HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Egy új tanulmány jelent meg a JAMA Neurology folyóiratban, szerzője Yulin Ge, MD (Associate Professor at New York University School of Medicine) a szklerózis multiplexes betegek agyát vizsgálja évtizdek óta.

What this new study did to measure CVR was to look at how healthy controls and pwMS responded to a hypercapnia (too much carbon dioxide), which the researchers created by using 5% carbon dioxide gas.  This gas increases cerebral blood flow by creating vasodilation--or a widening of blood vessels.  A healthy endothelium (lining of the blood vessels) would normally respond to hypercapnia by widening vessels and allowing for more blood to flow to the brain.

Patients with MS had a significant decrease of cerebrovascular reactivity compared with controls. This decrease in CRV correlated to gray matter atrophy, but did not correlate with white matter lesions. 

Their conclusion was that there is an impairment in the cerebrovascular pathophysiology in pwMS, and that inadequate blood flow to neurons may indeed be the cause of neurodegeneration in MS.  And that this was a vascular problem, NOT a problem initiated by white matter lesions. 

A kutatók széndioxiddal dúsították fel a vérkeringést, melynek hatására egy egészséges endotéliumnak (az érrendszer fala) ki kellett volna tágítania a vénákat, ereket és ezáltal több vért kellett volna az agyba engednie. Ám az SM betegek másképp reagáltak: Az SM betegek érrendszere nem reagált olyan mértékben, mint az egészséges emberek érrendszere. Ez a csökkent reagálóképesség összefüggésben volt a szürkeállományban levő gócok mennyiségével, de nem volt összefüggésben a fehérállomány gócaival. 

A következtetés az volt, hogy az SM betegek érrendszere nem megfelelően működik és ez lehet az SM betegségben létrejövő neurodegeneráció oka. Ez egy érrendszeri probléma, nem pedig egy olyan probléma, amit a fehérállomány sérülése okoz. Azaz: Ez a csökkent érrendszeri reagálóképesség az SM okozója nem pedig az SM okozza azt.

Conclusions and Relevance  Our quantitative imaging findings suggest impairment in functional cerebrovascular pathophysiology, by measuring a diffuse decrease in CVR, which may be the underlying cause of neurodegeneration in MS.

További érdekes összefüggések ezzel az eredménnyel kapcsolatban Joan blogjában

Laszlo

msccsvi@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr46624235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása