HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A CCSVI 4-5 évvel ezelőt került be a köztudatba és azóta rengeteg változás történt a mainstream SM kezelésben és kutatásban - legalábbis külföldön.

Nem várható, hogy a neurológia elismerje a vénás problémákat SM-ben, mert nem fogja. Helyette majd átnevezik és 25 év múlva saját magukénak tekintik - és készítenek gyógyszereket a kezelésére (ez már el is indult lásd lisinopril).

De lássuk a tudományos tényeket:

1. Az SM betegeknek lassabb az agyi vérkeringésük, lassabban folyik át a vér az agyon, ami csökkenti az oxigénellátottságot. A hipoperfúzió SM-ben tény és a kutatók jelenleg is kereik a gyógyszert, amivel javítani lehet. Hogy ez az SM oka vagy következménye, arról még évtizedekig fognak vitatkozni. 

2. Az SM betegek számára az UV sugárzás jótékony hatású. Ez betudható a D vitamin szint emelkedésnek, de annak is, hogy az UV sugárzás emeli a nitric oxid szintet és ezzel erősíti a vénafalat, az endotéliumot.

3. Az SM betegeket manapság arra buzdítják orvosaik, hogy étkezzenek megfelelően és mozogjanak rendszeresen. (Sajnos Magyarországon ez még mindig nem így van minden orvosnál) Amikor 60 évvel ezelőtt dr. Swank ugyanezt tanácsolta, akkor azt mondták rá a neurológusok, hogy hülyeséget beszél. Ma ezt javasolja minden komoly SM szervezet. A helyes étkezés, a mozgás mind javítja az SM tüneteket, ugyanígy a dohányzás elhagyása, stressz csökkentése, a jó alvás. Vegyük észre, hogy ezek mind kardiovaszkuláris változtatások, azaz az érrendszerre hatnak.

4. Az oxidativ stressz és a gyulladás az SM mozgatórugói, elkezdték ennek is a kutatását, újfajta gyógyszerket fejlesztenek ki. Az egyes pontban bemutatott hipoperfúzió oxidativ stresszt okoz.

5. A szürkeállomány vizsgálata sokkal jobb eszköznek bizonyult SM -ben mint az eddig használt fehérállomány vizsgálat. A szürkeállomány sérülés lesz az SM kutatás következő fő iránya. fMRI BOLD vizsgálatok alapján a CCSVI érinti a kortikális területek oxigénellátottságát, sőt megmutatja, hogy a vénatágítás javít a szürkeállomány működésén.   

6. Az SM betegeknek sokkal magasabb a vérében a fibrin és az endothelin-1 szint, melyek az endotélium (azaz a vénafal) nem megfelelő működésére, sérülésére utalnak.

7. Az állva végzett MRI felvételek megmutatták, hogy az SM betegek agyvíz keringése és vénás keringése nem megfelelő.

8. a CCSVI kutatás jelenleg is zajlik a világban, többszáz komoly kutatási anyag kerül érrendszeri és neurológiai lapok hasábjaira. Akik Zamboni protokollját megfelelően használják, azok nagyon nagy százalékban találnak az SM betegekben CCSVI-t. 

Ez mind tudományos újdonság és az elmúlt 4-5 évben került napvilágra.

A cikk elején beszéltem dr. Swankról, aki 25 éve először felvetette a táplálkozás fontosságát SMben és akkor minden neurológus hülyeségnek titulálta a munkáját. Itt egy régi videó dr. Swank eredményeiről érdemes megnézni. Mert 25 évvel később az SM társaságok pontosan ugyanezt javasolják a betegeiknek.

Dr. Zamboni felfedezése a CCSVI-ről és az érrendszeri kapcsolatról SMben hasonló történet. Zamboni évtizedekkel a kora előtt jár, forradalmasította az SM kutatást, megváltoztatta hogyan kell a szíven felüli vénás keringéssel foglalkozni, megváltoztatta az endotélium, a vénák állapotának fontosságáról alkotott képünket.

Aki azt mondja, hogy ezek az eredmények nem léteznek, az tudományos tényeket hagy figyelmen kívül. 

Joan Beal cikke nyomán

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr365415724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása