HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

A következő cikk a BBC riportjának fordítása:

Gianfranco Campalani tud pár dolgot az érrendszerről, ő Írország egyik vezető szívsebésze. 1986-ban SM-mel diagnosztizálták, főként a lábait érintette a betegség. Nehézkes volt számára, hogy 50 métert sétáljon, egészen addig míg nem találkozott dr. Zambonival.

Zamboni kidolgozott egy új elméletet az SM okáról, és egyben egy megoldást is adott, mellyel ez orvosolható.

Az SM –et alapvetően autoimmun eredetűnek tartják, valamilyen oknál fogva a szervezet immunrendszere megtámadja a saját idegsejtjeit.

Zamboni feleségénél SM-et diagnosztizáltak, mire ő megvizsgálta a nyaki vénáit, ahol szűkületeket talált. Zamboni, aki a University of Ferrara professzora, azt állítja, hogy a vénás szűkületek miatt csökkent véráramlás az agyban roncsolja az agyszöveteket, mely az SM kialakulásának egyik oka lehet.

Készített egy kutatást, melynek során további 65 SM beteg mindegyikénél talált hasonló vénás szűkületeket a nyaki erekben.

Kísérletei során (melyet felszabadításnak nevez) angioplasztikát alkalmazva speciális felfújható ballonokkal 65 SM beteg vénáját tágította ki, akiknek állapota javult a beavatkozás után.

Gianfranco Campalani szívsebész is egyike azoknak, akiket Zamboni megműtött.

Véletlen találkozás

Három évvel ezelőtt találkoztak Olaszországban, Campalani a bátyját látogatta meg, és a bezsélgetés során az SMre terelődött a szó. Zamboni megvizsgálta a szívsebészt, akinél szintén vénás elzáródásokat talált.

- Majdnem megcsókoltam – mondja a szívsebész – furcsa, hogy valami elváltozást találnak rajtad és még örülsz is neki.

Kiderült, hogy veleszületett elváltozási vannak a nyaki vénáiban, melyek okozhatják az SM-et Zamboni szerint. Egy év múlva visszatért Olaszországba és Zamboni megműtötte. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezték, Campalani végignézte az egészet.

Drámai hatás

A műtét során egy kis felfújható ballont vezetnek a vénába, melyet a szűkület helyén felfújnak, ezáltal kitágul a véna, és a ballon eltávolításával a vér normális ütemben tud ürülni az agyból.

A hatás drámai volt.

- Öt órával a műtét után felkeltem és a botom nélkül sétáltam a folyosón. A barátnőm sírt. Sosem látott még bot nélkül járni. Jártam ugyan a műtét előtt, de nagy nehézségekkel, nehezen tudtam emelni a lábaimat, ami a műtét után sokkal könnyebben ment, a hátam erősödött, ki tudtam húzni magamat. 

A következő hetekben egyéb panaszai is nagy mértékben enyhültek, ám tavaly Campalani rosszabbodást észlelt. Megkérte kollegáit Belfastban, hogy vizsgálják meg a nyaki vénáit. Mindkettő újra összeszűkült. Ugyanazt a műtétet ismét elvégezték rajta Belfastban a kollegái, és beszámolója szerint újra sokkal jobban lett.

Felmerült kérdések

Február elején a Univerity of Buffalo kutatói közzétették előzetes eredményeiket, melyben ismertetik, hogy 500 beteget megvizsgálva az SM betgekben kétszer annyi emberben találtak vénás rendellenességeket, mint egészséges emberekben.

Ezek az eredmények kérdéseket vetnek fel:

·         Lehet a vénás elégtelenség az SM okozója?

·         a nyaki vénák szűkületének megszüntetése lehet egy új terápia az SM kezelésében?

Sok szakember szkeptikus a kérdésben, szerintük nincsen ok-okozati összefüggés a vénás keringés elégtelensége és az SM kialakulása között. Azt elismerik, hogy az agyi vénás keringés paraméterei nem tartoznak a részletesen kutatott területek közé, ezért nem tudni pontosan, mekkora nyomás szükséges az erekben, hogy azokból vas kerüljön ki az agyszövetek közé. Az SM társaságok szerint még további kutatásokra van szükség, melyet Campalani is megerősít.

Számára annyi biztos, hogy Zamboni egy új ösvényt nyitott az SM kutatásában, mely jelentősen javította a járását, és az életminőségét.

  Graham Satchell Correspondent, BBC Breakfast

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr661752339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása