HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Újabb független megerősítő tanulmány (eredeti abstract, pdf), ezúttal Nápolyból a Vasculab konferenciáról.

Dr. Giuseppe Morelli Coppola a Pellegrini Hospital-ban 350 SM beteget kezelt vénatágítással. A kezelés biztonságos volt, csak apró szövődmények voltak. A kezelés egyben hatékony is volt, ugyanis a kezelt betegeknek szignifikánsan javult az életminősége, a fáradtság és a gondolkodása. A műtéteket 2010 július és 2011 szeptember között végezték, ezek az eredmények 1, 3 és 6 havi utánkövetés után születtek, de a kutatók folytatják a megfigyeléseket tovább. Az eredmények megerősítik Zamboniék megfigyeléseit.

.... The procedure was safe and effective with low rate of minor complications.
The preliminary results reveal a significant improvement in the quality of life, cognitive and fatigue, confirming the data published in 2009 by the group Zamboni-Galeotti-Salvi.

A konferencián kutatók publikáltak egy másik eredményt is, mely egy egészen újfajta technológiával mérve is igazolja a vénás keringés zavarát SMben (eredeti abstract, pdf)

Dr. Marcello Mancini (Institute of Biostructure and Bioimaging National Council of Research, Naples) mérni tudta a vér átáramlásának idejét az agyban. Ez egy olyan technológia (bolus kinetics), ahol kontraszt anyagot alkalmaznak az ultrahang vizsgálat során. Ez azért jobb megoldás, mint az MRI vizsgálat, mert az ultrahang a folyadék áramlását mutatja, szemben az MRI-vel, ami csak állóképet ad. A kutatók mérték a vér áramlási ideját a karotid artériától, az agyon keresztül amíg elért a juguláris vénába.

82 SM beteget és 37 egészséges kontrollt vizsgáltak meg ezzel a módszerrel. Az artériás átfolyási idők hasonlóak voltak az SM betegek és az egészséges kontrollok között. Ellenben a teljes átfolyási idő az SM betegekben jóval hosszabb volt, mint a kontroll csoportban, ami a kutatók szerint a vénás keringés lassulását jelzi. Az SM betegeknek mintegy 20-25%-kal volt lassabb a vénás keringésük. A kutatók szerint a lassult vénás keringés összefügg az SM-mel.

Results The MS patients were comparable to control subjects for age, sex, systolic and diastolic blood pressure and heart rate. The artery arrival time was similar in MS group and controls.

The longest and average Cerebral Circulation Times (CCTL,CCTM) were substantially prolonged in patients with MS compared with controls [CCTL MS patients: median (range) 6.5 sec. (3.3-29.2); controls 5.2 (2.57-7.63; p5.8 sec. (2.6-17.5); controls 4.7 (2.5-7.1); p

Conclusions Compared with the healthy control group, MS patients showed a significant prolongation of CCT. Our results suggest that a microvascular or venous outflow impairment could be associated with MS. The CEUS measurement of CCT may be useful tool to disclose cerebral microcirculatory dysfunction in MS patients.

 

 

Címkék: kutatás olasz tanulmány vizsgálat műtét ccsvi orvosoknak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr33228252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása