HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Zamboni dr. újabb tanulmányt jelentetett meg ma, melyben 16 SM-es pácienst és 8 egészséges embert vizsgált meg. A 16 SM-es beteg mindegyikében kimutatható volt a CCSVI, azaz a vénás erek némelyikének szűkülete (lásd Zamboni korábbi tanulmányait), ez bekerülési kritérium volt.

A CCSVI jelenlegi definíciója, hogy 5 vénás rendellenességből kettővel kell rendelkeznie az illetőnek. Jelen tanulmányban az ultrahangos vizsgálat során megtalált kritériumokat pontozták, és kialakítottak egy index számot (VHISS-nek nevezték el), melynek nagysága arányos a talált vénás elzáródások mértékével. Rendelkezésünkre áll tehát a páciensekre egyedileg jellemző VHISS érték (az összes felfedezett vénás elzáródás nagysága).

Ezen túl megvizsgálták MR segítségével az agyvíz keringésének nagyságát, sebességét, minőségét. (Az agyvíz az a folyadék, melyben az agy és a gerincvelő "lebeg", van egy természetes keringési rendszere, folyamatosan termelődik és folyamatosan kiürül az agyból)

A tanulmány szerint az SM-es páciensek VHISS értéke és az agyvíz keringési mennyisége összefügg, minél több a vénás elzáródás, annál rosszab az agyvíz keringés minősége. (Az egészséges páciensekben normális agyvíz keringést mértek).

Ez azt jelenti, hogy az SM-es betegeknek (akiknek a vénás szűkületei kimutathatóak) sokkal rosszabb az agyvíz keringése, azaz a CCSVI bizonyíthatóan befolyásolja nem csak a vénás keringést, de a teljes központi idegrendszeri folyadék áramlást.

A teljes tanulmány itt olvasható (ingyenes, PDF)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr801798634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása