HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

ectrims12.jpegAz ECTRIMS 2012 konferencia a legrangosabb neurológiai konferencia, mely kifejezetten az SM kezelésével foglalkozik. A konferenciát idén Franciaországban rendezték meg. Az eddigieknél jóval nagyobb mértékben érintették a CCSVI kutatást, rengeteg pro és kontra eredmény látott napvilágot.

A legfontosabb kutatási eredmény megintcsak a Buffalo Egyetem (BNAC) anyaga.

Chronic cerebro-spinal venous insufficiency (CCVI)

Thursday, October 11, 2012, 15:30 - 17:00

Cine cerebrospinal fluid imaging changes in patients with multiple sclerosis after venous angioplasty. A 1-year follow-up study

R. Zivadinov, C. Magnano, R. Galeotti, C. Schirda, B. Weinstock-Guttman, E. Menegatti, J. Hagemeier, A.M. Malagoni, D. Hojnacki, C. Kennedy, I. Bartolomei, C. Beggs, F. Salvi, P. Zamboni (Buffalo, US; Ferrara, IT; Bologna, IT; Bradford, UK)

Ez az az anyag, melyet minden magyar SM neurológus vár, sokszor elmondta nekünk Jakab doktor például, hogy amennyiben a Buffalo kutatás pozitívan alakul (a betegek szempontjából) akkor itthon is támogatni fogják. Lássuk, mit mond a tudományos kutatás a CCSVI jelenlegi állapotáról.

Hadd hívjam fel a figyelmet arra a tényre, hogy a Buffalo Egyetemen a dr. Zivadinov neurológus által  vezetett kutatócsoport a CCSVI-t tényként kezeli. Tudják diagnosztizálni, tudják mérni, tudnak olyan beteget mutatni, akinek vénaszűkületeik vannak. Ez már nem kérdéses számukra.

Aki nem képes a CCSVI-t diagnosztizálni, az egyszerűen nem tanulta meg, mást keres és mást mér, mint amit CCSVI-nek neveznek a kutatók a Buffalo Egyetemen és a világ számos pontján.

Ebbe a kutatásba olyan SM betegeket vontak be, akiket CCSVI-vel is diagnosztizáltak. Két csoportra osztották őket, mindkét csoport megkapta a vénatágítást.

Megjegyzés: Ez a kutatás nem a CCSVI vénatágítás SMre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem hogy a vénatágítás önmagában milyen változást okoz az agyvíz keringésben.

Azt mérték MRI segítségével, hogy az agyvíz hogyan és milyen gyorsan folyik keresztül az agyon.

Results: At baseline, there were no significant differences between ITG and DTG in CSF pulsatile flow (p=0.474) or velocity (p=0.714) measures. However at month 6, significant improvement in CSF pulsatile flow and velocity was detected in the ITG compared to DTG. 

Eredmények: Kezdetben, a műtét előtt mindkét csoport hasonló agyvíz keringési értékeket produkált. Az elsőként műtött csoportnál 6 hónap után jelentős javulás volt mérhető a nem műtött csoporthoz képest. Ez a javulás tovább folytatódott, 12 hónapnál az első csoport mégjobb értékeket produkált, és a másodikként műtött csoport is elkezdett javulni.

No significant within-group changes were found for velocity in both treatment arms. Conclusions: This study shows that in MS patients with CCSVI, PTA treatment has a beneficial effect on CSF flow and velocity measures. This improvement could be due to better venous drainage following angioplasty. 

Érdekes, hogy a CCSVI vénatágítás a 15 SM beteg mindegyikénél kivétel nélkül javította az agyvíz keringést. A kutatók szerint ez a vénatágítással helyrehozott vénás keringés javulása miatt van.

Ez tehát egy teljesen objektiv, vak eredmény, mely szerint a CCSVI vénatágítás bizonyíthatóan javítja az agyvíz keringést mindenkiben, akin elvégzik a tágítást. Jobb agyvíz keringés: jobb tisztulás, jobb tápanyag ellátottság, csökkenő nyomás. Ez még laikus fejjel is úgy tűnik, hogy nem elhanyagolható szempont egy olyan személynél, aki neurodegenerativ betegségben szenved.

Különösen fontos ez annak fényében, hogy egy másik Buffalo Egyetemi kutatás szerint az SM betegek agyvíz keringése akadályozott, lassabb mint az egészséges embereké. Az agyvíz keringés lassulása tehát súlyosabb SM tüneteket és MRI felvételeket jelent a betegek számára.

Ezzel gyakorlatilag Zamboni eredményeit bizonyítja be a Buffalo Egyetemi kutatócsapat, hiszen Zamboni szerint az SM pácienseknél talált vénás elzáródások mértéke és az agyvíz keringési mennyisége összefügg, minél több a vénás elzáródás, annál rosszab az agyvíz keringés minősége. A teljes tanulmány itt olvasható (ingyenes, PDF)

Figyelemre méltó volt még egy új CCSVI diagnosztikai eszköz használata is, mely a mikroerek keringését vizsgálta.

Az ECTRIMS konferencián megjelentek persze a CCSVI-t nem létezőnek mutató mérési eredmények is, melyeket nem szabad félvállról venni. Azonban továbbra is tartom, hogyha valaki felfedez valami újat, akkor nem nagy kunszt olyan kutatást csinálni, ami NEM mutatja ki azt az új felfedezést. Ellenben ha valaki más is felfedezi, kimutatja, akkor meg egyszerűen nem sok értelme van tagadni azt.

Ha páran a kertemben aranyat találnak, akkor utána hiába állítja másik 100 ember, hogy ő nem talált aranyat. Talán nem ásnak elég mélyre. 

László 

msccsvi@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr144882912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása