HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Három nagyon fontos dokumentumot szeretnék közzétenni, melyek kizárólag érsebészeti alapon vizsgálják a CCSVI-ben talált véna problémákat. Lássuk sorjában:

 

1. A CCSVI hivatalosan is vénás elégtelenség

2009 decemberében dr. Byung B. Lee (Georgetown University) vezetésével és 47 ország érsebészének egyetértő szavazatával megszületett egy érsebészeti konszenzus:

a dr. Zamboni által felfedezett és az MS egyik lehetséges okának tartott CCSVI egy a Zamboni által leírt vénákat érintő születési rendellenesség, és mint ilyen hivatalosan is felkerült az IUP (International Union of Phlebology) által kiadott kezelési és diagnosztikai protokollok közé.

A dokumentum leírja a Zamboni féle vénás elégtelenséget, és azok kombinációit, valamint ezek  javasolt érsebészi kezelési módjait. (pl: ballon, stent elhelyezése) A dokumentum megemlíti, ezek a vénás elégtelenségek okozhatják az SM-et. 

Konklúzió: Ez a dokumentum azt állítja tehát, hogy a Zamboni által felfedezett vénás elégtelenségek eddig nem voltak dokumentálva, azonban a tanulmány hatására most már elfogadják ezeket, mint a központi idegrendszert behálózó vénás erek (születési) fejlődési rendellenességét és javaslatot is adnak érsebészi kezelésükre. (szerk. megj: Szlovákiában erre a dokumentumra hivatkozva kezdték meg a CCSVI műtéteket.)

2. A CCSVI-t okozó vénás elégtelenség kifejlődése embrionális korban

Szintén az International Angiology-ban jelent meg 2010 áprilisban egy tudományos cikk (teljes szöveg, angol pdf). A cikk ismerteti a Budd-Chiari szindrómát, mely egy régóta ismert és kezelt betegség, lényege, hogy a máj vénás rendszerében a krónikus vénás reflux problémákat okoz. A CCSVI hatásmechanizmusa ugyanez, csak éppen a központi idegrendszerben történik és nem a májban. A cikk ugyancsak ide sorolja a krónikus vénás elégtelenséget az alsó végtagokban is (ez a visszér a lábon). Ezután a dokumentum részletesen bemutatja a véna rendszer fejlődését és a véna rendellenességek típusait.

"Konklúzió: Tekintettel arra, hogy egy egyszerű vénás fejlődési probléma milyen hatalmas kárt tud okozni a máj működésében, joggal gyanítható, hogy egy hasonló vénás probléma, mely a központi idegrendszert érinti felelős lehet a CCSVI kialakulásáért és közrejátszhat az SM kialakulásában, ill. a tünetek rosszabításában."

3. A vénás fejlődési rendellenességek viselkedése

Az előző két dokumentum azt állítja, hogy a CCSVI egy véna fejlődési rendellenesség. Ha átolvassuk ezt a 2007-es tudományos cikket (angol, pdf), akkor érdekes tényeket találunk a vénás elváltozásokról általánosságban. (2007ben még nem is volt szó CCSVI-ről!)

Hadd emeljek ki pár érdekes tényt az írásból, mely érdekes összefüggést mutat az SM viselkedésével:

  1. A vénás elváltozás helye határozza meg a páciens tüneteit és azok súlyosságát
  2. A vénás elváltozások embrió korban kezdenek kifejlődni
  3. Sokáig a vénás elváltozások rejtve maradnak és pubertás korban hirtelen megjelennek
  4. Előfordulhat, hogy a vénás elváltozások felnőtt korban jelennek csak meg, valamilyen külső hatás révén, melyek lehetnek mechanikai vagy hormonális hatások. A mechanikai hatások nyomás vagy áramlás változásokat idéznek elő, melyek hatására megindulhat a endoteliális sejtek képződése a véna falban.
  5. A hormonális hatások szerepét igazolja az a tény, hogy a vénás fejlődési rendellenességek nőkben sokkal gyakrabban fordulnak elő mint férfiakban és főként pubertás korban vagy szülés után jelentkeznek.

A CCSVI elmélettel tehát magyarázható az SM viselkedése. Magyarázatot ad arra, hogy miért gyakoribb nőkben az SM, de arra is, hogy szülés után miért rosszabbodnak a tünetek.

 

Címkék: tanulmány vizsgálat műtét ms ccsvi zamboni orvosoknak

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr401757593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása