HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A legfrissebb eredmények és jelentőségük 

Pár hete saját szavaimmal már összefoglaltam az ECTRIMS 2010 neurológiai konferencián bemutatott eredményeket, most következzen dr. Ashton Embry összefoglalása (ami kicsit olvasmányosabb). Az összefoglalóban hivatkozott tanulmányok itt elérhetőek.

A nemrégiben tartott ECTRIMS 2010 konferencia 14 tanulmány eredményeit tartalmazta, melyek mindegyike jelentőséggel bír a CCSVI és az SM kapcsolatában. A bemutatott 14 tanulmányból, 10 támogatta azt a koncepciót, hogy a CCSVI erős összefüggésben van az SM-el, és valószínűleg hozzájárul a betegség progressziójához. Három volt negatív és egy érdekes módon tartalmazott pozitív és negatív információkat is.

A Buffalo Egyetem eredményei

Hét pozitív jelentés azután került nyilvánosságra, hogy kiterjedt kutatást hajtottak végre a CCSVI és az SM kapcsolatáról a Buffalói Egyetemen. Eredményeik 499 alanyt vettek számításba, beleértve azokat akik SM betegek (289), akiknél CIS-t (klinikailag izolált szindróma) állapítottak meg (21), egyéb neurológiai megbetegedést diagnosztizáltak (26), és egészséges kontrollokat (163).

A CCSVI felderítése elsősorban Doppler Ultrahang technológiával történt, és azt találták, hogy a CCSVI előfordulása háromszor magasabb volt az SM betegek körében, mint az egészséges kontrollcsoportnál. Ez nagyon erősen alátámasztja azt a koncepciót, hogy a CCSVI erős összefüggésben van az SM-el. Néhány lényeges új eredmény, olyan személyeket is érintett akiknél SM és CCSVI is jelen van, jelentősen magasabb lézió mennyiség, alacsonyabb szürkeállomány tömeg volt mérhető, mint azoknál, akik SM-esek voltak, de nem találtak CCSVI-t. Amint azt a szerzők kijelentették,

„A CCSVI jelenléte szorosan kapcsolódik az MRI-k által mutatott súlyosabb léziókhoz és agysorvadáshoz”

és ez egy szilárd bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a CCSVI fontos szerepet játszik az SM kórlefolyásában.
A buffalói munkatársak azt is találták, hogy a „CCSVI-s betegek jelentősebben idősebbek, mint a CCSVI-vel nem rendelkező alanyok” és hogy a

„CCSVI jelenléte az SM betegeknél sokkal előrehaladottabb SM altípusokkal állt összefüggésben, sokkal súlyosabb motoros, kisagyi és agytörzsi folyamatokkal”

Ezek az észlelések jelenthetik, hogy a CCSVI jelenléte súlyosabb SM-et eredményezhet. Vagylagosan azt is jelenthetik, hogy az SM kórlefolyása ronthatja a CCSVI-t és ezért minél hosszabb és súlyosabb az SM, annál nagyobb a vénás korlátozottság.

Egyéb a Buffalói Egyetem megjegyzésre érdemes bemutatott kutatási eredményei:

  1. Nagyobb korlátozottság és hosszabb betegség időtartam az SM-ben összefüggésben áll az agy magasabb vastartalmával. Ez az észlelés abban összefüggésben áll a CCSVI-vel, hogy a CCSVI biztosítja az egyik legjobb magyarázatot a vas megnövekedett lerakódására az agyban.
  2. Az SM betegek agyi vénás ereinek rendszere jelentősen kevésbé jól kialakult, mint az egészséges kontrollcsoportnál. Ezt a csökkent agyi véráramlásnak tulajdonították (hypoperfúzió). Ez az észlelés nagy jelentőséggel bír a CCSVI vonatkozásában, mivel korábban kijelentették, hogy a CCSVI hypoperfúziót eredményez, mely a vér-agy gát gyengülését és myelin vesztést okozhat.
  3. Az MRV csal korlátozottan alkalmas a CCSVI értékelésére mind diagnosztikai, mind után követési szempontból”. Ez az észlelés lényeges, mivel segíti azoknak a tanulmányok értékelését, melyek a CCSVI és az SM összefüggéseit pusztán az MRV használatán keresztül kutatják. Egyértelmű, hogy ezek a tanulmányok „korlátozott értékkel” bírnak, különösen ha kicsik és olyan személyek hajtják végre, akik kevés vagy semmilyen gyakorlattal nem rendelkeznek a CCSVI felderítésében.


Végül, a Buffalói Egyetem kutatói 15 CCSVI-s pácienst kezeltek vénás angioplasztikával a vénás elzáródások korrekciójára. Az ehhez a munkához kapcsolódó észlelések magukba foglalták, hogy a vénás angioplasztika egy nagyon biztonságos eljárás, az újra-szűkületek aránya elfogadható volt a juguláris vénáknál (29%), és nem volt az azigos vénáknál, továbbá, hogy jelentős csökkenés volt megfigyelhető a léziók számában a hat hónapos nyomon követő kezelés alatt. Ez a tanulmány kimutatja a CCSVI megkérdőjelezhetetlen jelenlétét az SM-es betegeknél, és hogy a CCSVI kezelés értékes lehet az SM kórlefolyásának lassításában.

Lengyelország dr. Simka

Dr. Simka és csapata Lengyelországból két fontos tanulmány eredményét mutatta be. Észleléseik eredményei 330 SM-es és CCSVI-s beteg kórházi kezelésén alapszanak, és ez felölelte az értékelt betegek 95%-át. 350 venográfiával mért SM beteg 95%-ában találtak CCSVI-t, ami nem hagy kétséget az SM és a CCSVI közötti magas összefüggésről. Másik fontos észlelés az volt, hogy nem volt káros mellékhatása a 414 vénás angioplasztikának és a 173 stent beültetésnek. Ezek az adatok is demonstrálják, hogy a vénás angioplasztika egy nagyon biztonságos eljárás. Arra is ad némi bizonyítékot, hogy a stent beültetés szintén nagyon biztonságos lehetőség, bár erre vonatkozólag több és hosszabb távú adatra van szükség.

A lengyel orvosok a Buffalói eredményekkel szemben úgy találták, hogy a „A vénás akadályok súlyossága nem volt kapcsolatban sem a beteg korával, sem a betegség időtartamával”. Azt is tapasztalták, hogy a CCSVI paraméterei összefüggésben voltak az SM különböző klinikai jellemzőivel (pl. korlátozottsági szint, szem problémák). Ez ahhoz a számításba veendő konklúziókhoz vezetett, hogy a

 „CCSVI szerepet játszik az SM kórfejlődésében és progressziójában, és a különböző vénás rendellenességek magzati korban fejlődnek ki."

Negatív tanulmányok

Négy negatív tanulmányt is bemutattak, de figyelemreméltó módon mindegyik alacsony esetszámot foglalt magába, összehasonlítva a Buffalói és lengyel munkákkal.

Egy német tanulmány 59 beteget foglalt magába, és csak Doppler Ultrahangot használt a CCSVI felderítésére. Nem találták nyomát a CCSVI-nek, ami egy alapvetően abszurd eredmény a Lengyel és Buffalói tanulmányok eredményeit tekintve.

Egy nagyon kicsi Holland tanulmány 20 SM-es beteget vizsgált CCSVI-re MRV-t használva, és csak 4 embernél mutatott ki CCSVI-t. Az MRV megállapított megbízhatatlansága, az alanyok alacsony száma, és a kutatók tapasztalatlansága, mind egy ilyen eredményt feltételezett.

Egy tanulmány Olaszországból 50 CIS-es beteget vizsgált CCSVI-re Doppler Ultrahang használatával. Csak nyolcuknál (16%) találtak CCSVI-t. Ez az eredmény valószínűleg annak köszönhető, hogy csak CIS-es betegeket vizsgáltak, valamint annak, hogy Doppler Ultrahangot használtak, ami nagyon kezelő függő és ezért megbízhatatlan.

A libanoni tanulmányban a kutatók venográfiát alkalmaztak a CCSVI felderítésére, ezért az eredményeiket komolyan kell vennünk. Úgy találták, hogy a 10 évnél régebben SM-es embereknél 13-ból 12-nél (92%) áll fenn vénás anomália és ez az eredmény konzisztens a Lengyel eredményekkel (azaz, magas összefüggés áll fenn). Azoknál akik, akik kevesebb, mint öt éve betegek, csak a 18-ból 6-nál (33%) találtak vénás problémákat. Ezt azt érzékelteti, hogy a CCSVI tovább romolhat és nyilvánvalóvá válhat az SM progressziójával, amint azt a buffalói eredmények is jelezték. Végül, a tizenegy CIS-es személyből csak egynél találtak vénás rendellenességet (9%). Ez újra azt jelezheti, hogy a CCSVI-t nehezebb felderíteni az SM kezdetekor vagy, hogy az SM betegség progressziójakor fejlődik ki. Ezzel ellentétben, a gyakorlottabb buffalói munkatársak úgy találták, hogy a CIS-es alanyok mintegy 40%-ánál volt CCSVI, és 75%-uknál volt kimutatható legalább egy vénás rendellenesség.

dr. Embry összefoglalója

Szóval mit mondanak el számunkra ezek az új információk? A sok száz alanyra kiterjedő tanulmányok és a gyakorlott kórházi személyzet együtt biztosítják a legmegbízhatóbb eredményeket. Az ilyen munkák mondják azt számunkra, hogy a CCSVI nagyon erős összefüggésben van (90%) az SM-el, és hogy nagymértékben hozzájárul az SM kórlefolyásához. Azonban, az még bizonytalan, hogy a CCSVI az SM egyik okozója, vagy hatása.

Az szintén nyilvánvaló, hogy azok az a kisebb tanulmányok, melyek kizárólag nem invazív módszereket alkalmaznak a CCSVI kimutatására rendkívüli módon megbízhatatlanok, és az eredményeket nem lehet komolyan venni.

Összefoglalva, az új eredmények megerősítik a CCSVI hatását az SM-ben, és ezért az összes SM beteg számára nagyon fontos, hogy kivizsgáltassák CCSVI-re magukat, és amennyiben szükséges mihamarabb kezelésben részesüljenek. 

 

forrás: dr. Ashton Embry Facebook oldala

fordítás: magyar Facebook csoport, Köszönet Haubert Péternek a fordításért

Címkék: amerika tanulmány 2010 buffalo orvosoknak ectrims

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr832482561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása