HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

copertina.jpg Egy olasz neurológiai szaklapban a Functional Neurology-ban jelent meg Zamboni legelső műtött betegeinek két éves utánkövetése. 29 beteget műtöttek meg angioplasztikával. A betegek a műtét előtt folyamatos neurológiai megfigyelés alatt álltak legalább 2 évig, majd 2 évig a műtét után is. Az éves relapszusok számát és az EDSS értéket mérték ez alatt a 4 év alatt. 

Összesen 44 beavatkozást végeztek el a 29 betegen, komplikációk nélkül. 13 beteget a 29-ből többször is műtöttek, mert a vénáik visszazáródtak: 11 beteget kétszer, két beteget pedig háromszor kellett műteni.

Az éves SM relapszusok száma szignifikánsan alacsonyabb volt a műtét után, mint előtte. (0,45/év utána és 0,76/év előtte) viszont 4 betegnél nőtt a relapszusok száma.

Az EDSS érték szignifikánsan alacsonyabb volt műtét után 2 évvel, mint előtte (1,98 utána és 2,27 előtte), viszont 4 betegnél nőtt az EDSS érték műtét után is.

A CCSVI kezelése angioplasztikával biztonságosnak és ismételhetőnek tűnik, és csökkentheti a relapszusok számát és az EDSS értékét relapszáló remittáló SM betegekben. Randomizált kontrollált kutatás szükséges a a CCSVI vénatágítás klinikai hatásának felméréséhez SM betegekben.

forrás:

Functional Neurology
Vol. XXVII (No. 1) - 2012 January/March

Salvi F.,Bartolomei I.,Buccellato E.,Galeotti R.,Zamboni P.

Venous angioplasty in multiple sclerosis: neurological outcome at two years in a cohort of relapsing-remitting patients 
Original Article, 55 - 59 

 

Címkék: kutatás tanulmány sm műtét ms ccsvi zamboni orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr454586806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása