HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Az ECTRIMS 2010 konferencia a legrangosabb neurológiai konferencia, mely kifejezetten az SM kezelésével foglalkozik. A konferenciát idén Svédországban rendezték meg.

Idén már a CCSVI kiemelt figyelmet kapott, szemben a tavalyi rendezvénnyel. A konferencián az ún. Buffalo tanulmányról újabb információk láttak napvilágot:

Itt olvasható a kanadai SM társaság (MS Society of Canada) angol nyelvű összefoglalója az eredményekről. (Vajon a magyar SM tárasaságok mikor veszik a fáradtságot?)

Itt pedig a jó nevű Medscape.com független összefoglalója a Charcot Symposium eseményeiről.

Próbálom saját szavaimmal összefoglalni a fontosabb eredményeket

Régebben már megmutatták a kutatók a CTEVD vak tanulmányban, hogy a CCSVI szignifikánsan magasabb mértékben fordult elő az SM betegek körében (56.1%), mint az egészségesek körében (22.7%, p< 0.001). 

Ebben az új fázisban 499 embert vizsgáltak; 163 egészséges, 289 SM beteg, 21 CIS beteg, 26 egyéb neurológiai betegségben szenvedőt vizsgáltak ultrahanggal. 

CCSVI előfordulás szignifikánsabban magasabb volt a súlyosabb SM betegséggel élők között: 89.5% in relapsing secondary-progressive (SP), 67.2% in non-relapsing SP, 54.5% in primary-progressive (PP), 49.2% in relapsing-remitting (RR) and 38.1% in CIS (p = 0.033).

A Zamboni féle 2, 4 és 5 kritérium jelenléte szignifikánsan korrelált a 4-nél magasabb EDSS értékekkel  (Criteria 2: OR of 2.25, p=0.005; criteria 4: OR: 3.28, p=0.004 and Criteria 5 OR: 2.67, p=0.008).

Az SM betegek, akik CCSVI-vel rendelkeztek sokkal magasabb Pyramidal (p = 0.020), Cerebellar (p = 0.049), és Brain Stem (p = 0.010) EDSS értékekkel rendelkeztek, mint akiknél nem volt jelen a CCSVI.

Konklúzió: A CCSVI jelenléte SM-ben együtt jár a sokkal súlyosabb SM betegség-típus kialakulásával.

forrás: "Clinical correlates of chronic cerebrospinal venous insufficiency in multiple sclerosis" ECTRIMS 2010

------------------

Az előző tanulmányban említett 499 emberből  351 (70.3%) esetben végeztek MRI vizsgálatot. T2, T1 és gadolinium gócok számát és nagyságát mérték. 

Azok a páciensek, akiknél CCSVI-t diagnosztizáltak (azaz legalább 2 Zamboni kritérium igaz volt rájuk az ötből) sokkal több T2 gócpont volt az agyában és azok sokkal nagyobbak voltak, mint azoknak akiknek nem volt CCSVI-jük. A T1 és gadolinium gócpontok számában nem találtak eltéréseket. A CCSVI betegeknek az mély agyi szürkeállomány mérete sokkal kisebb volt, azaz elsorvadt. 

Konklúzió: A CCSVI jelenléte a betegben határozottan összefügg sokkal súlyosabb agysérüléssel és agysorvadással.

forrás: "MRI results of blinded chronic cerebrospinal venous insufficiency study in patients with multiple sclerosis, healthy controls and patients with other neurologic diseases" ECTRIMS 2010

---------------------

Mostanában kezdik gyanítani, hogy az agy szürkeállományának sorvadása is erősen összefügg az SM-mel. (és nem csak a fehérállomány, amit jelenleg vizsgálnak!) A cél az volt, hogy összevessék az agyban található vas mennyiséget és a szürkeállomány sorvadásának mértékét.

84 SM beteget [58 relapsing-remitting (RR) és 26 secondary-progressive (SP] vizsgáltak SWI protokollal. A rokkantsági fokot EDSS-ben mérték.

Konklúzió: Mind a megnövekedett vas tartalom, mind a szürkeállomány sorvadása összefüggésben állt a nagyobb EDSS rokkantsági fokkal és a hosszabb SM betegséggel. Az összefüggés sokkal erősebb volt a progresszív kórképben mint a realpszáló remittáló esetben, főként a vastartalom esetében.  

forrás: "Increased iron concentration and decreased volume of deep-grey matter are associated with increased disability in patients with multiple sclerosis"  ECTRIMS 2010

------------

Zamboni vezetésével 15 beteget műtöttek meg (8 olasz és 7 buffaloi beteget). A betegek egy csoportjának 6 hónap múlva szignifikánsan kevesebb T2 gócpontja volt, mint a CCSVI kezelés előtt.

Konklúzió: az angioplasztika biztonságos és jól tolerált volt a páciensek részéről, az azygos véna egyáltalán nem, a juguláris véna 29%-ban szűkült vissza.

forrás: "Endovascular treatment for chronic cerebrospinal venous insufficiency in multiple sclerosis. A longitudinal pilot study"

-------------

Sok tanulmány vár még feldolgozásra, folytatás folyamatosan! 

Címkék: konferencia ultrahang tanulmány sm vizsgálat műtét ms 2010 buffalo ccsvi zamboni orvosoknak zivadinov ectrims

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr652382380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalmon ella 2010.10.19. 06:45:21

Tudja valaki, hány magyar neurológus vett részt a konferencián?

Elitebear 2010.10.19. 07:29:21

Ez olyan érdekes! Nálunk a vállalatnál, ha valamit kitalálnak az amerikai központban az szentírás. Ha valaki megkérdezi tőlem "ez hogy működik mostantól" nem mernék mosolyogva legyinteni a dolgon mert holnap nem kellene bejönni dolgozni. Néha azt érzem, mintha Magyarország egy külön földrészen lenne.

SpyNet (törölt) · http://ccsvi.freeblog.hu/ 2010.10.19. 08:54:42

"Konklúzió: A CCSVI jelenléte SM-ben együtt jár a sokkal súlyosabb SM betegség-típus kialakulásával."
Es? A draga neurologusok ugyse fogjak fel ezt, varnak arra, hogy aki most meg kepes jarni az toloszekes legyen. Vagy aki toloszekes, az fekvobeteg legyen. Errol szol a Hippokrateszi esku?

Nelly74 2010.10.19. 22:37:18

Sziasztok!
Holnap (2010.10.20.) nézzétek a Fókuszt!!!

"Megdöbbentő felvételek betegektől, akik külföldön átestek azon a műtéten, ami Magyarországon nem elérhető. A Szklerózis multiplex tüneteitől szenvedők állítják, hogy az értágító beavatkozás után jelentősen javult az állapotuk. Utánajárunk, hogy ha valóban ennyire látványos változás áll be a betegek életében, akkor nálunk eddig miért csak két ilyen műtétet végeztek, és miért álltak le vele."

SpyNet (törölt) · http://ccsvi.freeblog.hu/ 2010.10.20. 21:43:52

A masik, amit nem ertek: Sok a kiserlet. A gyogyszereknel fel ennyien vesznek reszt kiserletben.
Emlekszem. Volt egy gyogyszerkiserlet itthon is, ami szuri volt es eskudozott az akkori orvosom, hogy ez attores lesz az sm-ben. Aki reszt vett a kiserletben, mind rosszabbul lett es az eredmenyet evek multan se tudjuk. Ez szerintuk normalis?

SpyNet (törölt) · http://ccsvi.freeblog.hu/ 2010.10.20. 21:43:52

@Elitebear: ha megnezed a tortenelmet, mindig a rossz oldalon alltunk. Matyas kiralynal nem, mivel o eros kezu volt es vagyott arra, hogy a magyar nep eros legyen. Nem sikerult neki, mar Romania is elottunk van!
süti beállítások módosítása