HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Jelenleg zajlik egy független kutatás, a University of Buffalo berkein belül, céljuk, hogy megismételjék és ezzel igazolják Dr Paolo Zamboni hipotézisét, mely szerint a nyaki vénás erek szűkülete egyik fő okozója lehet az SM kialakulásának.

Zamboni a University of Ferrara professzora azt állítja, hogy a vénás szűkületek miatt csökkent véráramlás az agyban roncsolja az agyszöveteket, mely az SM kialakulásának egyik oka lehet. Kísérletei során (melyet felszabadító beavatkozásnak avagy felszabadításnak nevez) angioplasztikát alkalmazva speciális felfújható ballonokkal 65 SM beteg vénáját tágította ki.

Elmélete első hallásra szembe megy az eddigi autoimmun eredetű SM betegséggel, valójában kiegészíti azt, ugyanis elmélete szerint az immunrendszer valóban megtámadja az agyszöveteket, de mindezt a kialakult gyulladás és lerakódott vas miatt elhalt idegsejtek „eltakarítása” miatt teszi. Ez hasonlóképpen működik stroke esetében, az immunrendszer eltakarítja az elhalt sejteket.

Dr. Robert Zivadinov a buffalo kísérlet vezetője „óvatosan optimista és izgatott” az előzetes eredmények láttán.

Doppler ultrahang alkalmazásával 1700 pácienst vizsgálnak meg az elkövetkező hónapokban. A 2010. január 11-én közzétett eredmény 500 vizsgálat előzetes eredményét tartalmazza, mely szerint az SM-es páciensek mintegy 55%-ánál találtak vénás problémákat, mely megakadályozza a vér normális tempójú kiáramlását az agyból a szív felé. Emellett meglepő módon a kontrol csoport (nem SM betegek) mintegy 22%-ánál is beigazolódott valamilyen vénás szűkület. 

(Fontos, hogy ez az előzetes eredmény csak az ultrahang eredményeket tartalmazza, az MR leletekét még nem.)

A kutatók megjegyzik, hogy ha kizárásra kerülnének azok, akiknél nem lehet eldönteni egyértelműen, hogy van –e vénás szűkületük, vagy nincsen, akkor ez az arány 62,5% -ra változna az SM-esek számára és 26% a kontroll számára.

 „Ez egy statisztikialig szignifikáns különbség a két csoport között” – jelentette ki Zivadinov.

Tovább színezi a képet, hogy a buffaloi kutatásban részt vettek nem csak bizonyítottan SM-es betegek, hanem olyanok is, akiknél még csak egyetlen egy SM-szerű tünet volt megfigyelhető. Őket a szakirodalom CIS-nek nevezi (Clinically Isolated Syndrome = klinikai izolált szindróma). A CIS-ből a későbbiekben nagyobb százalékban SM betegség válik, azonban ha nincsen második rosszabbodás, akkor nem feltétlen.

Zivadinov szerint a kutatásban jóval kevesebb ilyen CIS páciensnél (38%) találtak vénás problémákat, mint a már bizonyítottan SM-es pácienseknél, akiknél ez az arány 80%! Ez arra utalhat, hogy az SM és a vénás problémák súlyossága együtt változik. Ez azonban nem bizonyítható a jelenlegi kutatással, mivel csak egyetlen fix időpontban vettek mintát a betegektől.  

Ez a 80% már közelíti a Zamboni által megfigyelt közel 100%-os egyezéshez és össze is hasonlítható azzal, mivel az első tanulmányában Zamboni sem vizsgált CIS pácienseket, csak bizonyítottan SM-eseket (CDMS).

 

Megvan tehát az első független vizsgálat, mely megerősíti Zamboni eredményeit! Igaz, felvet egy sor új problémát is.

 

További 500 páciens eredményét fogják ismertetni 2010 áprilisában az American Academy of Neurology éves konferenciáján Torontóban, melyek már tartalmazni fogják valószínűleg az MR eredményeket is.

Dr. Paul O'Connor (MS Society of Canada) elmondta, hogy a szervezete támogatni fogja a kutatásokat pénzzel, miután érdeklődő SM páciensek ezrei keresték meg őket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a buffalo tanulmány messze nem az SM gyógyításáról szól, hanem csak arról, hogy van-e bármilyen összefüggés az SM és a koponyán kívüli vénák elzáródása között.

 Dr. Ian Rodger vezető kutató (St. Joseph's Healthcare in Hamilton) szerint a buffaloi kutatási eredmények biztosan valamilyen erős összefüggést mutatnak az SM és a vénás zavarok között, de nem hiszi hogy egyedül a vénás probléma lenne az SM okozója. Szerinte több egyéb tényező is közrejátszik az SM kialakulásában, többek között autoimmun problémák, genetikai és környezeti hatások is.

A St. Joseph's, Hamilton Health Sciences (McMaster University, Kanada) eldöntötte, hogy egy tudományos vizsgálatot indít, melyben 100 fő SM páciens és 100 fő egészséges ember fog részt venni, hgoy meghatározzák a vénás problémák és az SM összefüggését. Eleddig mintegy 22.000 megkeresést kaptak páciensektől, akik szeretnének részt venni a kutatásban.

Rodger szerint a kutatás fő célja, hogy eldöntse, hogy a látott vénás problémák okozzák-e az SM-et, vagy fordítva, az SM okozza a vénák elzáródását.

Szerinte nem mindegyik SM páciensnek fog kedvező hatásúnak bizonyulni a vénák kitágítása, pont azért, mert több ok is közrejátszhat az SM kialakulásában, de ha már csak a páciensek negyedének kedvező az eredmény, akkor is feltétlen tovább kel kutatni, fejezte be.

(The Canadian Press cikke alapján, kisebb kiegészítésekkel a könnyebb érthetőség kedvéért)

 

Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezek az adatok csupán előzetes eredmények, nem nagyon lehet további következtetéseket levonni belőlük, mivel sem a kísérlet pontos körülményei, sem a résztvevők pontos megoszlása nem került közzétételre. Arra viszont tökéletes, hogy egyértelműen mutassa: határozott összefüggés van az SM betegség és a nyaki vénás erek elzáródása között, érdemes a kutatásokat tovább folytatni.

 

Média megjelenések, videókkal: 

CTV Kanada TV interjú

A Sky NEWS TV interjúja egy angliai műtött beteggel

Az ABC TV interjúja egy amerikai műtött beteggel. A hölgyet SammyJo -nak hívják, és a saját oldalán számol be a műtétről, képekkel, leírásokkal. Ezen a videón megtekinthetőek az MRV felvételei, valamint a felszabadító műtét utáni képek is:

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr801752191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2010.02.13. 18:41:30

Köszönjük ezt az oldalt az összes SM beteg és elkötelezett Zambonihívő nevében.
süti beállítások módosítása