HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Újabb hasonlóság a stroke, az agyi oxigénhiányos állapot és az SM között.

Dr. V. Wee Yong a University of Calgary-ról egér modellekben azt találta, hogy az EMMPRIN nevű molekulát ha elnyomják az egerekben, akkor csökkentek az egerek SM-szerű tünetei. Ezzel együtt azt találták, hogy SM beteg emberek agyi gócaiban is magas az EMMPRIN érték, ami az SM betegséggel való kapcsolatát mutatja.

De a magas EMMPRIN érték nem kizárólag SM betegek agyában figyelhető meg. Hűséges olvasóim már kórusban vágják rá, hogy még hol: Stroke valamint egyéb isémiás (agyi oxigénhiányos állapot) után. (forrás és egy másik forrás

És egy érdekes kapcsolódó tanulmány: a zöld tea fogyasztásával bevitt EGCG segítségével csökkenthető az EMMPRIN mennyiség az agyban

 

További érdekességek, melyek az agyi oxigénhiányos állapot fennállását sejtetik SM betegeknél:

A neurológusok szerint az SM autoimmun betegség, és ez bebizonyítható az MBP (mielin bázikus protein) reaktiv T-sejtek kimutatásával a gerincfolyadékból, ami kizárólag SM-re jellemző. (Ez éppenséggel az immunmoduláns gyógyszeres kezelések egyik célpontja is.)

A következőkben bemutatok egy olyan vadonatúj tanulmányt, mely kijelenti: ezen T-sejtek, melyek a mielinre "vadásznak" nem kizárólag SM-ben figyelhetőek meg, hanem olyan érrendszeri betegségeknél is - láss csodát - melyek szintén a rossz keringéssel és az oxigénhiányos állapottal függenek össze: például a stroke-nál. 

Eleddig nem nagyon tanulmányozták, hogy az antigének elleni autoimmun reakciók befolyásolják-e a stroke  kimenetét. Vannak azonban tanulmányok, melyek dokumentálják a tényt, hogy immunválasz történik stroke után.

(Kyra J. Becker, MD: Modulation of the Postischemic Immune Response to Improve Stroke Outcome) Részlet a tanulmányból:

"Például a stroke túlélők limfocitái nagyobb aktivitást mutatnak a mielin bázikus fehérjék (MBP) irányába, mint az a szklerózis multiplexben megfigyelt. Továbbá mielin reaktiv T-sejteket találtak agyi érrendszeri betegségekben. Ezek mind alátámasztják, hogy immunreakció zajlik le stroke után.

Az immunválasz kialakulása valószínűleg a stroke egy velejárója, ugyanis a vér-agy gát isémiás sérülése során az immunrendszer kapcsolatba kerül az antigénekkel, amikkel amúgy nem lenne alkalma, ez pedig további áldozatot követel: a mielin sejtek is károsodnak, immáron az immunrendszer által.

Lehetséges, hogy a stroke utáni immun válasznak lehetnek hosszan tartó káros hatásai is: lehetséges, hogy a fehér állomány elleni támadás még sokáig folyik az immunrendszer által, ami akár időskori demenciát is okozhat.

A stroke utáni immunmoduláció akár hasznos is lehet, ezt azonban további kutatásokat igényel, mivel potenciális veszélyek is felléphetnek."

Érdekes, hogy veszélyesnek ítéli a cikk az immunmodulációt, melyre az SM betegeknek azt mondják: be kell vállalni.

A legfontosabb üzenete a cikknek tehát: gyakorlatilag ugyanaz zajlik le a stroke során nagyon rövid idő alatt, ami a CCSVI során 20 év alatt: egy oxigénhiányos állapot miatt az immunrendszer megtámadja a mielint a központi idegrendszerben. Most akkor a stroke autoimmun betegség, vagy az SM érrendszeri?

Egy régebbi tanulmány (W.Z.WANG, T.OLSSON, V.KOSTULAS, B.HOJEBERG, H.P.EKRE & H.LINK Myelin antigen reactive T cells in cerebrovascular diseases, pdf) is megmutatja, hogy a mielin reaktiv T-sejtek nem csak SM-ben fordulnak elő:

"A gerincvelői folyadékban megfigyelt emelkedett mennyiségű mielin reaktiv T-sejtek, - melyeket agyi érbeteg pácienseinknél mértünk - ugyanabban a sávban vannak, mint amelyek előzőleg SM betegekben megfigyeltünk. Így mindkét betegségre jellemző a nagy mennyiségű mielin reaktiv T-sejtek jelenléte, ami vélhetően a központi idegrendszert ért roncsolódásnak a KÖVETKEZMÉNYE."

És most lássunk két (fentiektől kicsit más) példát, mely még így is érdekes és illeszkedik a témához. 

  1. Egy férfi autóbalesetet szenvedett, ami nagy vérveszteséggel járt, miáltal az agya oxigénhiányos állapotba került egy időre. Az agyában demielinizációs folyamat indult meg, csakúgy mint SM-ben, és vizelési problémái, hiperaktiv reflexei és kétoldali Babinski tünetei lettek a baleset után. forrás
  2. Egy 40 éves férfi kandallóban tüzelt és szénmonoxid mérgezést kapott, azaz oxigénhiányos lett az agya. Egy hónapra rá neurológiai tünetekkel diagnosztizálták, megváltozott a viselkedése, vizelési problémái támadtak. Az MRI vizsgálat kimutatta, hogy a fehérállományban valószínűleg demielinizációs folyamat zajlik. forrás

Mindkét beteg felépült, amint az agyuk újra kapott oxigént. 

Ha a CCSVI is egy agyi oxigénhiányos állapot, mint ahogyan azt az eddigi eredmények előrejelzik, akkor valószínűleg ott is hasonló folyamatok zajlanak, csak jóval lassabban, 15-20 év kell a roncsoláshoz.

Az oxigénhiányos állapot megszüntetése (azaz a CCSVI műtét) sok SM betegnél azonnali javulást okoz, ez az amit a neurológusok nem tudnak elfogadni, mondván, hogy placebo hatás, mert akár percek alatt is jelentkezik a tünetek javulása.

Pedig csak újra kap oxigént az agyunk.

 

Nem vagyok orvos, csak értelmezni próbálom a talált tanulmányokat, kérem ha valaki további információkkal tud szolgálni, esetleg cáfolni, keressen meg:

msccsvi@gmail.com

 

Címkék: tanulmány stroke immunrendszer ccsvi orvosoknak

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr482495787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.12.07. 11:23:04

látszik,
mármint hogy nem vagy orvos, kritikátlanul mindent átvenni

ccsvi · http://ccsvi.blog.hu 2010.12.07. 11:27:39

@lüke: Én csupán összefoglaltam egy tanulmányt, amit az American Stroke Association mutatott be. Kérlek, ha tudsz kritikát mondani erről a tanulmányról, tedd meg, le fogom közölni. Pont ez hiányzik ezen a területen ugyanis: a párbeszéd. Ezért kell nekem mint betegnek ezt katalizálnom, ami lássuk be, sokszor nekem is kellemetlen. Várom tehát a kritikát! üdv laci

Elitebear 2010.12.07. 16:52:05

Tényleg olyan jó lenne már ha végre egy csak egy orvos lenne a vidéken és elmondaná hogy mi a helyzet, és ez most minden felhang nélkül mondom.
Nem igaz, hogy kis hazánkban egy ember nem meri felvenni ez az inget!

lüke 2010.12.07. 16:52:13

szia, csak belgyógyász vagyok,
ehhez neurológus kell, kezelö orvosoddal konzultálj

mad marci 2010.12.07. 16:52:33

@lüke: rajtad meg az látszik, hogy nem a betegek oldalán állsz!

ccsvi · http://ccsvi.blog.hu 2010.12.07. 17:14:52

@lüke: Az a baj, hogy ehhez nem neurológus kellene, hanem érsebész. csak ezt senki nem látja be.
Kérlek oszd meg velem mailben a kétségeidet, nagyon érdekelne a véleményed. tényleg.

lüke 2010.12.07. 19:41:30

@makkmarcci:
hát hol?
vádaskodásért fel lehet jelenteni, hírnév rombolásért
remek megalapozott a véleményed

lüke 2010.12.07. 19:41:30

@ccsvi:
érsebész ilyen mikrocirkulációban részt vevö ereket nem operál- ahogy stroke
-ban sem operálnak, ott esetleg thrombolysist csinálnak-
csak nagy ereket, azt is a periférián
érsebész nem foglalkozik agyi erekkel,
csak idegsebész
az amerikai sclerosis multiplex társasághoz is lehet fordulni e- mailben

lüke 2010.12.07. 19:41:30

@makkmarcci:
remek a felkészültséged

ccsvi · http://ccsvi.blog.hu 2010.12.07. 19:50:15

@lüke: Kedves doktor úr, nem egyről beszélünk. mi itt a CCSVI kutatás hazai elindítása mellett harcolunk. Zamboni elmélete szerint az exctracraniális vénákban stenosis miatt fellépő reflux a vér-agy gáton sérülést okoz , melynek következményeként vas, mérgek (és T-sejtek!) jutnak az agyba, valamint a keringés lelassul, hipoxia keletkezik, az agy nem kap oxigént. kicsit tudományosabban: ccsvi.blog.hu/2010/06/08/a_ccsvi_tortenete

ezt támasztja alá a jelenlegi cikkemben közölt TÉNY: cerebrovascularis betegségekben is megjelennek a mielin autoreaktiv T-sejtek, azaz simán lehet hogy az SM-et is ez okozza. meg még egy csomó egyéb faktor

lüke 2010.12.07. 21:02:31

@ccsvi:
nem értek hozzá, sajna,
de a demyelinizáció szerintem- logikai alapon- egy szisztémás folyamat,hogy killer T sejtek vannak ez biztos, ez mindenütt van
ez is elképzelhetö a a vér- likvor barriere
sérülése
szakemberrel kell konzultálni
nem érsebésszel, nem velem ;
neurológussakkal, akik minden nap ezzel foglalkoznak,
az elmélettöl a minden napokig csak igy jutunk el

Elitebear 2010.12.07. 21:22:11

Kedves Doktor úr!

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy mindannyian akik ezen a Blog-on megfordulunk mind beszéltünk már neurológusunkkal ez ügyben, de sajnos mindig csak egy kedves mosoly volt a válasz, még akkor is ha a nemzetközi eredményekre hivatkoztunk. Nekem spec. egy érsebész főorvos által kiadott vizsgálati eredményem van, hogy vénás szűkületem van mindkét jugularis vénámban és a neurológusom véleménye az volt, hogy ö nem ért hozzá. De azt hiszem az oda nem kell.

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2010.12.08. 08:24:07

Nem az a baj, hogy kritikátlanul mindent átvenne. Ezek figyelemfelkeltő iratok. Magam nap mint nap kényszerülök arra, hogy tökismeretlen gyártási folyamatokban kotorásszak - könyékig, csak az információk összefüggésrendszere alapján... Hanem bizony az a baj, hogy vannak agyonhallgatott publikációk, amiket neurológusok dugtak le a klotyón. Ilyen volt az a téma is, mikor kettős vak vizsgálattal cisztás formájú borreliákat fedeztek fel "SM" betegek likvórjában, jó öt évvel azután, hogy bebizonyosodott: 4 hét napi 4 g Ceftriaxon permanensen meggyógyít egyes "SM"-betegeket, akikből (mily botrány!) központi idegrendszeri szövetmintából spirochétákat mutattak ki. És lám eltelt újabb öt év, és nagy magyar komoly forrás hirdeti, hogy a borreliák nem okoznak agyvelőgyulladást, hanem azok igazából SM-betegek... biztos, mint az autóbalesetes.

Abban sehogy sem tok' hinni, hogy olvasatlanul, tájékozatlanul, önnön felfuvalkodottságunkban dagonyázva, az elefáncsonttoronyból bármit meg lehet fejteni. Pláne, ha eszünk ágában sincs megemelni a seggünket.

mad marci 2010.12.08. 09:00:43

Lám lám, ha ide téved egy orvos egyből több a komment.

A probléma forrása az, hogy a neurológusok nem hisznek ebben az érrendszeri kapcsolatban. Nekem legalábbis ezt mondta az orvosom, hiszen ez autoimmun betegség. Nem baj majd két év múlva mikor befejeződik Zamboni kutatása, akkor már csak 2-3 évet kell várni és itthon is elérhető lesz a kezelés.

szoer 2011.01.19. 16:12:16

Szeretnek elmondani egy erdekes dolgot,lehet nem ide valo,de sokan olvassak es hatha valakinek feltuno lesz.Az en falumban 6-an lettek SM betegek ,(majdnem egyszerre)vagy harminc evvel ezelott.Ebbol 4 egy utcaba lakott par haz tavolsagra.En vagyok a 7-ik csak abbol az utcabol,Egyik Sm beteg gyereke.Mindez lehet veletlen ?Nem volna erdemes egy kicsit kivizsgalni,mert ugye egy ezerotszazas letszamu faluhoz ennyiSM beteg picit sok....

Elitebear 2011.01.19. 22:06:27

@szoer: Ez tényleg nagyon érdekes! El nem tudom képzelni milyen külső tényező okozhat valamilyen elváltozást ami hatással van az SM-re. Nézd a jó oldalát 7-en bérelhettek egy kisbuszt és irány Lengyelország:-)

Johnny M. Walker · http://direkt-sm.blog.hu 2011.01.22. 01:32:38

@szoer: Dr. Jarmo Oksi, Ph.D. a kilencvenes évek közepén finnországban bizonyította, hogy a borreliák nem csak kullancs, hanem egyes esetekben szúnyog ill. bögölycsípés útján is terjednek. Persze vannak agyatlanok akik még a szerológiailag detektálható fertőzést is maripennel kezelnék, mert attól csökkenik az ellenanyag. És ez csak egy ok volt, ami agyi léziókhoz vezet.

szoer 2011.04.23. 15:36:30

Hat az a szomoru oldala ,hogy hatan meghaltak...
Igy egyedul vagyok..De szerintem ,azert ellehetne gondolkodni rajta,hogy milyen tenyezo jatszhat megis kozre?
süti beállítások módosítása