HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A Society of Interventional Radiology (SIR) klinikai kutatási részlege összeült és multidiszciplináris megbeszélést tartott orvosok, kutatók, tudósok részvételével, akik az SM kezelés, neuroradiológia, érrendszeri és vénás intervenció, neurológia, intervenciós radiológia, képalkotás, és sebészet területek elismert szakemberei:

  • Gary P. Siskin, MD, Department of Radiology, Albany Medical Center
  • Ziv J Haskal, MD, Department of Radiology, University of Maryland Medical Center,
  • Gordon McLennan, MD, Department of Radiology Cleveland Clinic
  • Michael D. Dake, MD, Department of Cardiothoracic Surgery, Stanford University
  • E. Mark Haacke, PhD, Department of Radiology, Wayne State University
  • Sandy McDonald, MD, Barrie Vascular Imaging
  • Walter Royal III, MD, Department of Neurology, University of Maryland 
  • Suresh Vedantham, MD, Mallinckrodt Institute of Radiology, Washington University School of Medicine
  • David Hubbard, MD, Applied fMRI Institute, San Diego
  • Salvatore J. Sclafani, MD, Department of Radiology, Kings County Hospital Center
  • R. Torrance Andrews, MD, Department of Radiology, Swedish Medical Center
  • and Heidi Sauder, PhD Applied fMRI Institute, San Diego

A megbeszélés célja az volt, hogy átnézzék a CCSVI és az SM kapcsolatáról szóló tudományos anyagokat és létrehozzanak egy kutatási tervet, mely az SM betegek diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

Az ülés három részből állt:

  1. bevezető prezentációk, hogy mindenki megismerja az alapokat
  2. moderált kerekasztal beszélgetés a lehetséges kezelési módszerek standardizálásáról, a képalkotó eljárásokról
  3. a beszélgetés összefoglalása, klinikai kutatások tervezése

Előadások hangzottak el a következő témákban, ezeknek az összefoglalóját az eredeti angol anyagban lehet olvasni:
“MS Overview: Classification, Clinical Presentation, and Treatment Strategies” (W.R.); “Venous Disease and MS” (M.D.D.); “The Role of Doppler Ultrasound in the Diagnosis of CCSVI” (S.M.); “The Role of MR Venography in the Diagnosis of CCSVI” (E.M.H.); “Venous Angioplasty for CCSVI: Technique and Image Interpretation” (Z.J.H.); and “CCSVI Literature Review” (G.P.S.).

Kerekasztal beszélgetés során meghatározták a CCSVI kutatások fő paramétereit, figyelembe véve a megjelent szakemberek és az eddigi szakirodalmi tapasztalatokat, ennek részletei az eredeti anyagban olvashatóak, angol nyelven. Érintettek minden olyan paramétert, ami szükséges egy kutatás megindításához.

Összefoglalva, a SIR elismeri az SM és a CCSVI kapcsolatát és a tanácskozás során megállapodásra jutottak, hogy

  • az SM betegek CCSVI kezelésének vizsgálatához jól megtervezett további kutatások szükségesek, melyek elkezdését a SIR bátorítja.
  • Biztonságossági és hatékonysági kutatások is szükségesek, melyeket jellemzően SM betegek kisebb csoportján kell elvégezni, kontrollált körülmények között, etikai bizottsági jóváhagyással.
  • Közben kiemelten fontos a tudományos kutatómunka folytatása, mely a CCSVI és az SM kapcsolatát vizsgálja, különösen fontos az állatmodellek kialakítása és vizsgálata.

A bizottság szerint lesznek orvosok, akik nem várják meg a kutatások végét, hanem elkezdik az SM betegek CCSVI kezelését. A bizottság reméli, hogy ezekből a kezelésekből is fontos lektorált adatok kerülnek napvilágra, melyek tovább tisztázzák a CCSVI szerepét SM-ben.
Amennyiben ezek az elsődleges kutatási adatok is alátámasztják az SM és CCSVI kapcsolatát, akkor lehet nagyobb multicenter kutatásokat elindítani.

Szerk. megj: Magyarországon eddig nem sikerült eljutni. A radiológiai és neurológiai szakmai kollégiumoknak egy pár mondatos állásfoglalást sikerült csak összehoznia, mely szerint kutatni kell. Semmi több. Több posztomban is foglalkoztam ezzel a magyar állásfoglalással, melyben hiányoltam a magyar orvosok proaktivitását, és a kutatási program részleteit. Elolvasva a fenti SIR anyagot, valahogyan így kellene kinéznie egy állásfoglalásnak: betegcentrikus, bátor, nyitott gondolkodású, előremutató. A magyar nem az.

A magyar orvosok, szakmai kollégiumok miért nem képesek ilyen szakmailag részletesen alátámasztott és előremutató állásfoglalás kiadására? 

A magyar orvosok tényleg kutatni szeretnének? Vagy csak játszanak velünk?

forrás

László, SM beteg

msccsvi@gmail.com

Címkék: usa tanulmány vizsgálat műtét international sir zamboni dake orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr422915221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása