HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Az American Journal of Neuroradiology -ban publikált legújabb kutatási eredmény szerint ha egy SM beteg fekvésből ülő helyzetbe kerül, akkor a vénáiban a vér lassabban áramlik vissza a szívbe mint a nem SM betegeknél. 

A kutatás célja az volt, hogy megismerják, milyen különbségek vannak egy SM beteg és egy nem SM beteg vénás visszaáramlási sebessége között.115 embert vizsgáltak (54 SM beteg, 31 egészséges, 30 pedig egyéb neurológiai betegségben szenvedő) kettősvak kvantitativ color Doppler ultrahangos vizsgálattal, fekvő majd fekvésből ülő helyzetben mérték a véráramlási sebességet. 

Az SM betegeknél szignifikánsan alacsonyabb volt függőleges helyzetben a visszaáramlási sebesség. Olyannyira, hogy megszületettt egy határérték is: akinek 503.24 ml/s -nél lassabb volt a vér visszaáramlási sebessége az SM beteg volt nagy valószínűséggel. 

Az eredeti angol nyelvű konklúzió:

RESULTS: The difference value between supine and sitting positions of the cerebral venous blood outflow was ≤ 503.24 in 38/54 (70.37%) patients with MS, 9/31 (29.03%) healthy controls, and 13/30 (43.33%) subjects with other neurological diseases. A difference value between supine and sitting positions of the cerebral venous blood outflow at a 503.24 cutoff reached a sensitivity at 70.37%, a 70.96% specificity, a 80.85% positive predictive value, and a 57.89% negative predictive value; the quantitative color Doppler sonography parameters yielded significant differences. The difference value between supine and sitting positions of cerebral venous blood outflow ≤ 503.24 assessed the significant difference between MS versus other neurological diseases.

Zamboni közben Twitteren kommentálta az új kettősvak kutatási eredményt, melyben kifejezi, hogy a 3. CCSVI kritérium lett ezzel reprodukálva és bebizonyítva, valamint egy konkrét határérték meghatározva.

Egyébként Zamboni is végzett ilyen sebességmérési kutatást, ahol ugyanerre az eredményre jutott, erről már beszámoltunk régebben a blogon. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr535865240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása