HTML

CCSVI - a szklerózis multiplex vénás eredete

Egy olasz doktor, Paolo Zamboni felveti, hogy az SM (szklerózis multiplex) egyik fontos faktora lehet a nyaki vénás keringés elégtelensége. Eredményeit a világ számos országában alkalmazzák. Magyarországon még nem.
“Először átnéznek rajtad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak veled, és végül nyersz.” (Mahatma Gandhi)
a blog szerzője elérhető: msccsvi@gmail.com

Linkblog

Friss topikok

Dr. Sandy McDonald beszéde a kanadai Parlament Egészségügyi Bizottsága ülésén

2010 május 11

 

Tisztelt Elnök Asszony, tisztelt Tagok!

 

Ma a CCSVIről fogunk beszélni.

A CCSVI egy súlyos érrendszeri probléma.

Én egy érsebész vagyok.

Minden egyes kanadai állampolgár akinek valamilyen vénás keringési probléma van egy létfontosságú szervében könnyen és gyorsan megkapja a megfelelő kezelést.

Minden egyes állampolgár megkaphatja, kivéve azokat akiknél korábban SM-et diagnosztizáltak.

Azért vagyok itt most Önök előtt, hogy segítsenek elhárítani az akadályokat, melyek miatt az SM –ben szenvedők nem kaphatják meg a CCSVI kezelést, még könyörületességi alapon sem.

Érsebész vagyok, Barrie, Ontarioban dolgozom. Van egy klinikám,  ahol képelkotási eljárásokat kínálunk.

 

Hogyan kerültem ebbe bele?

Egy nap a klinikámat elárasztották a hívások, hogy foglalkozzunk egy bizonyos típusú vénaszűkület diagnosztizálásával. Utánanéztem a dolognak, megismertem Zamboni tanulmányát  és pár beteget megvizsgáltunk. Megdöbbentő módon mintegy 75%nál találtunk bizonyított vénás elzáródásokat. Mivel nem tudtam minden Zamboni által leírt problémát megtalálni, elmentem hozzá Olaszországba, ahol ő megtanította nekem a technikát.

A klinikám már Zamboni technikáját használja és ultrahanggal vénaszűkületeket találunk az SMes páciensek 90% -ában. Szeretnék valamit nagyon hangsúlyosan kiemelni: Olyan szűkületek ezek, amik bizonyíthatóan ott vannak.

 

Még túl korai megmondani, hogy a CCSVI okozza –e az SM-et, vagy csak rosszabbítja azt, sőt azt is korai kijelenteni, hogy a vénatágítás javítja –e az SM tüneteit.

Azt viszont nem korai kijelenteni, hogy a két dolog kapcsolata egyértelmű és tudományosan bizonyított.  Tudjuk, hogy az SM betegeknek vas lerakódások vannak az agyában.

A vénában a szűkület miatt fennálló probléma miatt a vér átlép a sérült véna falon és az agyba kerül. Amint lebomlik, vas válik ki, amit a test immunreakciója követ és az idegsejt emiatt sérül. Egyre több a bizonyíték, egyre több orvos fogadja el Zamboni elméletét, egyre több ország (pl. Lengyelország, Kuvait) alkalmazza hivatalosan a CCSVI kezeléseket. A kezelések során az SM tünetek sokszor drasztikusan javulnak.

Jómagam a diagnosztikán túl 6 alkalommal kezeltem is betegeket, ebből 4 alkalommal drasztikus javulásnak voltam szemtanúja. Nem voltak komplikációk. (a kandai CTV riportja)

Azt mondom, hogy ha választani kell, hogy alacsony költségen megpróbáljuk kezelni az SM okát, vagy magas költségen csak az SM tüneteit kezeljük, akkor én az elsőt javaslom.

 

A kezelés

Az angioplasztika egy jólismert, általánosan bevett procedúra. Intervenciós radiológusok szinte minden nap végzik. Nagyon kicsi a kockázata. Semmi különleges nincsen a vénás angioplasztikában. Ez egy 2-3 órás beavatkozás, helyi érzéstelenítés mellett. (Vannak klinikák, ahol fémből készült ún. stenteket is behelyeznek, hogy azzal tartsák nyitva a vénát, de Zamboni és jómagam sem teszi ezt. Dr. Simka Lengyelországban több mint 100 stentet beültetett már, komplikációk nélkül)

Több SM beteg is arról számolt be, hogy több kórház elutasította a beutalt betegek ellátását, amenniyben a beutalót nem neurológus írta. A legnagyobb elismerésem a neurológusoké, de ez az eljárás a betegeket egy olyan helyzetbe kényszeríti, hogy meg van tagadva tőlük a vízvezeték szerelése, hacsak azt egy villanyszerelő nem engedélyezi.

Érsebész vagyok. Az érrendszert gyógyítom. Ilyen értelemben vízvezeték szerelő vagyok. Ha olyan problémát látok, ami az egész ház vízellátását akadályozza, megjavítom. Meg tudom ezt anélkül tenni, hogy a ház villamos vezetékeit érinteném. Nem értem miért szükséges akkor az egész családnak a házban szenvedni, amíg kijön egy villanyszerelő.

 

Éppen múlt héten egy fiatal lányt vizsgáltam, akinek az életét tönretette az SM. Elmondtam neki, hogy találtam a keringési rendszerében egy hibát, elzáródást, ami  biztosan felelős a fáradtságért, és ami valószínűleg egyéb egészségügyi problémákat is okozhat neki. El kellett mondanom neki, hogy a technológia adott, olcsó és viszonylag biztonságos, ennek ellenére őnála nem lehet alkalmazni. Mindenki másnál lehet, de őnála nem, mert SMje van.

 

Nem ő az egyetlen. Sokezren vannak. És ha nem tesszük tisztába ezt a helyzetet, a következő veszélyekkel kell számolnunk:

  • az SM páciensek fekete, nem engedélyezett beavatkozásokat fognak igénybe venni (ami által megnőhet a hibák száma)
  • az SM páciensek külföldre mennek műteni magukat (olyan orvosokhoz, akiket nem is ismernek és akikre nem vonatkozik a kanadai jog)
  • az SM betegek olyan hazai orvoshoz mennek ,akiket nem ismernek és hazudni fognak, hogy nincsen SMjük
  • az SM betegek be fogják perelni az orvosaikat és kórházaikat
  • a kétségbeesett SM betegek öngyilkosságba menekülhetnek

 

Mi a megoldás?

Nos, igen még több kutatás kell. Be kell bizonyítani az SM és a CCSVI közötti okozati kapcsolatot. De a kezelés hatásosságát csak akkor tudjuk felmérni, ha végezzük azt. Ha a kutaások miatt nem végezzük a kezeléseket, akkor csak 8-10 év múlva derül ki az ok-okozati összefüggés. Addigra késő lesz sok betegnek.

 

Nem várhatunk, amíg kutatunk. Az SM pácienseknek azonnal rendelkezésére kell bocsátani a kezelést, ha kell akkor könyörületességi alapon, amennyiben bizonyítottan vénás elzáródást találtak náluk.

 

Az orvosok felesküdnek, hogy ellátják a betegeiket.

 

Kérem hagyják, hogy tegyem a kötelességemet!

 

 

Dr. Sandy McDonald (eredeti beszéd, angolul, pdf)

A kanadai Parlament honlapján a beszéd meghallgatható

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ccsvi.blog.hu/api/trackback/id/tr242002604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása