HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A 18. Szlovák Angiológiai Kongresszuson (Sept. 29. - Oct. 2., 2010 - Tatranska Lomnica, Slovakia.) nemzetközi résztvevők is szerepeltek, köztük dr. Simka Lengyelországból, aki ismertette a legújabb eredményeit a CCSVI kutatásáról: 

   

  • 381 db CCSVI-vel megműtött SM beteg adatait dolgozta fel
  • vénás elfolyás problémákat talált (legalább egy vénában): az SM betegek 97,1 % -ában
  • a CCSVI vénaszűkület idősebb korban súlyosabb volt - ez azt jelentheti, hogy a véna malformáció idővel rosszabbodik, de nagyon lassan
  • nem volt korreláció az SM fennállásának ideje és a CCSVI súlyossága között - ez azt jelezheti, hogy a CCSVI nem az SM miatt fejlődik ki
  • Azok a páciensek, akiknek az első SM tünetük fiatalabb korban jelent meg, kevésbé súlyos CCSVI-vel rendelkeztek - ezért, mivel tehát a súlyosabb CCSVI nem jelenti a a neurológiai tünetek korábbi megjelenését, valószínűsíthető, hogy NEM a CCSVI felelős az SM betegség beindításáért.
  • Statitsztikailag szignifikáns összefüggés volt kimutatható a CCSVI súlyossága és kérdőívekkel (MSIS-29, FSS) mérhető klinikai tünetek között.

KONKLÚZIÓK

  • a CCSVI és az SM megjelenése szignifikánsan korrelál (megj.: egészséges kontrollcsoporton nem volt vizsgálat)
  •  a vénás problémák helyének és súlyosságának, valamint a betegek életkorának és az SM időtartamának analízise alapján az sejthető, hogy a CCSVI születési rendellenesség
  • Ezek az vénás problémák viszonylag stabilak, nagyon lassan fejlődnek és felnőtt korban már nem jelennek meg új gócpontok - az SMnek tehát valószínűleg nincsen hatása ezekre a vénás elváltozásokra, azaz nem az SM okozza a CCSVI-t.
  • A vénás elváltozás valószínűleg nem az SM betegség elindítója, vannak más faktorok, melyek felelősek a központi idegrendszerben az SM beindításáért. Ezen egyéb faktorok és a CCSVI együttesen felelősek a klinikai SM betegség kialakulásáért. 
  • A vénaszűkületek súlyossága és helye jelentősen befolyásolja az SM betegség lefolyását.

A fenti adatok számokkal és ábrákkal alátámasztva dr. Simka powerpoint prezentációjában megtekintehetőek itt. 

a szerk. megjegyzése: FIGYELEM! Szeretném sokadszor hangsúlyozni, hogy a fenti adatok is azt támasztják alá, hogy az SM nem egyenlő a CCSVI-vel, azaz az elszűkült vénák kezelése nem feltétlen állítja meg az SM betegség előrehaladását, tehát a CCSVI kezelés nem feltétlen gyógyítja meg az SM-et, mivel annak előrehaladása sok egyéb tényezőtől is függ (pl. genetikai adottságok, vírusfertőzések, stb) Az eddigi tapasztalatok alapján azonban a CCSVI kezelés nagyban javítja a tüneteket és egyes esetekben TALÁN megáll a progresszió, de erre nincsenek megbízható adatok még. 

-----------

dr. Simka eddig még nem publikált tanulmányának absztraktját egy betege tette közzé az ő engedélyével (a fenti prezentáció is erről szól):

An abstract from Dr. Simka´s paper. 
It has not been published yet. 

"CORRELATION OF LOCALIZATION AND SEVERITY OF EXTRACRANIAL 
VENOUS LESIONS WITH CLINICAL STATUS OF MULTIPLE SCLEROSIS 
Simka M, Ludyga T, Kazibudzki M, Latacz P, Świerad M, Piegza J 
EUROMEDIC Specialist Clinics, Department of Vascular & Endovascular Surgery, Katowice; Poland. 

ABSTRACT: 
Background. Chronic cerebrospinal venous insufficiency is suspected to play a role in pathogenesis of multiple sclerosis. 
Objective. Assessment of the correlations between patterns of venous lesions and clinical characteristics of multiple sclerosis. 
Methods. Localization and degree of venous blockages in multiple sclerosis 381 patients were evaluated using catheter venography. Analysis of clinical severity included: Multiple Sclerosis Impact Scale-29 (MSIS-29), chronic fatigue and heat intolerance assessment. 
Results. Venous blockages were found in 97.1% of the patients. Abnormalities were more severe in older patients. No correlation existed between duration of the disease and severity of venous pathologies. Patients with younger age at onset of multiple sclerosis presented with 
milder venous lesions. Significant correlations existed between severity and localization of venous lesions and clinical burden in terms of MSIS-29 and chronic fatigue scores, but not of heat intolerance. 
Conclusion. Prevalence of chronic cerebrospinal venous insufficiency among multiple sclerosis patients is very high. Indirect data analysis indicated that venous abnormalities are probably congenital, slowly progress, but are unlikely to be caused by multiple sclerosis. 
Their severity and localization significantly modify clinical course of this disease. However, they are not likely to directly trigger multiple sclerosis, but there may be another factor initiating the disease." 

Dr. Simka gave me a permission to share this abstract with my friends. 
Erika

 

Címkék: ultrahang tanulmány sm vizsgálat műtét ms international immunrendszer ccsvi zamboni orvosoknak simka

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr672342479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elitebear 2010.10.05. 09:30:47

Napi szinten derülnek ki TÉNYEK a CCSVI és az SM kapcsolatáról. Kis hazánkban annyi szervezet alapítvány tartja a markát hogy aztán aranyos zászlót készíttessen vagy lufit. Kérdem én hol vannak ilyenkor ezek a szervezetek? Nem az lenne legalább az egyiknek a dóga hogy bekopogtasson egy-egy ajtón(naponta) és megkérdezze, hogy na gyerekek akkor most már ideje lenne a TÉNYEKRE odafigyelni. Mi augusztus óta megfontolunk. AZ ÉN PÉNZEMBŐL??? Ezek után ne kuncsorogjon nekem senki az adóm egy százaléka után. Bocsi! Még megfontolom!

vadzsrajogini 2010.10.05. 16:17:26

Azért remélem azt nem felejtik el az érsebész urak, hogy az idegnek bizony idő kell a regenerációhoz, a kezelés nem érhet véget a műtőasztalon! A betegeknek, vagyis nekünk keményen kell tornázni, mozogni utána, és lehet, hogy 1-2-3 év múlva jelentős javulást látunk majd. (agyvérzés után is kell legalább fél év)Azt, h. a műtét gyógyít-e, azt majd évek múlva fogják látni.
süti beállítások módosítása