HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Ma lezajlott az első CCSVI nap, ahol szép számmal megjelentünk SM betegek. Legnagyobb örömünkre tiszteletét tette Jakab Gábor doktor úr is, akinek ezúton is köszönjük, hogy eljött, emberszámba vett bennünket és kolleganőjével a vasárnap déli ebéd helyett a kérdéseinkre válaszolt. Engem személy szerint meghatott a gesztusa.
 
Jakab doktor őszintén elmondta a véleményét a CCSVI-ről: Szerinte még sok kutatás van hátra, hogy bebizonyítsák, hogy az SM kapcsolatban áll a CCSVI-vel. Hangot adott szkepticizmusának és felhívta a figyelmünket, hogy a múltban nagyon sok megoldásnak vélt dologról derült ki, hogy nem ér semmit. Hozzátette azonban: Amennyiben a buffalo-i tanulmány következő nyilvánosságra hozott eredményei kimutatják, hogy az SM és a CCSVI között összefüggés van, akkor feltétlen nagyon komolyan foglalkozni kell a CCSVI-vel és ígéretet tett, hogy ő személy szerint is mindent meg fog tenni, hogy Magyarországon ez a dolog beindulhasson.
 
Ismertette a jelenlegi helyzetet is: 
A héten Lengyelországban járt a SOTE intervenciós radiológusa, hogy tanulmányozza a lengyel orvosok munkáját  (akik már nagyon sok CCSVI műtétet elvégeztek). Szintén célja volt a látogatásnak, hogy elsajátítsa a megfelelő UH protokollt, melynek segítségével itthon is elkezdődhetnek a kutatások.
 
Jakab doktor elmondta, hogy nyáron el fognak kezdődni a hazai kutatások is, ahol beavatkozás nélküli diagnosztikát (pl. ultrahang) fognak alkalmazni, hogy egy csoport SMes beteget megvizsgáljanak, és keressenek véna szűkületeket.  
 
Felvetettük, hogy a külföldi történések alapján igazából nincs is szükség arra, hogy az SMet összekapcsoljuk a CCSVI-vel, mivel ha valakinek el vannak záródva a vénái, akkor az önmagában is kellően súlyos kórkép,  és önmagában is kezelést érdemel. Jakab doktor erre azt válaszolta, hogy még soha nem figyeltek meg olyant, hogy súlyos nyaki műtétek után (pl. gégerák műtét), melyek zavarják a vénás keringést SM alakult volna ki.
 
(szerk. megj: Ebben igazából nem volt egyetértés köztünk, mivel a magam egyszerű mérnök agyával elképzelhetetlennek tartom, hogy ha az agyból nem tud kifolyni megfelelő tempóban a vér, akkor az egészséges lenne. Sajnos ez a koponyán kívüli vénás keringés nagyon elhanyagolt állapotban van, gyakorlatilag alig kutatták a működését, jelentőségét, ahogyan ennek utánaolvastam. De persze én nem vagyok érsebész.)
 
Jakab doktor ismertette a buffalo eredményeket és felvetette, hogy miért nem találtak a Buffalo Egyetemen 100% -os egyezést, mint Zamboni. Ezzel kapcsolatban hadd idézzem ide Zamboni egyik nemrég tartott előadását, ahol elmondja a véleményét erről:
 
4:00-nál kezd Zamboni beszélni arról, hogy miért lehetnek mások a buffalo eredmények, mint az ő eredményei: 
 
Szerinte
  • más volt a vizsgált célcsoport: CIS és gyerekek is, voltak buffalóban, nála nem
  • más volt a használt eszköz: csak UH és MR, míg Zamboni venográfiát is használt
  •  más volt a kontroll csoport: buffalóban a családtagok is lehettek kontroll, nála nem. Ez magyarázhatja a nem SMes populációban elért 25% körüli értéket
 
Jómagam a CCSVI napon beszéltem egy tanulmányról, ami vizsgálta a CCSVI és a krónikus fáradtság kapcsolatát, az SMtől függetlenül. Erről írtam egy külön posztot. 
 
Összességében számomra pozitív volt a találkozó, nagyon örültem neki, hogy végre Magyarországon is elkezdődik valami és annak is, hogy nemcsak hogy jó szakemberek, de a betegeikért felelősséget vállaló orvosok kezében van ez a történet.
 
 

 

 

Címkék: magyar jakab sm vizsgálat műtét ms buffalo ccsvi zamboni orvosoknak ccsvinap

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr232008392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ksoli 2010.05.19. 19:13:22

sajnos nem tudtam elmenni, de hasznos volt elolvasni ezt...........

szimuláns 2010.05.20. 21:50:21

"Jakab doktor erre azt válaszolta, hogy még soha nem figyeltek meg olyant, hogy súlyos nyaki műtétek után (pl. gégerák műtét), melyek zavarják a vénás keringést SM alakult volna ki."
De ha jól emlékszem a leírásban az szerepel, hogy jóval az elzáródást követően alakulnak ki az SM tünetek! Feltételezem hogy egy gégerákos betegnek az a legkisebb bánata, ha 10-15 év mulva zsibbad egy végtagja vagy fáradékonyabb!
Ha az alsó végtag vénás thrombozisa betegség, és kezelik, akkor joggal elvárható a CCSVI figyelembevétele és kezelése is.
Kedves Laci!
Ha tudtuk volna hogy orvos is várható lesz az első magyar CCSVI napra, valószínű még több emberke lett volna ott! Jó lenne, ha legközelebb jeleznéd.
Ettől függetlenül minden elismerésem neked!
süti beállítások módosítása