HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Igazából a Buffalói tanulmány óta (mely még mindig folyamatban van) nem jelent meg tudományos igényű tanulmány a Zamboni elmélet igazolásáról. Most kettő is megjelent, ezeket szeretném részletesebben is bemutatni, mint a többi, csak felsorolt tanulmányt.

Ezekkel a tanulmányokkal immáron kijelenthető, hogy több, egymástól független tudományos forrás is megerősíti, hogy a Zamboni féle CCSVI erősen összefügg az SM betegséggel, ezért további kutatásra érdemes téma.

Extracranial Doppler sonographic criteria of chronic cerebrospinal venous insufficiency in the patients with multiple sclerosis. (Simka M, Kostecki J, Zaniewski M, Majewski E, Hartel M. )

A tanulmány szerzője dr. Simka, aki Lengyelországban jelenleg is végzi a CCSVI felszabadító műtéteket, ezeknek a tapasztalatairól számol be. A kutató ultrahanggal 70 SM pácienst vizsgált meg, ebből 63 páciensnél talált abnormális vénás keringést (90%), azaz a Zamboni féle 4 kritériumból kettőt megtalált, ami a CCSVI eredeti definíciója. Megjegyzi még, hogy további koponyán belüli ultrahang vizsgálatok még növelhetik a megtalált vénás problémák számát.

  • Reflux a belső nyaki juguláris és/vagy a gerinc melletti vénában 31 páciensnél volt észlelhető (42,8%)
  • Szűkület a belső nyaki juguláris vénában 61 páciensnél volt észlelhető (87,1%)
  • A véráramlás teljes hiánya a belső nyaki juguláris vénában vagy a gerinc melletti vénában 37 páciensnél volt észlelhető (52,9%)
  • negative difference in cross-sectional area of the internal jugular vein assessed in the supine vs. sitting position in 28 cases (40.0%).
  • Véráramlási problémák a gerinc melletti vénában 8 páciensnél volt észlelhető (11,4%)
  •  Véna deformitás (pl. a vénában található billentyű torzulása) 41 páciensnél volt észlelhető (58,6%) 

Következtetés: Az SM nagyon erősen összefügg a CCSVI-vel. A leggyakrabban talált elváltozás a nyaki juguláris vénának valamilyen deformálódása volt (mint pl. egy rosszul kifejlődött érbillentyű) mely véna szűkületet okozott.

 

Internal jugular vein morphology and hemodynamics in patients with multiple sclerosis. (Al-Omari MH, Rousan LA.)

Dr. Al-Omari A jordániai King Abdullah Egyetemen diagnosztizálja a CCSVI pácienseket. 25 SM pácienst és 25 egészséges embert vizsgált meg ultrahanggal. Megállapítja, hogy a  a páciensek mintegy 92%-ában talált abnormális vénás keringést, a Zamboni féle 4 kritérium közül pedig kettőt -mely szükséges és elegendő a CCSVI megállapításához -   megtalált a páciensek 84%-ában. 

Az egészséges kontroll csoportban 24%-nál talált valamilyen abnormális vénás keringést, azonban bizonyított CCSVI-t (legalább 2 Zamboni kritérium) egyiknél sem talált.

Következtetés: Hemodinamikai problémák és véna deformációk a nyaki juguláris vénában nagyon erősen összefüggenek az SM-mel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr51888656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása