HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

FRISSÍTVE: Dr Simka és Dr. Ludyga Magyarországra látogatott és az Echo TV-ben nyilatkozik a CCSVI műtétekről.

dr. Simka egy SM fórumban tette közzé a műtétek végzése és azok utánkövetése során szerzett gyakorlati tapasztalatait:

a CCSVI diagnosztikáról

A fő célunk a diagnosztikus eszközökkel, hogy megtaláljunk minden fontos (azaz a vénás elfolyást akadályozó) szűkületet. Ezért végzünk Doppler sonográfiát és MR venográfiát is együtt. Elméletileg ezek együttes használata nem lenne szükséges, de a páciensek egy részében (kb. 10%)nagyon fontos (kétséges esetek, nem operálható helyek, stb) A Doppler sonográfia és az MRV csak képalkotó eszközök, azaz felismerhető velük, hogy probléma van és annak helye is meghatározható velük, de ezek az információk nem 100%-ban pontosak. A vénába behatolással végzett venográfia sokkal megbízhatóbb, de ez sem tökéletes eszköz. Fentiek miatt a legjobb megoldás az MRV, UH és a venográfia együttes használata. Mostanában erősen gondolkodunk az IVUS (intravénás ultrahang) alkalmazásán, de ez nagyban megnöveli aköltségeket, tehát csak adott esetben használjuk.

Biztonság és hatékonyság

A műtét során a legbiztonságosabb és a leghatékonyabb eljárást szeretnénk alkalmazni, de ez nem minden esetben megoldható, mivel ez a két paraméter gyakran egymás rovására valósítható csak meg. A ballonos angioplasztikáról már bebizonyosodott, hogy rövid távon nagyon biztonságos, és valószínűleg hosszú távon is tökéletesen biztonságos. De a ballonos kezelés nem nagyon hatékony. Néhány esetben nem működik egyáltalán, néha pedig a későbbiekben újra összeszűkül a ballonnal kitágított véna. Rövid távon a stent behelyezése a vénába sokkal hatékonyabb, hosszú távú hatékonysága nem ismert még. Habár egy elzáródott stent kitágítható, de nem biztos, hogy minden esetben sikerrel járunk. És természetesen vannak jól ismert problémák a stenttel, a migráció (amikor a stent elszabadul a vénában), emiatt néhány anatómiailag kényes helyre nem is szabad stentet használni, nehogy elszabaduljon. A véna felnyitásával is lehetséges a műtét, de ennek kockázata és hatékonysága nem ismert.

Emiatt mindegyik féle kezelést kísérletinek kell tekintenünk, nem ismert hatékonysággal és biztonsággal. Mindig megpróbáljuk a biztonság és a hatékonyság legjobb kombinációjá választani, de ezt a kombinációt nem mindig lehetséges megtalálni és kivitelezni. (hosszú távú adataink nincsenek a ballonozásról és a stentek használatáról)

A CCSVI kezelés hatása az SM-re

Az eddigi adatiank azt mutatják, hogy a dolgok sokkal bonyolultabbak, mint azt gyanítottuk.

  1. A CCSVI nem egyenlő az SM-mel. Legvalószínűbb, hogy SM = CCSVI + több egyéb faktor
  2. Következtetésképpen a CCSVI kezeléssel az SM nem tűnik el. A legtöbb páciensnek vannak jó és rossz napjai a műtét után, például fertőzés, stressz stb. következtében a tünetek visszatérhetnek. De a tünetek visszatérnek a véna újbóli elzáródása esetén is!
  3. A CCSVI kezelés nem garantálja, hogy javulnak a beteg tünetei. Voltak páciensek (nem sok, de volt), akiknek rosszabbak lettek a tüneteik. Ezen páciensek nagy részénél a véna nagyon el volt szűkülve és nem lehetett 100%osan kitágítani őket, de volt olyan is, hogy tökéletes műtét után rosszabbodott a páciens. Tehát a páciensek nagy része (főként a relapszáló-remittáló SMesek) javul a műtét után, de az is előfordulhat, hogy  tünetek nem változnak, vagy kevés esetben rosszabbodhatnak is. Ez utóbbiaknál egy újabb tágítás javíthat a helyzeten de ez sem garantált.
  4.  Az olyan pácienseknek, akiknek átmenetileg rosszabb lett az állapota a műtét után, sokat segített az alváshoz használt ágy felemelése (szerk. megj: erről hamarosan lesz külön poszt)
  5. Valószínűleg a CCSVI műtét + az SM gyógyszeres kezelés együtt hatásosabb. Javasolt, hogy a műtött beteg a műtét után is folytassa a neurológusa által felírt SM gyógyszer szedését. (szerk. megj.: Zamboni is ezt javasolja
  6. A műtét utáni azonnali doppler ultrahang vizsgálat sokszor problémás áramlást mutat, ami akár napokig is fennállhat még a műtét után, főként ballonozás után. Ezért ezt nem is végezzük egy darabig, fontosabb a pácines tüneteinek javulása.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi szituációban a pácienseknek akár több ezer kilométereket kell utazniuk, hogy megkaphassák a kezelést. Ez nem normális és nem is biztonságos. Az egészségügyi rendszerek túlszabályozottnak tűnnek, amit meg kell változtatni. Fontos lenne, javuljon a neurológus társadalommal és a nagy állami pénzekkel rendelkező egyetemekkel a kooperáció. A műtét nem az egyetlen megoldás, bővíteni kell más eszközökkel is a kezelést.

 dr. Marian Simka 

dr. Simka műtéti eredményeinek összefoglalója (angol, pdf), itt pedig a nevére rákeresve megtalálható az összes CCSVI-vel kapcsolatos publikációja:

http://csvi-ms.net/en/content/publications-venous-multiple-sclerosis

 

 

 

Címkék: sm vizsgálat műtét ms ccsvi orvosoknak simka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr542054657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása