizonyítékok képesek lesznek javítani az akut stroke kezelésének végső kimenetelét.  (...)

Magyarországon 25 szakképzett neuroradiológus rendelkezik az új képalkotó módszerek alkalmazásához szükséges szaktudással és gyakorlattal. Szakmai továbbképzésre is lehetőség nyílik azokban a centrumokban, ahol ők dolgoznak. A neurológusokkal és más, az akut stroke ellátásban részt vevő szakemberekkel általánosságban jó az együttműködés. Az akut stroke-kal elsősorban foglalkozó neurológusokat azonban „egyelőre nem érdeklik ezek a lehetőségek", jelentette ki Barsi doktor és hangsúlyozza, hogy a modern képalkotó módszerek nyújtotta lehetőségeket ismertető széleskörű kampányra van szükség.

 

forrás: weborvos.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr602652604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása