HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Dr. Andrews intervenciós radiológus,15 éves szakmai múlttal rendelkezik, 50 tudományos cikk szerzője a University of Washington orvosa. A következőkben beszél a CCSVI szerepéről, összefoglalja az eddigi tudományos eredményeket és a személyes véleményét is elmondja a CCSVI műtétekről. (angol nyelvű videó, pár fontos gondolatot kiemelek lentebb) 

Az első részben dr. Andrews összefoglalja, amit az SM -ről tudunk jelenleg, majd ismerteti a fontosabb Zamboni féle tanulmányokat, valamint dr. Simka tanulmányát, mely megerősíti Zambonit:

A második rész izgalmasabb. Ebben dr. Andrews beszámol régebbi tanulmányokról, melyek szerint a nyaki vénás elzáródás során neurológiai rendellenességek keletkeztek a páciensekben. Ezután beszél a CCSVI kezeléséről: 

 A vénás angioplasztikáról a következőket mondja:

Igaz, hogy ezek invazív beavatkozások, de nagyon kicsi kockázattal járnak. Folyamatosan végzünk ilyen beavatkozásokat, nap mint nap, jellemzően cukorbeteg páciensek részére, akiknek vénás szűkületeik vannak. Pontosan ugyanazokat a módszereket és ugyanzokat az FDA által jóváhagyott eszközöket használjuk, amit Zamboni az ő pácienseiben használt.

 

Nem arról beszélünk tehát, hogy szívátültetéssel akarjuk gyógyítani a kopaszságot. Az angioplasztika egy biztonságos módszer, és olyanokat akarunk kezelni vele, akiknek nem nagyon van más lehetőségük. 

 

A Society of Interventioanl Radiology legutóbbi álláspontja szerint az SM betegek kezelését olyan eszközökkel kell végezni, melyekről tudományosan bizonyított, hogy hatnak, ha azonban nincsen ilyen bizonyíték, akkor ezeket a gyakran nehéz döntéseket legjobb, ha a betegek a családjukkal és a kezelőorvosukkal együttműködve hozzák meg. Jó okunk van azt hinni, hogy a vénatágítás egy biztonságos és hatékony eljárás az SMben.


dr. Andrews személyes véleménye:

Nem etikus visszatartani egy olyan kezelést, mely egyszerű, biztonságos és relative olcsó olyan emberektől, akiket egy borzalmas betegség sújt, főleg ha pontosan tudjuk, hogy emiatt kénytelenek lesznek távoli országokban igénybe venni ezeket a kezeléseket, drágán, és bizonytalan orvosi körülmények között.

 

Címkék: tanulmány vizsgálat műtét andrews ccsvi zamboni orvosoknak

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr822267887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szalmon ella 2010.09.03. 12:56:54

A mi orvosainktól mikor várhatunk ilyen beszédet?
A mi radiológusaink mikor állnak ki a így a betegekért?
Mikor vesznek minket emberszámba?
Ennyire félnek, vagy ilyen nagy a gyógyszergyárak és a pénz hatalma?
Haljanak meg inkább a betegek?
Nem említem az esküjüket, mert azt sem tudják már miről van szó, a pénz vette át a hatalmat!
De könyörgöm akkor ne hívják magukat "orvosnak"!
Arról meg végképp ne beszéljenek, hogy mit tesznek értünk, és mennyire féltenek minket a veszélyektől. Bezzeg a kísérletekbe simán bevonnák a betegeket, minden veszély ellenére.
Ha valaki részt vett ilyenben tudja, hogy 5 oldalon keresztül sorolják a lehetséges mellékhatásokat.
Milyen országban élünk?
Mit tanulnak nálunk az orvosnak készülő fiatalok?
1 éve nem jutottunk előre és nap mint nap halljuk a süketelést, mellébeszélést. Mi már nagyon unjuk. Tisztelt doktorok Önök még nem?
Kérem ne beszéljenek, tegyenek értünk és akkor beteljesítik azt amiért tanultak a mi pénzünkön is.
A betegek meg fogják hálálni, míg most csak csalódást okoznak.

lám csak 2010.09.04. 20:13:52

Négy láb jó, két láb rossz! Négy láb jó, két láb rossz! Beee! Beee! Beee! ;-P

Jogász-fogász nem doktor, beteg nem ember, legjobb esetben is csak vizsgálati tárgy. Tét nincs, csak nyerni lehet, összezárunk.

A végén pedig jöhet a "mindig is megmondtuk".
süti beállítások módosítása