HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A Columbia University kutatói fontos megfigyelést tettek. A vénákat védő érfalat megsebezték lézerrel, ami után az a véna szakasz nem tágult tovább. Azaz a vénafal (endotélium) sérülése oxigénszegény állapotot (hipoperfúzió) idézett elő az agyban.

“Our latest finding gives us a new way of thinking about brain disease—that some conditions assumed to be caused by faulty neurons could actually be problems with faulty blood vessels,” Hillman adds. “This gives us a new target to focus on to explore treatments for a wide range of disorders that have, until now, been thought of as impossible to treat. The brain’s vasculature is a critical partner in normal brain function. We hope that we are slowly getting closer to untangling some of the mysteries of the human brain.”

SM betegekben is hipoperfúzió figyelhető meg, ami egy  mindenki által elfogadott tény. Csak éppen eddig azt gondolták, hogy az SM betegség okozza a hipoperfúziót. A mostani kutatási anyag viszont felveti a kérdést: mi van ha a tyúk előbb volt mint a tojás? Mi van ha a vénafal sérülése okoz oxigénszegény állapotot az agyban? mi van ha a jelenlegi SM kutatás zsákutcában van?

Az agy vérellátása, keringési rendszere fontos és alaposan kutatandó terület, nem lehet egy vállrándítással lesöpörni.

Joan cikkében még részletesebben lehet olvasni a témáról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr386304231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása