HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Egészen hihetetlen a hír: A kuvaiti kormány úgy döntött, hogy az összes SM-es kuvaiti beteget megműtik (persze aki beleegyezik és kéri).

A hírt Gianfranco Campalani (a szívsebész, akit kétszer felszabadítottak) tolmácsolta (aCCSVI facebook oldalán), aki közeli kapcsolatban van Zambonival:

- "Most kaptam üzenetet Zambonitól: A kuvaiti kormány megműti összes SM-es állampolgárát és szakértőnek Zambonit kérte fel. Napi tíz műtétet terveznek. Ez a nagy áttörés, amire vártunk és megha nem is jelent direkt esélyt a nyugati világ polgárainak, a szkeptikusokat legalábbis meg fogja ingatni."

A sztorit a Kuwait Times is közli, kicsit visszafogottabban ugyan, de a lényeg ez. Az egész ügy onnan indult ki, hogy kuvaiti betegek miután hazatértek a lengyelországi műtétek után, petíciót nyújtottak be a kormánynak, mely figyelt az állampolgáraira, felmérte az angioplasztika kis kockázatát és a CCSVI felszabadító műtétek hivatalos bevezetése mellett döntött.

A canadai CTV megint az elsők között tudósít a történtekről (videóval):

A kuvaiti egészségügyi miniszter megerősítette a CTV számára, hogy engedélyezte az országban az intervenciós radiológusok számára, hogy az állami egészségügyi rendszert felhasználva kezeljék azokat a pácienseket, akiknek szükült nyaki vénái vagy abnormális véráramlása kimutatható.

A Kuwait News Agency (KUNA) idézi az egészségügyi miniszter kutatási vezetőjét dr. Youssof Al-Nesf: - Az eredmények teljesítik a törvényességi, morális és tudományos elvárások kritériumait, melyket a megfelelő intézmények -mint pl. a WHO - megkövetelnek.    

A CTV telefonon érte el Dr. Tariq Sinan intervenciós radiológust aki a kuvaiti orvosi egyetem radiológiai tanszékének professzora és megeerősítette, hogy 1 hét múlva megkezdődhetnek a kezelések egy kutatás keretein belül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Tariq Sinan

A döntés azon a kutatáson alapul, melyet dr. Sinan és csapata végzett el 2010 márciusában. Mindegyiküknél CCSVI-t diagnosztizáltak és végrehajtották rajtuk a Zamboni féle felszabadító műtétet. Angioplasztikát használtak a vénák kitágítására. (Nem használtak fémgyűrűket - stenteket - melyet a világ több orvosa is elutasít és Zamboni sem javasolja)

dr. Sinan szerint mindegyik műtött páciens javulásról számolt be, többen drámai hatást emlegettek. 

- Március 3-án három SM-es pácienst műtöttünk. Kettő számára már a műtőasztalon érezhető volt a javulás és sírva fakadtak, mert nem hitték el amit éreznek. - emlékezik dr. Sinan. Szerinte a súlyos SM betegek jóval kevesebb javulást éreznek jellemzően kevesebb izommerevséget és kevesebb fáradtságot tapasztalnak. 

- Egyik betegünk a műtét előtt nem látott egyik szemére, a műtét után visszatért  látása. Dr. Sinan biztos benne, hogy nem placebo hatás, amit tapasztalnak a betegek. Szerinte kizárt, hogy a látás visszatérése, a vizelet kontroll javulása a placebo hatás javára lenne írható.  

Az elmúlt héten nerológusok egy csoportja megtámadta a kuvaiti döntést (hasonlóan a világ többi részén a neurológusok állspontjához), azzal érveltek, hogy a CCSVI és az SM kapcsolata még nem bizonyított és további kutatásokat javasoltak. 

 De a döntés felül lett vizsgálva és olyan formában került meghozatalra, hogy nem az SM-eseket lehet kezelni, hanem akiknek nem megfelelő a vénás keringése.  

- Azt állítjuk, hogy ez egy érrendszeri probléma a nyaki vénákban. A páciensek, akiket megműtünk sokkal jobban vannak utána, így nem is kell arról beszélnünk, hogy SM-ben szenvednek -e vagy sem. - mondja dr. Sinan. 

A betegeket felvilágosítják hogy ez egy kísérleti módszer és egy kutatásban vesznek részt, egy kuvaiti neurológus részvételével. A csapat ultrahangot és MR készüléket fog használni a diagnózis felállítása során. Heti 10 műtétet terveznek jövő héttel kezdődően.

 

Frissítve:

A www.ccsvikuwait.com site-on a 2010 márciusban elkezdett kuvaiti CCSVI műtétekről kaphatunk tájékoztatást, mely újabb független bizonyítéka az SM és a CCSVI nagyon szoros kapcsolatának.:

A CCSVI és az SM közötti kapcsolat vizsgálata:

nyaki color Doppler ultrahang (Zamboni protokollal):

·         62 SM páciensből 81%-ban találtak CCSVI-t

·         22 egészséges kontroll: 0% CCSVI

MRV (nyaki vénák MR vizsgálata)

·         50 SM páciensből 96% -ban találtak CCSVI-t

·         Még nincs kontroll (de tervezik)

Következtetés: Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon erős a kapcsolat az SM és a CCSVI között. A CCSVI –ben vas kerül az agyszövet közé, ami okozhatja a gyulladást (vagy legalábbis rosszabbíthatja) A CCSVI nem feltétlen az SM oka, de nagyon erős összefüggésben áll azzal.

A CCSVI felszabadító műtét:

pilot study (2010 márciusban kezdődött, 100-500 páciens lesz bevonva)

Jelenleg 10 páciensen végezték el a műtétet. Venográfiával vizsgálták a nyaki és az azygos vénát. A talált szűkületeket mind kitágították balonnal.

·         Minden tágítás sikeres volt

·         Nem volt komplikáció

 

Minden SM páciens javulást mutat: (1 hónap után)

·         Javuló vagy teljesen eltűnt zsibbadás

·         Javuló fáradtságérzés, növekedett energiaszint

·         Erősödés, javuló bicegés

·         Javuló látás (homályos látás megszűnése)

·         csökkent „elektromos érzések”

·         Javuló memória

 

A kuvaiti orvosok a következő összehasonlító pontozásos méréseket végzik el a műtét előtt és után

·         Expanded Disability Status Scale (EDSS)

·         Fatigue Severity Scale (FSS)

·         Multiple Sclerosis Impact Scale (MSIS-29)

 Itt található az általuk használt felmérési kérdőív.

A projektben részt vevő orvosok:

Dr. Tariq Sinan (Consultant Interventional Radiologist)

 Dr. AbdulAziz Almuzaini (Vascular Imaging Consultant)

 Dr. Hussein Safar (Consultant Vascular Surgeon)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr441944631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása