HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Május 1 -én a HírTV a Gyógyhír c. műsorában leadta az I. Magyar CCSVI Szimpóziumról készített riportfilmet, itt megtekinthető a HírTV oldalán is, vagy itt:

Maximális tisztelet és köszönet a HírTVnek, Pataky Enikőnek és a megszólalóknak: Csókay dr.-nak, Garamvölgyi Lászlónak, Móninak és persze Magdinak és Atinak. Szerintem TÖKÉLETES volt a műsor: korrekt, rövid, lényegretörő, ütős és ráadásul vasárnap este, esős időben ment le a HírTV-n :)

Ha tetszett és szeretnéd, hogy a HírTV tovább foglalkozzon a témával, kérlek írjál nekik: gyogyhir@hirtv.net

Akik a HírTV adása nyomán találtak ránk, kérem, hogy olvassák el ennek a blognak a bejegyzéseit (jobb oldali menü) és csatlakozzanak a társaságunkhoz a Facebook -on. (Facebook oldal itt) 

A "Társaság A CCSVI Kutatásáért" szervezésében 2011.április 2 -án 14 órai kezdettel a Danubius Hotel Helia szállóban lezajlott az I. Magyar CCSVI Szimpózium, melynek célja volt, hogy elinduljon a CCSVI-ről szóló társadalmi és szakmai párbeszéd.

A Szimpózium házigazdája dr. Garamvölgyi László volt, meghívott vendégek voltak Dr. Csókay Adrás idegsebész és Dr. Harmat Zoltán intervenciós radiológus. A Szimpózium ingyenes és nyitott volt mindenki (orvosok és betegek) számára egyaránt.

A Szimpóziumon szerettük volna, ha szakértő orvosok mondanák el véleményüket a témáról, hogy ne szóbeszédekre, pletykákra és félinformációkra kelljen hagyatkozniuk a pácienseknek, amikor pl. úgy döntenek, hogy külföldön kezeltetik magukat - amire egyre több a hazai példa is.

A rendezvényt a szervezők abszolút sikeresnek értékelik (annak ellenére. hogy sajnos Dr. Harmat Zoltán nem tudott megjelenni klinikai elfoglaltságai miatt) mivel

  1. végre megtört a hazai orvosszakma hallgatása és Csókay András idegsebész orvos részéről egyértelműen elhangozott, hogy a CCSVI-vel foglalkozni kell
  2. A Szimpóziumon teltház volt, több mint 100 SM beteg vett részt, és nagyon sokan csak a mozgáskorlátozottságuk miatt nem tudtak eljönni 
  3. a minisztérium is képviseltette magát, ami rangot adott az eseménynek
  4. elhangozott végre, hogyan lehetne itthon is elindítani a kutatásokat, mi lehet  a következő lépés.
  5. a média is képviseltette magát

Dr. Csókay András előadásának lényegi pontjai

Dr. Csókay András ismét tanúbizonyságot tett szakmai alázatáról és humánus, betegcentrikus hozzállásáról. A következőkben tömören összefoglalom az általa elmondottakat:

  • Csókay doktor személyesen érintett, 3 gyerekkori jóbarátja SM beteg, sajnos ketten a múlt héten mentek el.

Csókay doktor úr szerint ahhoz nem kell különös orvosi ismeret, hogy egy vénás elfolyási nehezítettség nem jó egy beteg szervnek. Ezért is érdemes kutatni a CCSVI-t, melyet a következőkre alapoz: 

  • A CCSVI -ről szóló tanulmányok nemzetközi tudományos lapokban is megjelentek, márpedig ha impakt faktorral rendelkező, index medicuson is rajta levő lap közölte az eredményeket, akkor azokat nem lehet mellőzni
  • Nehéz idegsebészeti műtéteknél előfordul, hogy lekötik a fő vénát, ami a juguláris vénába torkollik, de ezt csak akkor lehet lekötni, ha előtte a vénás MR angio kimutatja, hogy a másik oldal megfelelő tágasságú és a másik oldal felé elvezető rendszerben csak 1-2 higanymilliméterrel nő meg a nyomás. Csak ilyen esetben köthető le, azaz fontos, hogy nem szabad a nyomásnak megnőnie!
  • Azt is hozzáteszi, hogyha lekötik a fő vénát, akkor utána nem alakul ki SM, ezért szerinte a CCSVI nem okozója az SM -nek, de valóban lehet egy rosszabbító tényező
  • Hétköznapi példát hoz: Ha mászok egy hegyet egy 50 kilós hátizsákkal ami az SM és mellette még szűk a cipőm is lehet , hogy könnyebb lesz ha megtágítom a cipőmet. A hátizsák természetesen marad rajtam ezután is, ilyen lehet a vénás zavar szerepe az SM-ben, rosszabbítja az SM tüneteit.
  • Ha bárhol vénás probléma van, akkor semmiképpen sem árt ha azon könnyítünk.
  • Felhívja a figyelmet, hogy a placebo hatás itt is érvényes, a műtét után felszabadul sok boldogsághormon, így könnyebb elviselni a betegséget, javulhatnak tünetek.
  • A placebó hatás azoban csak pár hónapig tart szerinte.

 

A továbblépésről:

  • Neurológussal is beszélt a doktor úr, a TUKEB-nél kell kijárni, hogy engedélyezzenek intervenciós beavatkozásokat. Bízik benne, hogy ez sikeres lesz.
  • Nem kell elmenni a szakmai kollégiumokig,szűkebb szakmai csoport már beadhat TUKEB kérelmet.
  • A kutatás csak jó lehet: a NEM válasz is jó dolog, mert előbbre jutunk, nem reménykednek feleslegesen a betegek.
  • Miért mennek lassan a dolgok? Ennek megvannak az orvostársadalmi okai, reméli, hogy egyre jobban előtérbe kerülnek azok a vezetők akik szeretnek a továbblépés mellett dönteni.
  • Van szövődménye a CCSVI beavatkozásnak is mint ahogy például minden gyóügyszernek. Azonban mindig mérlegelni kell a kockázat és a haszon arányát. 
  • Környező szegényebb országokban is már zajlanak a műtétek. Fontos lenne, hogy a betegeknek ne kelljen külföldre járni a CCSVI-ért!
  • Hangsúlyozza, hogy nem szakértője a CCSVI-nek, idegsebészként beszélt aki az agyi keringéssel is foglalkozik. 
  • Kimutatták a vizsgálatok, hogy több SM betegnek van vénás szűkülete, mint egészséges embernek.
  • A magyar orvostársadalom nem felszabadult értelmiségi réteg, különbözünk a csehektől, lengyelektől. A hálapénzzel meg lett fojtva a magyar orvostársadalom: Nem nyitja ki az orvos a száját, mert könnyen rákoppintanak a fejére. A magyar orvostársadalom az 50 -es évek óta tendenciózusan meg van félemlítve.
  • Bíztatja a betegeket, hogy menjenek el vénás nyaki angio MR vizsgálatra.
  • Szerinte a neurológusokat nem lehet kihagyni, hiába érrendszeri betegség a CCSVI, mivel neurológiai tünetei vannak.

Minisztériumi részvétel

A Szimpóziumon megjelent a Nemzeti Erőforrás Minisztérium képviselője is, egy nagyon kedves hölgy, aki nem nyilatkozott, mivel nem volt felhatalmazása.

(Mi szervezők és betegek nagyra értékeljük a Minisztériumtól, hogy küldtek a Szimpóziumra megbízottat, mely szerintünk emelte a Szimpózium értékét, hatását: figyelembe kell venni ami itt elhangzott. 

A hölgy személyesen nekem elmondta, hogy a Minisztériumban figyelemmel kísérik a CCSVI-t és a szakmai kollégiumok véleményére alapoznak. Amennyiben szakmailag indokolt a CCSVI kutatása, akkor a minisztérium nem fog ellenállni.)

Műtött betegek beszámolója

Sok már műtött beteg számolt be az állapotáról, érdemes meghallgatni az itt lejjebb található videó szekciót!

Videók a Szimpóziumról

 A videón Csókay doktor úr a 3. perctől kezd beszélni:

Csókay doktor előadása  2. rész, valamint egy SM beteg édesanyjának érzelmes kifakadása, aki megkérdezi, miért nem történik semmi?:

 Harmadik rész, betegek beszámolója a külföldi műtétjükről:

 

Köszönet Csókay doktor úrnak az előadásért és az emberségért, őszinteségért!
Köszönet a Hotel Helia -nak és Katának a rendelkezésünkre bocsátott teremért!
Köszönet Dr. Garamvölgyi Lászlónak a frenetikus házigazda szerepért!
Köszönet a betegeknek, akik elmondták, hogy érzik magukat a műtét után!
Köszönet Seeler Norbinak a videóért!

 

Címkék: média magyar harmat csókay zamboni valósemberek orvosoknak

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr602724093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.04.03. 20:34:49

A tegnap megtartott I. Magyar CCSVI szimpózium számomra nagyon kedvezeően csengett le a nem várt eseménnyel együtt is. Nagyon nagy köszönet illeti Dr. Csókay András idegsebészt, aki teljes mellsélességgel kiállt értünk SM betegekért. Aki nem tudott ott lenni, az tényleg sajnálhatja a dolgot.

mad marci 2011.04.06. 12:52:52

Azért szép lassan haladunk előre

endre69 2011.04.06. 12:53:07

Itt is csak azt kérdezem: mit tehet első krben egy SM-es beteg? Hova forduljon? Csókay doktorhoz? Neki mi az elérhetősége?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.04.11. 13:13:28

@endre69: Sajnos Endre, Csókay Doktor nem tud semmit tenni. Ő egy Európa és Világhírű agy-, és idegsebész, de sajnos ő sem tehet semmit, mert a neurológusok "jobban" tudják, mi jó nekünk. :(

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.04.17. 22:49:40

endre: hozza nem, mert sebesz. mashoz se, mert letojnak.

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.04.17. 22:49:47

the lonewolf: a neurologusok mindent jobban tudnak (szerintuk).

endre69 2011.04.20. 21:47:12

Én márpedig nem fogom feladni. A 35 éves unokatestvérem SM beteg, segíteni akarok neki. Bármi áron. Ha valaki tud valami hasznos infót valaki doktorról, aki tudna segíteni, kérem írjon ide, vagy az endree@freemail.hu címre. Köszönöm.

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.04.20. 21:47:51

en azt nem ertem, hogy miert mindig a szakmai kollegiumokkal jonnek? igaz, hogy sok rossz dolgot megallitanak, de jot is. gyogyszert csak ritkan. kiserleteket, amikbol hasznuk szarmazik, szinte soha. nekem mi hasznom van beloluk? ha a dolgukat vgeznek, ma is jarnek. ha a dolgukat vegeznek, lehet ujra jarnek. miert kellenek? hogy a semmitevesert lehessen rajuk hivatkozni? jelen esetben mas ertelmuk nincs.
es emelem kalapom Csokay doktor elott, mert o kimeri mondani azt, hogy a fejetol buzlik a hal.

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.04.20. 21:47:51

jaaaaaaaaaaaaaaaaa, az erzelmes edesanya, aki kifakadt, az en anyukam.

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.04.20. 21:47:51

TUKEB:
Alelnök:
Dr. Vécsei László akadémikus

Esely nincs, mivel o a foneurologus.

SpyNet · http://spynet.blog.hu 2011.06.02. 08:41:05

amig leteznek a szakmai kollegiumok, ebben az orszagban nem lesz ccsvi felszabaditas.
ha mar bottal kozlekedsz es van lehetoseged kimenni, ne hallogasd. los angeles a legjobb most.

vadzsrajogini 2011.06.02. 08:41:05

Szerbiában tavaly októberben utazással, szállással együtt kb. 750.000-ből kijött, egy radiológus prof. műtött és jó munkát végzett, nem szűkült vissza egyik jugularis sem. Vannak tüneteim, amik teljesen elmúltak (fáradékonyság, zsibbadás, tök jól vág az agyam azóta, félrenyelés), és vannak, amik ingadozva ugyan, de lassan javulnak. petarbos@yahoo.com, j.stankovic85@yahoo.com
Utóbbi a prof. titkárnője. 9 óra az út Pestről kocsival (Nis-be), az autópályán vigyázni kell, mert átverhetnek a díjjal, ami nem kevés a magyar utakhoz képest, de akkor is MEGÉRI!!! És nem tűr halasztást a dolog!! iNGYEN VAN A KONTROLL ÉS 1 HÓNAPPAL KÉSŐBBRE MÁR ADTAK IDŐPONTOT. (a kontrollra 2 hétre)
Sok szerencsét!

pappeva 2011.06.25. 21:34:14

Sziasztok! Tud valaki valamilyen infót cseh vagy szlovák műtétekről,kórházról,árakról?Esetleg nem tervez valaki ottani beavatkozást,mert mehetnénk együtt.Köszi
süti beállítások módosítása