HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Évekkel ezelőtt olasz tudósok dr. Zamboni vezetésével elkezdték vizsgálni SM páciensek vénáit, melyek a központi idegrendszerből, az agyból és a gerincvelőtől vezetik el a vért a szív felé. Azt találták, hogy az SM páciensek majdnem mindegyikének van valamilyen vénás szűkülete. (a belső juguláris és az azygos véna az érintett). A szűkület oka nagyon változó, lehet akár születési rendellenesség vagy szerzett traumatikus, sőt elzáródott billentyű is, bármi.

Arra a feltételezésre jutottak, hogy az elzáródott, szűkült nyaki erek miatt a vér áramlása megváltozik, lelassul emiatt megnő a nyomás az elzáródás felett: azaz az agyban. (gondoljunk egy nagyon egyszerű példára: amikor rálépünk egy locslócsőre, akkor abban megnő a nyomás, sőt ki is lyukadhat. és szinte sosem a rálépés helyén lyukad ki, hanem jóval előtte, valahol, ahol picit gyengébb az érfal)

Itt taláható a tanulmány: http://www.bentham.org/cnr/openaccessarticles/cnr4-4/004AG.pdf 

Az agyban ugyanígy sérülhetnek a véna falak, a nyomás növekedése a vér-agy gát sérüléséhez is vezethet és így különböző vegyületek és anyagok kerülhet ki a vénából (ilyen például a vas), mely ödémát és gyulladást okozhat az agyban (és/vagy a gerincvelő felső szakaszában, attól függően, melyik véna az érintett), ami végül okozhatja az SM tüneteit. Két évvel ezelőtt dr. Paolo Zamboni elkezdett egy műtét sorozatot, melynek során az SM páciensekben ultrahanggal megtalált vénás szűkületeket kitágította egy ballon segítségével.

Dr. Michael Dake (Stanford University) érdeklődni kezdett a kutatás iránt, miután egy amerikai SM páciens felesége megkereste az olasz kutató eredményeivel. Dr. Dake elutazott Olaszországba és találkozott Zambonival, majd hazatérve elkezdte saját kutatásait, melynek során ő is vénás rendellenességeket talált SM-es páciensekben. Ezek után elkezdte a pácienseket megműteni, melynek során kis rugalmas fém stent-eket használt (olyasmi mint egy rugó) melyet a vénába helyezve nem engedi azt összenyomódni, fenntartva ezzel a folyamatos vér áramlást.

Dr. Dake eddig 35 páciensen hajtotta végre a felszabadító műtétet, melyek elsöprő többsége látható javulásról számolt be az SM tünetei egy részében. A páciensek nem voltak mozgáskorlátozottak, azonban a szokásos SM tünetekkel rendelkeztek: fáradtság, zsibbadás, végtag gyengeség, hő intolerancia, izomgyengeség, érzészavarok, melyek általában a páciensek beszámolói szerint javultak.

Zamboni 65 megműtött páciensének állapotáról szól a következő tanulmány. 18 hónappal a műtét után azt lehetett megfigyelni, hogy a műtéteknek nem volt számottevő komplikációja, a vénás erekben a nyomás sokkal kisebb volt mint előtte, a nyaki erekben viszont nagy volt az újra visszaszűkülés esélye. (az azygos vénában jobb a helyzet)

Az MRen megfigyelhető aktív léziók száma csökkent, valamint az SM tüneteket jellemző számszerüsített érték (MSFC) is csökkent, de csak relapszáló -remittáló SMeseknél (elsőleges és másodlagos progresszív SMben nem volt látható javulás a tünetekben, ez valószínűleg csak hosszabb távon várható, ha egyáltalán). A műtött páciensek egyikénél sem volt a műtét óta rosszabbodás.     

www.ctv.ca/generic/WebSpecials/pdf/YMVA_4198_Zamboni_final.pdf


Ezek nagyon izgalmas eredmények, azoban eddig az  időpontig csupán pár kutató álláspontját tükrözik, melyet validálni kell minél több hasonló független kutatással.  

Az összes eddig született tanulmány itt megtekinthető:  http://csvi-ms.net/en/content/publications-venous-multiple-sclerosis  Érdemes a félkövérrel szedetteket elolvasni először!

Képek

Bemutatok pár képet, hogy igazából hogyan is néz ki egy ilyen elzáródás:

 

Ezen a felvételen a nyaki rész látszik, a két nyaki juguláris vénával. A sárgával bekeretezett helyeken látszik, hogy a véna elszűkült, a vér nem képes kifolyni az agyból. 

 

 

 

 

 

A bal oldali nyíl mutatja a nyaki vénát szintén, amit a jobb oldali nyíllal jelzett csont nyom, ezáltal elzárja azt.

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanaz az eset: egy csont nyomja a vénát

 

 

 

 

 

 

 

A képeket dr Mark Haacke oldalán találtam.

 

A kanadai CTV volt a legelső tévéstáb, akik tudósítottak Zamboni eredményeiről, elutaztak hozzá és Olaszországban forgattak egy elég hosszú riportfilmet. Sajnos csak angolul itt elérhetőek a videók:

 
 

Címkék: média video történet kanada sm ms ccsvi zamboni dake

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr111751818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása