HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

13.
szeptember2012

az SM képlete

ccsvi  |  2 komment

Nagyon sokszor hallom, hogy az SM betegek várják, hogy végre feltalálják a gyógyszert, ami meggyógítja az SM-et. Nos, az SM-et nem lehet meggyógyítani. A legújabb CCSVI kutatási eredményeket ha komolyan vesszük egy picit is, akkor az SMre innentől úgy lehet tekinteni, mint egy lassú stroke-ra, ami évtizedekig tart.

A következő képlettel írható le az SM

CCSVI + K(t) = SM

ahol

  • CCSVI = egy születési rendellenesség, ami vénás elégtelenséget okoz az agyból és a gerincvelőből a szívbe visszafolyó vénákban.
  • K = környezeti hatás(ok)
  • t = az idő

Amikor a veleszületett CCSVI-hez az idő (t) múlásával hozzáadódnak bizonyos környezeti hatások (K), akkor alakul ki az SM. Az emberek egy részénél nem alakul ki SM akkor sem, ha CCSVI-vel születnek, ezt a buffaloi eredményekből tudjuk. Ugyanakkor Zamboni minden SM betegben megtalálta a CCSVI-t.

Eddig a kutatók annyira a K -ra koncentráltak, hogy nem látták a fától az erdőt. Mindegyik SM betegben ugyanazt a K -t keresték, holott a K nagyon sokféle lehet, betegenként más és más.

a K lehet

  • valakiben baktérium fertőzés (chlamydia, lyme kór, stb)
  • másvalakiben vírusfertőzés (pl. EBV)
  • lehet egy baleseti trauma, stresszes életmód, válás, haláleset a családban
  • Van akinél egy mérgező anyaggal való kapcsolat
  • van akinél nagy magasság, oxigénhiányos környezet.

És igen, sokaknál a fentieknek a kombinációja is lehet a K! Ez volt a gond eddig az SM kutatással: a kutatók egyetlen egy K-t akartak megtalálni minden SM betegben. Egyik hónapban az Epstein Barr vírus volt az ok, másik hónapban a D vitamin hiány és így tovább. Aztán mindegyikről kiderült, hogy tévedés.

Hiszen a K folyamatosan változik, betegről betegre.

Egyvalami viszont közös: ez a K felerősíti a veleszületett vénás probléma hatását, ami beindíthatja az SM betegséget. Ennek pontos mechanizmusa nem ismert még, az eddigiek alapján a vénafal védőgát (endotélium) sérülése a fő ok.

Mik gyengítik az endotéliumot?

Bármilyen külső hatás, ami megváltoztatja a nitric oxide egyensúlyt a vérben és ezáltal további vénafal gyengüléshez, sérüléshez vezet. Ezek a következők lehetnek (forrás):

  • bakteriális fertőzés
  • vírusfertőzés
  • stressz
  • légszennyezettség, vízszennyezettség
  • rossz étrend (sok telített zsír, sok cukor, kevés B12 és D vitamin)
  • oxidativ stressz és kevés antioxidáns
  • kevés alvás
  • mozgáshiány

Ismerős a lista nem? Érdekes módon ezeket a vénafal gyengítő hatásokat már nagyon régóta összefüggésbe hozták az SM -mel. És most már értjük is, hogy mi ez a kapcsolat.

A jól ismert immunválasz csak ezután jön, az immunredszer csak ezután lép működésbe és kezdi el kipucolni a sebesült részeket. Az is érdekes, hogy stroke-ban pont olyan immunválasz van, mint SM-ben. Erről bővebben írtam már.

Ahogyan a stroke-ot sem lehet meggyógyítani, úgy az SM-et sem. Nincs, nem is lehet rá gyógyszer, hiszen alapvetően egy születési rendellenességről és az azt rosszabbító környezeti hatásokról van szó mindkét esetben. Ne várjuk hát a sültgalambot. Viszont lehet a hatásokat mérsékelni. Az egyik legnagyobb hatást, a veleszületett vénás elégtelenséget (CCSVI) vénatágítással lehet javítani. A többi hatást pedig életmódváltozással (ezért működnek például az SM diéták is), amiket ha sikeresen végigviszünk, akkor van remény a javulásra, legalábbis ezt mutatják a külföldi példák.

Nagyon fontos! Fentiekből az is következik, hogy önmagában a CCSVI műtét sem gyógyítja meg az SM-et! Nem lehet hátratett kézzel ücsörögni vénatágítás után sem, folyamatosan azon kell lenni, hogy a vénafal egészséges maradjon. Még akkor is ha a véna nem szűkül vissza, akkor is oda kell figyelni a többi K hatásra.

A legújabb buffalo-i kutatások szerint a kialakult CCSVI együtt jár pl. a vírusfertőzéssel, dohányzással, és rossz étkezéssel, ami alátámasztja a fenti okfejtést.

A fentiek csupán elmélkedések, a jelenlegi korlátozott kutatási anyagok alapján, azonban félelmetesen illeszkednek az eddig kialakult SM képbe, kiegészítik azt és nem cáfolják. Kétségtelen, hogy további kutatásokra lenne szükség a pontos folyamat megismeréséhez!

 

Ez a cikk Joan Beal írása nyomán keletkezett, saját véleményekkel kiegészítve.

 

Címkék: kutatás általános valósemberek

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr134775626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása