HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Sokáig abban a hitben voltam, hogy a magyar neurológus társadalom azért nem ad a CCSVI-nek esélyt, mert nem illeszkedik az eddig kialakult "SM világképbe". Túlságosan kilóg, túlságosan egyedi, túlságosan merész, túl úttörő.  Aztán azt is gondoltam, hogy taktikáznak: kivárják, amíg kiderül mi is ez az egész CCSVI, aztán majd ha kiderült, akkor odaállnak a jó oldalra. Aztán arra is gondoltam, hogy féltik a megélhetésüket - és ezt még el is tudnám fogadni.
Felmerült bennem az is, hogy a szakmai büszkeségük az oka az elemi tagadásnak: Itt volt az orruk előtt 170 éve a vénás elmélet és még csak nem is gyanakodtak az érrendszeri kapcsolatra. Szóval sokmindenre gondoltam.
Egészen ma délutánig, amikor egy betegtárs a blogján megjelentette Prof. Dr. Komoly Sámuel válaszlevelét, mely a következőképpen szól:

Kedves Uram!
Interneten elérhető állásfoglalásainkban a CCSVI-vel kapcsolatban véleményünket részletesen kifejtettük, azok megfelelnek a magyarországi törvényi szabályozásoknak.
Az egészségügyi beavatkozások szabályozása az Európai Unióban nem egységes, minket a magyar törvények köteleznek.
Személyes véleményem a következő: az eddigi eredmények alapján nem bizonyított a vénás szűkület és az SM összefüggése. A vénákra vonatkozó vizsgálatok és beavatkozások az agyból elvezető vénákra vonatkoznak, nem foglalkoznak a gerincvelői vénákkal, pedig a SM a gerincvelőt is érinti, és a mozgászavarok nagyobb részéért a gerincvelói gócok a felelősek. (kiemelés tőlem - szerk.)

Mindezek értelmében én minden SM-es beteget óva intek a vénás bevatkozásoktól. A jelenleg több országban folyó ellenőrzött vizsgálatok ha esetlegesen mégis bizonyítani fogják a vénatágítás hatékonyságát akkor természetesen az Magyarországon is bevezetésre kerül.
Az SM nem halálos betegség, a Zamboni doktor által leírt esetleges vénaszűkület sem az, tehát minden alapot nélkülöz és becsületsértő az az állítása, hogy betegek miattunk (gondolom az SM-el foglalkozó neurológusokra gondol) a vénatágítás elmaradása miatt meghaltak volna.
Üdvözlettel:
Prof.Komoly Sámuel


És most kapaszkodjunk meg! Prof. Dr. Komoly Sámuel nem tud róla, hogy az azygos véna is érintett a CCSVI modellben, ami pedig éppen az egyik nagyon fontos véna a gerincvelő ellátásban.  (Zamboni három véna érintettségét írja le tanulmányában, a két juguláris és az azygos véna az, ahol az SM betegeknél szűkületek találhatóak, nem pedig kettőét, ahogyan azt prof. Komoly állítja.)

Aki ilyent állít, hogy a gerincvelő vénás keringése nem érintett a Zamboni elméletben az egyértelmű bizonyságot ad a következőkről:

- nem olvasta el a Zamboni féle tanulmányt, csak felületesen
- nem hallgatta meg a radiológusok érvelését (vagy nem voltak ilyen érvelések)
- nem vitázott vérre menően a kollegáival a CCSVI elméletről, kivesézve annak minden apró finomságát
- nem próbálta éjszakába nyúlóan értelmezni a CCSVI modellt, sőt lövése sincsen róla

Ez mind, mind nagyon szomorú, hiszen ezek szerint a professzor úr abszolút nem érdeklődik az elmélet iránt. Ennek ellenére Prof. Dr. Komoly Sámuel az egyik legmérvadóbb szaktekintélye a CCSVI elmélet hazai kutatásának, részt vesz a témáról szóló szakmai kollégiumi egyeztetéseken, a neurológus kollegái pedig gondolom hozzá fordulnak tanácsért. Ő pedig anélkül foglal állást a CCSVI témában, hogy ismerné akár csak az alapjait is az elméletnek.

Fentiek miatt, mi SM betegek a következő konzekvenciákat tudjuk levonni ezekből a tényekből (mindenféle roszindulat nélkül, csupán a logikára hagyatkozva):

- Prof. Dr. Komoly Sámuel olyan kérdésekben foglal állást, melyekről nincsen megalapozott szakmai véleménye. (Ha tévedek, kérem részletes szakmai cikkben ismertesse az álláspontját!)
- Prof. Dr. Komoly Sámuel téves szakmai információk alapján dönt a CCSVI kutatás ellehetetlenítéséről, mely emberek tízezreinek sorsát határozza meg.

Blogomon eddig is folyamatosan és kizárólag objektiv és szakmai cikkeket közöltem, remélve, hogy a magyar neurológusok veszik a fáradtságot, hogy azokat elolvassák, megvitassák. Úgy látszik feleslegesen. Amíg orvosaink ennyire felkészületlenül és pökhendi módon állnak egy olyan új elmélet kutatásához, mely már eddig is sok ezer SM beteg életét könnyítette meg külföldön, addig azt hiszem, hogy a józan észnek és a szakmai érveknek nincsen további szerepe ebben a történetben.

Komoly Sámuel bebizonyította, hogy nem méltó az SM betegek tiszteletére, mivel nem az ő érdekeiket képviseli: Nem hajlandó új elméletek kutatására, nem hajlandó a nyitott, humánus gondolkodásra, szakmailag felkészületlenül mond véleményt, azaz: Nem ad esélyt sem nekünk.

Komoly Sámuel egyszerűen szarik ránk.

Visszatérve levelem elején felvetett kérdésemre; most már gyanítom, hogy a magyar neurológus társadalom miért nem hajlandó a CCSVI-vel foglalkozni: egyszerűen nem értik az elméletet. 

Kérem, hogy azok a lelkiismeretes és lelkes magyar neurológusok és radiológusok akik tudnának tenni valamit a CCSVI kutatás elindításáért fogjanak össze, és tegyenek meg mindent a kutatások elindításáért! Ezen a lengyelországi konferencián a CCSVI elmélet legjobb kutatói adnak elő, megismerhető lesz a CCSVI diagnosztika és a CCSVI kezelés szakmai alapjai.

Ha nem fogja magyar orvos képviselni hazánkat az azt jelenti, hogy ebben az országban pár olyan ember határozza meg az SM betegek sorsát, akik a legkisebb erőfeszítést sem képesek megtenni annak érdekében, hogy a betegeik nyomorúsága esetleg enyhüljön. 

Szerintem ennél jobb orvosaink vannak. 

Professzor úr, ha téves következtetést vontam le a leveléből, kérem helyesbítse a véleményét, közölje részletes és alapos szakmai kifogásait a CCSVI-ről! Amennyiben ezt nem teszi, szakmai indokok híján ellenállása nevetséges és nem méltó egy orvoshoz.

A CCSVI támogató Facebook csoportunkban eddig 1825 SM beteg és családtag várja a válaszát és támogató hozzáállását a CCSVI kutatáshoz: mi betegek akik kutatást szeretnénk egyre többen vagyunk és egyre erősebb a hangunk! 

László, SM beteg (msccsvi@gmail.com)

Utóirat:

  1. Tudjuk, hogy a CCSVI vélhetően nem az okozója az SMnek
  2. Mi nem meggyógyulni akarunk, hanem KUTATÁST!
  3. és kérem ne hivatkozzanak az eddigi állásfoglalásaikra, az kevés, nekünk TÉNYEK kellenek!

 

 

Címkék: magyar komoly tanulmány ccsvi zamboni orvosoknak

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr472634063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2011.04.23. 15:36:29

Máig emlékszem életem első orvosos krimijére, amit egy bizonyos Robin Cook írt. Egyik könyvéből filmet is rendezett az a személy, akiről későbbiekben még blogolni is fogok. A lényeg, hogy ott olvastam először a szklerózis multiplex nevű fura betegségről, amiben fiatal nők halnak meg (ugye az alapsztori az volt, hogy mielőbb szét akarták cincálni őket szervlopás miatt). Mármint úgy értem, hogy MEGHALTAK a könyvben, és ezen senki sem csodálkozott. Az említett filmrendező ökölszabályként már a múlt század hatvanas éveiben azt mondta, hogy várható élettartam mínus életkor osztva kettővel. Mármint ennyi van hátra az első egyértelmű tünetektől a Mózessel meg a többiekkel való rándevúig. Örülök, hogy Komoly doktor optimistán látja, bár engem holmi Chaplin-féle szomorújátékra emlékeztet. Több volt betegét is, de hát én is követek el hibákat. Mondjuk az enyémbe nem halnak bele.

Hogy cinizmus-e ilyesmiket írásba adni, vagy csak orbitális szamárság, amivel az ember chaplini bohócot csinál magából, döntse el ki-ki maga. De azt hiszem, a professzori cím maradni fog. Ez egy ilyen ország betegségügyi ipara. Az pedig, hogy lóból konzul legyen, igazából nem újdonság.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.04.23. 15:36:29

Dr. Komoly Sámuel Magyarország Mark Freedmanje. A különbség csak annyi, hogy Dr. Mark Freedman az elhíresült kejelentése után, miszerint Dr. Zamboni elmélete "hoax" legalább vette magának a fáradtságot és elment egy olyan konferenciára, ahol Dr. Zamboni is felszólalt. Dr. Komoly Sámuel még a fáradtságot sem veszi, hogy utánanézzen Dr. Zamboni hipotézisének. Hogy ez miért van az rejtélynek tűnhet, de feltevéseim vannak. Szakmai féltékenység? Egyszerű lustaság? Abba bele sem merek gondolni, hogy esetleg a gyógyszeripar befolyásolhatja a józan döntéshozatalban. De tulajdonképpen teljesen mindegy mi motiválhatja őt, a szememben teljesen elértéktelenedett, mint ember és mint orvos egyaránt. Itt lenne az ideje, hogy felálljon és hátralépjen, előreengedve a fiatalokat.

Elitebear 2011.04.23. 15:36:29

Sajnos a Magyar Professzorok túlterheltek. Nincs idő és energia NEM HALÁLOS betegségekkel foglalkozni még akkor sem ha az elmélet évek óta létezik. Valóban az SM nem halálos de kérdem én ha nem halálos akkor ki akarja kipróbálni? Nem látom a kezeket!!!
Amúgy én estem már el a zebrán mivel szédülök a nap 24 órájában egy nem halálos betegség következtében, tehát ha ott jön egy autó akkor most halálos vagy sem? Miért érzem minden egyes ilyen "okos" levél után, hogy nem ember vagyok, nem beteg, hanem egy szám egy táblázatban ahol javítom vagy rontom a statisztikát.

Most már csak azt várom mikor csörög a mobilom és szól bele Morpheus hogy fussak az ajtó felé!

szalmon ella 2011.04.23. 15:36:30

Korrekt, szakmailag megalapozott, udvarias, intelligens!
süti beállítások módosítása