HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A következő esetet több okból is érdemesnek tartom bemutatni. Egyrészt mert egy újabb orvos (dr. Salvatore Sclafani, Kings Country Hospital Center, Brooklyn, NY) csatlakozott a CCSVI diagnosztikával és műtéttel foglalkozók egyre népesebb csoportjához, másrészt mert egy új, eddig nem használt diagnosztikai eszközt vet be a véna szűkületek diagnoszikájában (az intravénás ultrahangot)

Mitch-et az  enjoyingtheride.com blog szerzőjét 8 évvel ezelőtt diagnosztizálták az SM legrosszabb formájával, ma tolószékban ül és blogját is hangvezérléssel írja.Következzen beszámolója, melyben leírja a dr. Sclafani által végzett műtétet

--

A jobb oldali juguláris (nyaki) véna

Angiogram készült, mely kimutatott 60%-os átmérő szűkületet, de ami még fontosabb, ez az érték 85% ha az átfolyt vér mennyiségéről beszélünk. 

Többszörös kollaterális vénarendszer is ábrázolódott, mely arra utal, hogy Mitch szervezete igyekezettkompenzálni a juguláris véna szűkületét, apró kis vénarendszer létrehozásával. Ez egyértelmű jele a keringési problémának. A vénába egy ballont vezetett be dr. Sclafani és felpumpálta azt, ezzel kitágítva a szűkületet. 

A következő két kép mutatja a talált szűkületet és kezelését:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első képen az angiogram látszik, amikor egy kontrasztanyagot juttatnak a vénába, melynek a folyása a nyíllal jelölt helyen megakad a szűkület miatt.

A második képen a vénába juttatott, majd felfújt ballon körvonala látszik, a nyíllal jelölt helyen a szűkület ellenállása benyomja a ballont.  

Bal juguláris véna

A bal oldal is majdnem ugyanolyan mértékben volt elzáródva mint a jobb. Ugyanaz történt, az orvos ballonnal tágította a vénát:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén érdemes megfigyelni a ballonnak "ellenálló" szűkületet is, kétoldalról is látszik a nyilaknál.

Azygos véna 

A behelyezett intravénás ultrahang készülék a vénában 4 cm-re a fő visszértől (s. vena cava) egy ér billentyű okozott szűkületet, mely nem tudott teljesen kinyílni. Az amúgy 8 mm átmérőjű vénát egy 10 mm-re felfújt balonnal tágította ki az orvos:

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen egy felfújt rövid ballon látszik egy viszonylag éles kanyarban.

Vertebrális vénák

A jobb oldali vertebrális vénában is szűkület volt felfedezhető, a bal oldali pedig szétvált kér kisebb vénára, ami abnormális. Dr Sclafani ezeket a vénákat nem kezelte, mivel túl kicsinek ítélte őket ahhoz, így érintetlenül maradtak.

Intravénés ultrahang képek ( IVUS )

Dr. Sclafani új módszert használ a véna szűkületek diagnosztikájában: egy a vénába vezethető ultrahangos készüléket. A következő képeket jómagam nem tudom értelmezni, dr. Sclafani leírását mellékelem:

 

 

 

 

 

 

 

 

A bal oldali képen a bal juguláris véna szűkülete látszik, a jobb oldali képen pedig ugyanz a véna, csak akkor, amikor kilégzés során kitágul.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Ezek a felvételek pedig a nem rendesen kinyíló ér billentyűt ábrázolják.

 

Mitch-nek tehát a vizsgált 5 vénájából mind az ötben találtak elzáródást, azaz kifejezetten hangsúlyos CCSVI-je van. Talán ez magyarázza a súlyos SM tüneteit is, melyek tolószékbe juttatták. Az oldalsó képen az SM roncsolódás látszik a gerincvelőben, mely a mozgáskorlátozottságért felel.

Sajnos nem lehet előre tudni, hogy a kitágított vénák visszazáródnak -e, ez folyamatos kontroll igényel. 

Mitchnek nincsenek illúziói. A CCSVI műtét után nem érez semmilyen változást, nincsen csodálatos felállás a székből, a műtét a jövőnek szól, talán sikerült megállítani az SM rosszabbodását. Az, hogy az eddig elszenvedett roncsolódások mennyire gyorsan gyógyulnak meg - ha egyáltalán - a jövő zenéje.

 

--

 

Dr. Sclafani szinte egyedülálló módon megjelent a legnagyobb CCSVI fórumon, és felajánlotta, hogy a páciensek CCSVI műtéttel kapcsolatos kérdéseire válaszol a fórumban. 

A következő anyag ennek a kérdés-válasznak az összefoglalása, igazából magyar orvosoknak szánom, ezért nem is látom értelmét lefordítani, meg nincs is erőm rá, emiatt a következő linken egy angol nyelvű dokumentum tölthető le, melyben a doktor sok érdekes dolgot elárul a műtétekről, technikákról, a tapasztalatairól. (A kérdéseket a Thisisms.com SM-es fórumozói tették fel) 

Dr. Sclafani válaszai: (PDF, angol) vagy (Word, angol)

Frissítve: A CCSVI kezeléséről megjelent egy összefoglaló az Endovascular Today c. szaklapban, főként orvosoknak, intervenciós radiológusoknak. A cikket a konferencia szervezője dr. Sclafani írta, itt elolvasható

Címkék: tanulmány sm vizsgálat műtét ms sclafani orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr771891026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása