HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

CHICAGO - Az Internal Medicine News beszámolt a CCSVI kutatás legújabb és egyben legfontosabb eredményéről.  Dr. Manish Mehta a chicagoi Vascular Annual Meeting konferencián nyilvánosságra hozta az általa vezetett kutatás előzetes eredményét. A kutatás során SM betegeket műtöttek meg, ballonos vénatágítással kezelték a talált vénaszűkületeket. A kutatás előzetes eredményei szerint a beavatkozás biztonságos és határozott életminőségi javulásokat hozott a betegek számára.

Az előzetes adatok a LIBERATION kutatás adatai, amelyet arra terveztek, hogy felmérje a ballonos angioplasztika hatását CCSVI és SM betegek számára. Ez egy prospektiv, randomizált, kettősvak kutatás, melyben 600 személy vesz részt.

Tekintettel arra, hogy a vénatágításnak is van egy tanulási fázisa, a kutatásnak van egy olyan ága, mely prospektiv longitudinális módon vizsgálja a pácienseket, dr. Mehta ennek a kutatási ágnak ismertette az előzetes eredményeit.

A kutatók venográfiával igazoltak 50%-nál nagyobb vénaszűkületet, melyet vénatágítással korrigáltak. Neurológusok és egyéb orvosok a műtét előtt, és utána 1, 3, és utána minden 6. hónapban vizsgálták a betegeket.

A vénák jellemzően 80%-ban voltak elzáródva. A páciensek 82%-ánál elegendő volt egy tágítás, a többieknél szükség volt második tágításra. Stentet nem használtak.

A kutatók EDSS értékeket is mértek - "a műtét után statisztikailag jelentős javulás volt megfigyelhető. A javulás az SM minden fajtájában megfigyelhető volt, kivéve a primary progressziv esetekben." - mondta dr. Mehta.

A páciensek jelentősen jobban teljesítettek a gyaloglási teszteken a műtét után, valamint Dr. Mehta szerint "jelentős javulás volt mérhető a fizikai és mentális képességekben. Tisztán érezhető a javulási trend, az MFIS fáradtság mérési teszteken is egyértelmű jvaulás volt mérhető."

Dr. Mehta szerint további javulási trend volt megfigyelhető a páciensek több mint 80%-ában a következő területeken:

  • egyensúly,
  • alsó végtagi gyengeség,
  • inkontinencia,
  • koordináció,
  • és szédülés

Frissítve: Itt egy még részletesebb leírás angolul dr. Mehta előadásáról, kérdések és válaszok is elolvashatóak.

Eddig a cikk. Régebbi olvasóim, de általában minden jóérzésű ember, sőt bárki akinek van egy kis józan paraszti esze már kórusban vágná rá ezen cikk olvastán: Mire várunk még? Mi kell még ahhoz, hogy a magyar neurológusok zöld utat adjanak a CCSVI kutatásnak? Ki a felelős a késlekedésért?

Szeretettel várjuk a támogatókat, SM betegeket, családtagokat a CCSVI-vel foglalkozó Facebook csoportunkban 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr193080809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása